
Philips Nasıl Kuruldu?
Philips & Co, 1891 yılında Hollanda’nın Eindhoven kentinde Frederik Philips ve oğlu Gerard tarafından kuruldu. Elektriğin kitlesel pazara sunulmasının sunduğu fırsatı fark eden ve Gerard’ın mühendisliğe olan yoğun ilgisinden ilham alan baba-oğul, kısa sürede cesur ama zamanında bir plan tasarladı: uygun maliyetli, güvenilir elektrikli akkor ampuller.
1900’ler dramatik bir sosyal ve ekonomik değişim zamanıydı. Bu süre zarfında Philips, 2.000’den fazla çalışanıyla Hollanda’nın en büyük özel işvereni oldu. Kitlesel sanayileşme hız kazandıkça, Gerard ve kardeşi Anton konut, sağlık ve spor sağlamaya yatırım yaptı ve bugüne kadar devam eden bir sosyal sorumluluk kültürü aşıladı.
İnavasyonun Önemi
Bilimsel araştırmanın ürün inovasyonu için değerini kabul eden ilk Philips araştırma laboratuvarı ‘Philips Nat Lab’ olarak bilinen 1914’te açıldı. Dr. Gilles Holst liderliğinde, yeni ışık kaynaklarını keşfetmek için ortaya çıkan aydınlatma teknolojilerini araştırmak gibi vizyoner projelere başlayarak en yüksek araştırma standartlarını hedefledi ve X-ışını tüplerindeki atılımları nihayetinde Philips’in sağlık teknolojisine katılımının kökenini belirledi.
Philips tasarım uzmanlığının çoğu Louis Christiaan Kalff’a kadar uzanıyor. Grafik tasarım tutkusu olan bir mimar olan Kalff, tutarlı, etkili tasarımın önemini anladı ve şirketin ürünleri ve markası için tüketici tercihini artırmadaki rolünü kabul etti. Bu tasarım vizyonunu yansıtan ilk ürün, ünlü dalgalar ve yıldızlar kalkanını da tanıtan Philips radyosuydu.
Elektrikli Tıraş Bıçağı
1930’larda Philips, öncü döner elektrikli tıraş bıçağı Philishave’yi tanıttı. Ergonomisi ve çekici görünümüyle Philips Philishave, kitlesel pazar tüketiciliği çağını müjdeledi. Anında bir başarıydı ve çekici, müşteri odaklı ürünler için zemin hazırladı. 1939’daki piyasaya sürülmesinden bu yana, Philips saatte ortalama 700 Philishaves sattı.
2.Dünya Savaşı Sonrası Philips
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Philips Research, savaş sonrası toparlanmaya yardımcı olacak yenilikler geliştirdi. Bunlar arasında bakterileri öldürmek için UV ışığı, boru şeklindeki floresan ışıklar, yeni manyetik malzemeler ve seramikler, bir işitme cihazı, bir gramofon ve radyo ve tıraş makinesi teknolojilerinin minyatürleştirilmesi ve modernize edilmesi yer alıyordu. Yine de en önemli giriş, kitlesel pazar televizyonuydu.
Dünya Fuarı, savaş sonrası barış ve yenilik ideallerinin bir ifadesiydi. Philips, 1958 Expo’da kendini ödüllendirme konusunda çokuluslu şirketler arasında yalnızdı. Le Poème Electronic olarak bilinen fütüristik Philips alanı, benzersiz bir ‘ortam’ deneyimi yaratan renk, ses ve görüntülerden oluşan bir vitrinine ev sahipliği yaptı; o zamanlar devrim niteliğinde bir konsept ve Philips Ambient Experience’ın başlangıcı idi.
