Gelisiyorum.com | Blog

Personel Motivasyonu Nedir? Nasıl Arttırılır?

01.09.2024
16
Personel Motivasyonu Nedir? Nasıl Arttırılır?

Tüm şirketler ilerlemek, ürün ya da hizmetlerini en yenilikçi şekilde tasarlamak ve her geçen gün daha fazla müşteriye ulaşmak ister. Bunları mümkün kılmak ve şirket hedeflerini gerçekleştirmek ise çalışanların işlerine karşı duydukları motivasyonla yakından ilgilidir. Siz de kurumunuzu geliştirmek istiyorsanız her şeyden önce çalışanlarınızın refahını sağlamaya ve motivasyon düzeylerini arttırmaya odaklanmalısınız. Peki motivasyon nedir, personel motivasyonu nasıl artırılır?

Personel Motivasyonu Nedir?

“İş yeri motivasyonu nedir?” diye merak ediyorsanız hemen açıklayalım. İş yeri ya da çalışan motivasyonu, bir personelin çalıştığı kurumla ve işiyle ilgili hissettiği azim, bağlılık, coşku, yaratıcılık, istek gibi duyguların tümü olarak tanımlanabilir. Çalışan motivasyonuna sahip bir birey yüksek verimlikle ve üreticilikle görevlerini yerine getirir. Bu da çalışanların ürettiği ürün ya da hizmetlerin daha kaliteli olmasını, dolayısıyla iş yerinde kârlılığın yükselmesini sağlar. Ayrıca müşteri memnuniyetini de pozitif yönde etkiler. 

İş yerinde motivasyonun örneklerine de değinerek motivasyonun önemini somutlaştırabiliriz. Örneğin işine karşı motive hisseden bir çalışan müşterilerin sorunlarını çözebilmek için fazladan görüşme yapabilir. Bundan farklı olarak bir personelin en iyi tedarikçileri bulabilmek için fazladan çaba göstermeye istekli olması da şirket motivasyonu örneklerinden biri olarak gösterilebilir. Davranışı yönlendiren iki tip motivasyon vardır: içsel ve dışsal motivasyon. 

İçsel Motivasyon: Bu motivasyon türünde birey; bir eylemi gerçekleştirmek, harekete geçmek ve sürdürmek için hiçbir dışsal etkene ihtiyaç duymadan güdülenir. İçsel motivasyon, bireyin içsel tatmini ile alakalıdır.

Dışsal Motivasyon: Ödül ve ceza koşullandırmasına bağlı olarak ortaya çıkan, tamamen sonuçlarla alakalı bir motivasyondur. Dışsal motivasyon, bireyleri harekete geçirmek için önemli bir araçtır. Şirketler tarafından kullanılan motivasyon yöntemleri çoğunlukla dışsal motivasyon örnekleridir.

Şirkette Personel Motivasyonu Nasıl Arttırılır? Püf Noktaları Nelerdir?

İşverenlerin ve yöneticilerin büyük bir kısmı “İş yerinde motivasyon nasıl sağlanır?” ya da “Şirket içi motivasyon etkinlikleri kapsamında neler yapabilirim?” diye düşünür. Aşağıda yer alan püf noktalara dikkat ederek çalışanların motivasyon düzeyine önemli katkılarda bulunabilmek mümkün.

Reklam

1. Ekibinizin İhtiyaçlarının Karşılandığından Emin Olun 

İş yerinde motivasyonu düşüren etkenlerin başında çalışanların temel ihtiyaçlarının karşılanmaması yer alır. Maslow hiyerarşisi psikolojik olarak durumu açıklar. Buna göre insanlar motivasyon ve kendini gerçekleştirmeye odaklanmadan önce kişisel ihtiyaçlarını gidermek zorundadır. Buna göre çalışanlarınızın tam potansiyellerini ortaya koyabilmeleri yani kendini gerçekleştirme basamağına çıkabilmeleri için geçmeleri gereken adımlar şunlardır:

  • Fizyolojik İhtiyaçlar: Barınma, beslenme, soluma ve uyku gibi yaşamsal ihtiyaçlardır.
  • Güvenlik ihtiyacı: Çalışanlar kendilerini güvende hissetmek ister. Bunun için yaşamlarının öngörülebilir olması, finansal ve fiziksel refaha sahip olmak önemlidir.
  • Sevgi/Ait olma İhtiyacı: İlk iki ihtiyaç basamağını gerçekleştiren bireyler iş yerlerine karşı aidiyet hissetmek ve diğer insanlarla bağ kurmak isterler.
  • Saygı İhtiyacı: Saygı ihtiyacı kişilerin bulundukları iş yerinde değer görmesini, fark yarattığını hissetmesini ve kabul edilmesini ifade eder.

