Gelisiyorum.com | Blog

Ormanya Gezi Rehberi 2025 – Ormanya Kamp Alanı Hakkında Tüm Bilgiler

20.01.2025
37
Ormanya Gezi Rehberi 2025 – Ormanya Kamp Alanı Hakkında Tüm Bilgiler

Kocaeli’de gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen lokasyonlardan Ormanya, bilinen adıyla Ormanya Doğal Yaşam Parkı; her yıl milyonlarca yerli ve yabancı misafir tarafından ziyaret edilmektedir. 10 yıldan fazla süren planlama ve araştırma süreci kapsamında gerçekleştirilen Ormanya projesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın yetkileri ve koordinesinde günümüze kadar etkili bir şekilde adından sıkça söz ettirmiştir. 2 bin dönümlük oldukça büyük bir arazi üzerine kurulu Ormanya, Avrupa’nın en büyük doğal yaşam alanı olarak bilinir ve bu özelliği ile Dünya’nın üçüncü en büyük doğal yaşam alanı olmuştur. Ormanya’da günübirlik gezi ve kamp yapabilirsiniz. İşte Ormanya gezi rehberi 2025 içeriğimiz ve Ormanya kamp alanı hakkında tüm bilgiler sitemizde.

Ormanya’ya Nasıl Gidilir?

Ormanya Doğal Yaşam Parkı, Kocaeli’nin Kartepe ilçesi sınırları içerisinde Uzuntarla ve Eşme mahalleleri arasında bulunmaktadır. Kocaeli kent merkezine 21,2 kilometre uzaklıkta yer alan Ormanya Doğal Yaşam Parkı’na toplu taşıma araçları kullanarak veya şahsi araçlar ile ulaşım sağlamak oldukça kolaydır.

  • Ormanya Doğal Yaşam Parkı’na toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlamak isteyenler; 287 Eşme ve 281 Uzuntarla – Eşme hattında hizmet veren toplu ulaşım araçlarını tercih edebilirler. İzmit – Adapazarı yolu üzerinde yer alan Ormanya Doğal Yaşam Parkı’na kent merkezinden taksi seçenekleriyle de kolayca ulaşılabilmektedir.
  • Ormanya Doğal Yaşam Parkı’na kendi aracı ile ulaşım sağlamak isteyenler; Kocaeli kent merkezi üzerinden veya diğer lokasyonlar üzerinden, İzmit – Adapazarı yolunu tercih etmelidir. Eşme ve Uzuntarla mahalleleri arasında yer alan Ormanya Doğal Yaşam Parkı’nın kolay ulaşılabilir lokasyonda bulunmasından dolayı ziyaretçi sayısı oldukça fazladır.

Ormanya Doğal Yaşam Parkı, Sapanca ve Sapanca Gölü’ne de ortalama 15 kilometre mesafede yer almaktadır. Sapanca ve Sapanca Gölü gezisi deneyimleyenlerin de Ormanya Doğal Yaşam Parkı’nı ziyaret etmesini öneriyoruz.

Ormanya Doğal Yaşam Parkı Güncel Konum Bilgisi: https://maps.app.goo.gl/jnx4TjZAqcuGJTii7
Ormanya Doğal Yaşam Parkı Güncel İletişim Bilgisi: 0262 331 66 11

Ormanya'ya Nasıl Gidilir?Pin
Ormanya’ya Nasıl Gidilir?

Ormanya Gezi Rehberi 2025

Ormanya gezi rehberi 2025 içeriğimiz içerisinde yer alan detaylara göre, Ormanya Doğal Yaşam Parkı’nda bulunan gezilecek yerler şu şekildedir;