Popüler kültüre ve tüketici harcama gücüne yanıt olarak Philips, teknolojilerini erişilebilir kılmaya odaklandı. Kitle pazarı için ideal olan ilk Kompakt Kaset ses çalar anında başarılı oldu. Kaset kaydı için küresel standardı belirledi ve bunu ilk stereo Kompakt Kaset çaların yanı sıra araba ve taşınabilir radyo kaset çalarlar izledi. Video çağı başlarken, Philips 1971’de ilk video kaset kaydediciyi (VCR) piyasaya sürdü. VCR ve devam eden yenilikler Philips’i tüketici ürünlerinin ön saflarında tutarken, dünya küreselleştikçe şirket daha da değişiyordu. Görüntü, ses ve veri alanındaki öncü çalışmalarından haberdar olan Philips, 1980’lerde gelişmekte olan tüketici dijital teknolojilerinin ön saflarında yer almaya devam etti. Tanıtımlar arasında Sony ile birlikte geliştirilen LaserVision Optical Disc, optik telekomünikasyon sistemleri ve en büyük başarılarından biri olan Compact Disc (CD) yer aldı.
1990’larda ve Günümüzde Philips
Teknoloji daha karmaşık ve her zaman mevcut hale geldikçe, 1990’larda kullanımı daha kolay ve deneyimlemesi daha rahat olacak şekilde tasarlanmış ürünlerin yükselişi görüldü. Philips, ürün tasarımına ‘Yaşam için Tasarım’ başlıklı insan merkezli bir yaklaşım benimsedi ve bu yaklaşım tüm yönleri uyumlu hale getirdi ve entegre etti, hasta deneyimini ve çıktısını iyileştirdi. Philips bir şirket adından daha fazlasıdır amacı olan bir markadır. Bu dönem, yenilenmiş, insan odaklı bir odaklanmaya ve şirketin uyumlulaştırılmış bir Philips marka deneyimi yaratmaya, gelişmiş, kullanımı kolay ve kullanıcı etrafında tasarlanmış çözümler sunmaya yönelik ilk tam kapsamlı yaklaşımına işaret ediyordu. Anlamlı yeniliklerle insanların sağlığını ve refahını iyileştirme amacından ilham alan Philips, 2 yıla kadar yılda 5,2030 milyar insanın hayatını iyileştirmeyi hedefliyor. Bugün, büyüyen yenilikçi sağlık teknolojisi çözümleri portföyü, sağlık sürekliliği boyunca değere dayalı bakımı desteklemektedir.
Philips Pazarlama ve Marka Stratejisi
Merkezi Amsterdam’da bulunan Philips, çok uluslu bir şirkettir ve dünyanın en büyük elektronik şirketlerinden biridir ve şu anda yıldırım ve sağlık hizmetleri alanına odaklanmıştır. Philips, 1891 yılında Gerard Philips tarafından kuruldu. Philips’te şu anda 100 ülkeye yayılmış yaklaşık 75.000 kişi çalışıyor. Philips teknoloji odaklı ve şirkettir ve sağlığı iyileştirmeyi ve önlemeden sağlıklı yaşama, tanıdan tedaviye ve evde bakıma kadar sağlığın sürekliliği boyunca daha iyi sonuçlar elde etmeyi amaçlamaktadır. Philips, 110 ülkeye yayılmış 100’dan fazla üretim tesisine sahiptir ve güçlü bir Ar-Ge departmanına sahiptir ve evde bakım ve tüketici sağlığı alanlarında çözümler sunmak için derin tüketici iç görüleri ile ileri teknolojiden yararlanmaktadır.
Segmentasyon
Demografik segmentasyon altındaki Philips, tüm yaşları ve daha yüksek ve orta gelirli insanları hedeflemektedir. Philips ayrıca Hindistan’ın kırsal pazarına da odaklandı. Bununla birlikte, odak noktası esas olarak Hindistan’ın kentsel alanları üzerinde olmuştur.
Philips, piyasada geniş ürün yelpazesinde ürünler sunmaktadır ve ürün portföyü, geniş müşteri yelpazesine dikkat çekmek için tasarlanmıştır. Ürün yelpazesi o kadar geniştir ki, hemen hemen herkes Philips’in potansiyel bir tüketicisi ve çoğunlukla güvenilir ürünler arayan insanlar olabilir.