Siz de çalışanlarınızın işine karşı daha istekli olmasını, tüm odağını görevlerine odaklamasını istiyorsanız iş yerinde motivasyonu etkileyen faktörlerin başında gelen bu basamakların gerçekleştiğinden emin olmalı, çalışanların maddi ve manevi ihtiyaçlarının giderilmesini sağlamalısınız.

2. Net ve Küçük Hedefler Belirleyin

Şirketlerde motivasyon uygulamaları kapsamında ekibinize büyük ve uzun vadeli hedefler gösteriyor olabilirsiniz. Kurumunuzun gelişimi ve büyümesi için güçlü hedeflere sahip olmanız son derece doğal. Ancak büyük hedefler çalışanlarınızın gözünü korkutabilir ve onlar için önemli bir stres kaynağına dönüşebilir. Bunun için büyük hedeflerinizi; net, kısa vadeli, ölçülebilir, ulaşılabilir ve daha kısa vadeli hedeflere ayırmalısınız. Bu sayede personeliniz, belirlediğiniz hedeflere daha kolay ulaşabilir, tatmin ve başarı duygusu yaşayabilir. Sıradaki hedefler için daha fazla motive olmuş hissedebilir.

3. Çalışanlarınızı Karar Verme Sürecine Dâhil Edin

İş yerinde motivasyonu arttırmanın yollarından biri de çalışanlarınızı karar verme sürecine dâhil etmek. Ekibinize proje geliştirme, bütçe planlama ya da şirket hedeflerini belirleme gibi süreçlerde fikirlerini sizle paylaşmaları için olanak sağlayabilirsiniz. Bu sayede onların görüşlerine önem verdiğinizi, çalışmalarını takdir ettiğinizi çalışanlarınıza gösterebilirsiniz. Ayrıca toplantılarla şirketin genel amaçlarını ve işleyişini anlamalarına, kendilerinin şirketteki rollerini daha iyi kavramalarına yardımcı olabilirsiniz.

Şirketinizde çok sayıda çalışanınız varsa ekibinizi karar verme süreçlerine dâhil edebilmek için çevrim içi anketlerden de yararlanabilirsiniz. Örneğin yeni ürün etiketlerinin ne renk olması gerektiğini tüm ekibe sorabilir, oylama sonucuna göre karar verebilirsiniz. Bütün bunlar sayesinde personelinizin içsel motivasyonunu arttırmanın yanı sıra çalışan bağlılıklarını da yükseltebilirsiniz.

4. Esneklik Oluşturun

İş yerinde motivasyon sağlama yöntemi olarak kullanabileceğiniz bir diğer uygulama da şirketinizdeki esnekliği arttırmak olabilir. Çalışanlarınıza işlerini ne zaman ve ne şekilde yapacakları konusunda daha fazla özerklik vermeniz motivasyonlarını, dolayısıyla verimliliklerini arttırabilir.

Daha esnek bir iş ortamı oluşturmak için bazı projelerde ekibinize belli bir tarih aralığı vererek çalışma saatlerini belirlemeyi kendilerine bırakabilirsiniz. Mesai saatlerini doldurmaları şartıyla günün istedikleri saatleri arasında çalışmalarına olanak tanıyabilirsiniz. Haftanın bazı günleri evden çalışmalarına izin verebilirsiniz. Böylelikle personeliniz kendi zamanları üzerinde daha çok kontrolleri olduğunu hissederek işe karşı daha istekli hâle gelebilirler.