  • Tarım Alanı: Ormanya Doğal Yaşam Parkı’nda sebze ve meyve yetiştirilmesi kapsamında; 6 parselden oluşan 60 dönümlük tarlalar bulunmaktadır. Tarım alanlarında hayvanların yem ihtiyacının %70’i karşılanırken, 300 metrekarelik seralarda ise; daha çok egzotik havanlar için sebze ve meyvelerin yetiştiriciliği gerçekleştirilmektedir.
  • Orman Sesi: Ormanya Orman Sesi projesi ile; bireysin doğa ile temasının güçlendirilmesi adına; doğanın sesli kitabı eklentisi oluşturulmuştur.
  • Ormanköy: Ortalama 5 dönümlük alan üzerinde; meşe ağaçlarının gölgesinde; doğal yollar, orman evleri, gölet ve su değirmeni bulunmaktadır.
  • Çocuk Hayvan Çiftliği: Çocukların ve ailelerin verimli ve eğlenceli zaman geçirmeleri için çocuk hayvan çiftliği oluşturulmuştur. Aileler hayvan çiftliği içerisinde hizmet verilen kafede çay ve kahvelerini içerken; çocuklar alan içerisinde yer alan park alanında eğlenceli vakit geçirebilmektedirler. 67 türde 892 adet hayvan dostumuz, çocuk hayvan çiftliğinde yaşam sürmektedir.
  • Yaban Yaşam Alanı: Ala geyik, karaca, kızıl geyik ve ceylan gibi türlerin yaşam sürdüğü yaban yaşam alanı; 40’ar dönümlük arazi üzerinde ve 9 adettir. Hayvanların doğal ortamlarının korunduğu ve doğada popülasyonu azalan türlerin üremesine katkı olunarak doğal yaşam alanlarına tekrar salınması amaçlanmaktadır ve gerçekleştirilmektedir.
  • Doğa Okulu: Doğanın keşfedilmesine ve merağın giderilmesi kapsamında; üretici becerilerinin desteklendiği eğitim modelinin uygulandığı Doğa Okulu içerisinde; yaban hekimleri, doğa kaşifleri, ağaç oyma atölyesi, çevre dedektifleri, doğada yaşam atölyesi, orman sanat atölyesi, aromatik bitki atölyesi, çalışkan çiftçiler ve doğanın şefleri gibi pek çok eğitim mevcuttur.
  • Orman Kütüphanesi: 200 kişi kapasitelidir. Türkiye’nin ilk orman kütüphanesi olarak bilinir. Kitapseveler için konforlu okuma alanları oluşturulmuştur. Yüksek file alanı, hamak, sallanan sandalyesi, armut oturma grubu, salıncak, amfi ve banklar gibi pek çok oturma alanı rekreasyon tasarımları ile alan zenginliği sağlanmıştır. Asırlık çınar ağaçları değerlendirilmiş ve özel bir alan oluşturulmuştur.
  • Kuş Gözlem Alanı: Kızıl gerdan, ağaçkakan, sıvacı ve ispinoz gibi pek çok kuş türünün gözlemlendiği ve fotoğraf çekimlerinin yapıldığı alandır. Ayrıca her Cumartesi günü uzman biyolog eşliğinde kuş gözlem etkinliği gerçekleştirilmektedir.
  • Mesire Alanı: 5000 kişi kapasiteli, 150 dönümlük arazi üzerine kurulu mesire alanı içerisinde; masalı banklar, çeşme, çardak, tuvalet, bebek bakım odası ve ibadethane bulunmaktadır. Ateş yakılması yasaktır ancak gazlı ocaklar ile yiyecek ve içecek hazırlayarak gününüzü değerlendirebilirsiniz.
  • Böcek Oteli: Böceklerin, orman ekosistemi içerisindeki yaşamını ve önemini öğrenebileceğiniz böcek oteli Ormanya’da sizi bekliyor.
  • Kır Lokantası: Ormanya’da kapalı ve açık olmak üzere 2 adet restoran ve kafe alanı da bulunmaktadır.
  • Doğa Parkurları: Çeşitli zorlu seviyelerine sahip 18 kilometrelik yürüyüş parkuru ile 8 kilometrelik bisiklet parkuru bulunmaktadır. 26 kilometrelik parkurlar sayesinde doğa ile iç içe yürüyüş, spor ve çeşitli doğa sporları gerçekleştirmek mümkündür.
  • Kamp Alanı: 30 çadır ve 23 karavan kapasitesine sahip Ormanya kamp alanı içerisinde; elektrik, bulaşık yıkama alanı, su, atık su döküm alanı, duş ve tuvalet imkanları bulunmaktadır.
Ormanya Gezi Rehberi 2025Pin
Ormanya Gezi Rehberi 2025

Ormanya Hakkında En Çok Sorulan Sorular

Ormanya Doğal Yaşam Parkı’nı ve Ormanya kamp alanını ziyaret etmeden önce bu bölümü dikkatli incelemenizi öneriyoruz.

Reklam

Ormanya Doğal Yaşam Parkı ile ilgili en çok sorulan sorular şu şekildedir;

  • Ormanya’ya evcil hayvan alınıyor mu?
    Yasalar gereğince, Ormanya ziyaretçilerinin evcil hayvanları ile alana giriş yapması yasaktır. Hayvanat bahçeleri, hastalıklar yönünden ari ve izole yerler olması bakımından evcil hayvan kabul edilmemektedir. Dileyenler evcil hayvanlarını, Ormanya içerisinde yer alan “evcil hayvan oteli” hakkında bilgi alabilirler.
  • Ormanya’ya giriş ücretli mi?
    Ormanya ücretsiz ziyaret edilebilecek bir doğal yaşam parkıdır. Ormanya içerisinde yer alan mevcut tüm bölgelerinin tamamına giriş ücretsizdir.
  • Ormanya’da restoran ve kafe var mı?
    Ormanya’da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Antikkapı Aş. ait olan restoran, kafe ve büfe hizmetleri bulunmaktadır.
  • Ormanya’da piknik yapılıyor mu?
    Ormanya’da ateş yakılmasının yasak olduğu, 150 dönümlük Ormanya mesire alanı bulunmaktadır. Tüplü ocak veya gazlı ocaklar ile mangal yapabilir ve çeşitli yiyecek ve içecekler hazırlayabilirsiniz.
  • Ormanya’ya bisiklet ile girilir mi?
    Evet. Ormanya’da 1 adet 8 kilometre uzunluğunda ve 1 adet 6 kilometre uzunluğunda 2 adet bisiklet parkuru mevcuttur.
  • Ormanya’da hediyelik eşya alanı var mı?
    Ormanya’nın giriş kapısında ORMANYA STORE bulunmaktadır ve buradan hediyelik eşyalarınızı satın alabilirsiniz.
Ormanya Hakkında En Çok Sorulan SorularPin
Ormanya Hakkında En Çok Sorulan Sorular

Ormanya 2025 Açılış Ve Kapanış Saatleri – Ormanya Kaça Kadar Açık?

Ormanya kaça kadar açık sorusunun yanıtını verdiğimiz, 2025 yılında geçerli olan Ormanya 2025 açılış ve kapanış saatleri şu şekildedir;

  • Haziran – Temmuz – Ağustos aylarında: 09:00 – 20:00 saatleri arasında
  • Ekim – Kasım – Mart – Nisan aylarında: 09:00 – 18:00 saatleri arasında
  • Aralık – Ocak – Şubat aylarında: 09:00 – 17:00 saatleri arasında
  • Eylül – Mayıs aylarında: 09:00-19:00 saatleri arasında

Ormanya Doğal Yaşam Parkı Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Pazartesi gününe denk gelen resmi tatillerde ziyarete açıktır.

Ormanya Doğal Yaşam Parkı’nın ziyaret saatleri; gün uzunluğu, hayvanların doğal günışığı davranışları ve hava şartları bakımından; yaz, kış, bahar ve geçiş dönemlerinde değiştirilmektedir.

Ormanya 2025 Açılış Ve Kapanış Saatleri - Ormanya Kaça Kadar Açık?Pin
Ormanya 2025 Açılış Ve Kapanış Saatleri – Ormanya Kaça Kadar Açık?