5. Takdir Edin

İş yerinde motivasyonu arttıran etkenlerden biri de çalışanları takdir etmektir. Takdir edilmek ve çabalarının fark edildiğini bilmek çalışanlarınızın şirketin bir parçası olarak hissetmesine yardımcı olur. Ayrıca onları en iyi performanslarını sergilemeleri için motive eder. Ekip içindeki çatışmalar azalır. Bir bütün olarak yürüttüğünüz organizasyonlardaki verimlilik yükselir. Bunların yanı sıra takdir ve teşekkür, çalışanların sadakatini arttırarak başka bir iş arama olasılıklarını da düşürür.

Takdirinizi en basit şekilde sözlerinizle gösterebilirsiniz. Çalışanlarınıza bireysel ya da ekipçe teşekkürlerinizi sunabilir, çabalarını fark ettiğinizi onlara hissettirebilirsiniz. İş yerinde motivasyon sözleri kullanmanın yanı sıra personelinize küçük ödüller, hediyeler ya da bonuslar verebilirsiniz. Ekstra izin yapmalarını sağlayabilirsiniz. 

6. Sosyal Aktiviteler Planlayın

Şirket içi motivasyon aktiviteleri düzenlemek çalışanlarınızın birbiri ile bağ kurmalarına, aidiyet geliştirmelerine ve iş hayatında daha istekli olmalarına yardımcı olabilir. “Şirket motivasyon etkinlikleri nelerdir?” veya “İş yeri motivasyon etkinlikleri nasıl yapılır?” diye merak ediyor olabilirsiniz. İşte iş yerinde motivasyon örnekleri:

  • Haftada bir gün tüm ekibinizle birlikte öğlen yemeği yiyebilirsiniz.
  • Hafta bir iş çıkışında ofiste uygun bir bölümü yarışma alanına çevirerek minik bilgi yarışmaları düzenleyebilirsiniz.
  • Sosyal etkinlikleri her zaman şirket içinde yapmak zorunda değilsiniz. Şirketinizin kuruluş yıl dönümünde hep birlikte kamp yapabilir ya da küçük bir seyahate çıkabilirsiniz.
  • İş yeri motivasyon aktivitelerinizi grup sporları yaparak ya da oyun geceleri organize ederek çeşitlendirebilirsiniz.

Pek çok farklı aktivite ile gerçekleştirebileceğiniz etkinlikleri düzenlerken ekibinizin ilgi alanlarına, yaş ortalamasına ve zevklerine uygun seçimler yapmayı unutmamalısınız.

7. Gelişim Fırsatları Tanıyın

İş yerinde motivasyon artırma yöntemlerinden bir başkası da eğitim olanakları oluşturmak. Çalışanlarının yeni ve faydalı beceriler geliştirmesine olanak tanıyan şirketler, personellerinin çalışmak için motivasyonlarını ve performanslarını belirgin şekilde arttırabilir. Çünkü gelişim olanakları çalışanlarda bir sonraki aşamaya geçme hissi yaratır. Önlerinde şirketinizde üretkenliklerini arttırabilecekleri bir yolculuk olduğunu fark etmelerini sağlar.

Bunun için çalışanlarınıza kişisel ya da profesyonel gelişimleri için nelere ihtiyaç duyduklarını sorabilirsiniz. Sonrasında her biri için bireysel programlar ve eğitimler hazırlayabilirsiniz. Ekibinize sunacağınız eğitimleri tek seferlik olarak düşünmemeli ve eğitimi bir şirket politikası biri hâline getirmelisiniz. Ayrıca eğitimlerinizin güncel olmasına ve yeni trendleri yakalamasına da dikkat etmelisiniz. Yani her bir çalışanınızın devamlı olarak kaliteli, yeni, işlevsel ve yararlı eğitimlere erişmesini sağlamalısınız.

Eğer birbirinden farklı karakterlere ve ihtiyaçlara sahip ekip üyelerinize en doğru eğitimleri sürekli olarak nasıl sunacağınızı bilemiyorsanız bir LMS’ye yatırım yapmayı düşünebilirsiniz. Yapay zekâ tabanlı LMS’mizi tercih ederek personelinize zaman ve mekân sınırlaması olmaksınızın diledikleri konuda eğitim alma olanağı tanıyabilirsiniz. Ekibiniz için kişisel eğitimler sunmanın yanı sıra toplu eğitim planları yapabilir ve çalışanlarınızın gelişimini takip edebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!