Ormanya Kamp Alanı Hakkında Tüm Bilgiler

Ormanya kamp alanı hakkında tüm bilgiler sitemizde yer almaktadır. Ormanya kamp alanı, 23 karavan ve 30 çadır kapasitesine sahiptir.

Kamp alanının karavan bölümünde; bulaşık yıkama alanı, elektrik, atık su döküm alanı, duş, tuvalet ve su imkanları bulunmaktadır.

Kamp alanının çadır bölümünde ise; elektrik hariç tüm hizmetler mevcuttur.

Ormanya kamp alanı kuralları şu şekildedir;

  • Tüm misafirlerin giriş ve çıkış esnasında danışmaya bilgi vermesi zorunludur. Giriş kartları da çıkış işlemi yapılması durumunda danışmaya teslim edilmelidir.
  • Ormanya kamp alanına en geç giriş saati 23:00 ve en geç çıkış saati ise 14:00 şeklindedir. Kesin sessizlik saatleri ise 23:00 ile 08:00 saatleri arasındadır.
  • Kamp alanında kalma süresi “giriş tarihinden itibaren” en az 1, maksimum 3 gece 4 gündür. Kamp alanı günübirlik kullanıma kapalı olduğu için, tekrar kamp yapmak isteyenlerin, son kaldıkları tarihten itibaren 30 gün geçmesi gerekmektedir.
  • Ateş yakılarak; mangal, semaver ve soba gibi araç ve gereçler yasaktır. Tüm açık ateşler yasaktır.
  • Alkol vb. sarhoşluk etkisi oluşturacak madde kullanılması yasaktır.
  • Kamp alanına ateşli silah ile girilmesi ve alan içerisinde kullanılması yasaktır.
  • Genel ahlak kurallarına uymayan ve rahatsızlık veren davranışlarda bulunan ve kavga eden kişiler acilen kamp alanından uzaklaştırılacaktır.
  • Kamp alanına; çekme karavan, motokaravan ve araç üstü çadır haricinde hiçbir araç alınmamaktadır.
  • Karavanların ruhsatına işli olmaması durumunda araç kamp alanına alınmayacaktıur.
  • Çadırların içerisinde gazlı ve elektrikli ısıtıcı yakılmasına ve çadıur alanında elektrikli aletler kullanılmasına izin verilmemektedir.
  • Kamp alanına gelen çiftlerden evlilik cüzdanı talep edilmektedir. Aksi durumda konaklama yapmalarına izin verilmeyecektir.
  • Evcil hayvanların başı boş bırakılması yasaktır. Hayvanların vereceği zarar, hayvan sahibini sorumlu tutar.
  •  Çocuklar ebeveynlerinin sorumluluğundadır. Tuvalet ve duş kullanan çocuklara bir yetişkin eşlik etmesi zorunludur.
  • Kampçıların, çadırlarını ve karavanlarını kamp alanında bırakıp gün içerisinde giriş – çıkış yapmalarına izin verilmemektedir.
  • Kamp ve diğer yaşam alanlarında yer alan demirbaş eşyalara zarar verilmeden özenle kullanılması ve korunmasına dikkat edilmelidir.
  • Ormanya kamp alanı içerisinde; atık su, çevre kirliliği ve çöp gibi çevreye zarar verecek, bitkileri olumsuz etkileyecek davranışlar uygun bulunmamaktadır.
  • 18 yaş altı bireylerin Ormanya’da tek başına kamp yapması yasaktır.
  • Araçların, karavanların ve eşyalarınızın emniyetli olduğundan emin olunuz. Çalınan ve kaybolan eşyalardan; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sorumlu değildir.
  • Misafirler, kamp alanında tahsis edilen numaralı alanlarında kamp yapmak zorundadır. Yer değişimi söz konusu değildir.
  • Ormanya kamp alanı için rezervasyon sistemi yoktur.
Ormanya Kamp Alanı Hakkında Tüm BilgilerPin
Ormanya Kamp Alanı Hakkında Tüm Bilgiler

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!