Hedef
Philips’in hedef pazarı geniştir ve yaş, kültür, statü vb. bakımından farklılık gösterir. Ev aletlerinden güzellik aletlerine, tıbbi aletlere kadar çeşitli ürünlerle Philips, muhafazakar olmayan ve şüpheci olmayan tüketicileri hedef alıyor. Philips’in ortaya çıkardığı yeni yenilikçi ürünleri denemek isteyen tüketicileri hedefliyor. Çoğunlukla yeni ürünler üzerinde denemeye daha açık olan genç nesli hedefler ve Philips’in yerine getirmeye çalıştığı marka vaadi ile onları tatmin etmeyi amaçlar.
Konumlandırma
Markalaşma ve konumlandırma stratejisi yani “duyu ve sadelik” ile yenilikçi, sade ve kullanıma hazır ürünler sunmayı hedeflemektedir. Şirket, inovasyonun ancak insanları karşılanmamış arzu ve ihtiyaçlarından tatmin etmesi durumunda anlamlı olduğuna inanmaktadır.
Ürünler gelişmiş ve tüketicilerin ihtiyaçları etrafında tasarlanmıştır. Şirket kendisini anlamlı yeniliklerle insanların yaşamlarını iyileştirmeyi hedefleyen bir marka olarak konumlandırmıştır. Ar-Ge çalışmaları da tüketicilerin ihtiyaçlarına göre düzenlenmiştir. Philips, tüketicilerin ürünlerine güvenmelerini sağlayan bir marka imajı oluşturdu.
Philips’in Pazarlama stratejisinde BCG matrisi
Philips’e göre, kişisel bakım işi soru işareti kategorisine giriyor çünkü şirket bu bölümden çok az kâr elde ediyor.
BCG matrisindeki yıldız kategorisi sağlık sektörü ve ev aletleri bölümüdür, çünkü şirket bu bölümden önemli ölçüde kar elde etmekte ve tüm değerini büyümesine harcamaktadır.
Philips’in Pazarlama Stratejisinde Dağıtım
Philips, tüketicilerin dünyanın herhangi bir yerinden istedikleri ürünü bulabilecekleri ve satın alabilecekleri resmi bir web sitesi geliştirdi. Philips, internet üzerinden doğrudan satış yoluyla mal gönderme stratejisini kullandı.
Ayrıca Philips ürünlerini satmak için Amazon ve Flipkart gibi e-ticaret siteleriyle işbirliği yaptı. Araştırmalara göre, internet Philips için önemli bir dağıtım kanalı ve aynı zamanda bir bilgi toplama kaynağı olmuştur. Philips, perakendecilerin, departman mağazalarının, dağıtım merkezlerinin ve internetin tüketicilere erişmek için önemli araçlar olduğunu bulmuştur. Philips tarafından, distribütöre daha sıkı bir tutuş sağlayan küçük bölgeler tahsis ederek ürünleri dağıtmak için yeni bir strateji uygulanmıştır.
Pazarlama Stratejisinde Marka Değeri
Philips’in marka vaadi, inovasyonu teşvik etmektir ve ana odak noktası tüketiciler ve onların ihtiyaçları üzerinedir. Marka, inovasyonun büyüsüne odaklanır ve insanların yaşamlarında anlamlı bir fark yaratır. İnovasyon yoluyla insanların yaşamlarını daha iyi hale getirme konusundaki uzun süredir devam eden vaatleri, birincil odak noktaları olmuştur. Tüketiciler markaya ve ne anlama geldiğine inanıyor. Phillips, hasta izleme, sağlık bilişimi, tanısal görüntüleme ve görüntü rehberliğinde liderdir.
Philips’in markası çok güçlüdür ve tüketiciler Philips’in sağlıklı, kullanışlı ve çevre dostu ürünler ürettiğine inanmaktadır. Ürünlerin mükemmel kalitesi kullanıcılar arasında iyi bilinmektedir ve bu nedenle Philips’in marka değeri artmaktadır ve marka değerini 43,11 milyar ABD Doları’ndan 5,12 milyar ABD Doları’na çıkararak dünyanın en değerli markalarından biri Olmuştur.
Pazarlama Stratejisinde Rekabet Avantajı
Strateji ve odaklanma:
Philips’in ana odağı, inovasyon yoluyla dünyayı daha sürdürülebilir ve sağlıklı hale getirmektir ve 3 yılına kadar yılda 2030 milyar insanın yaşamlarını iyileştirmek için iddialı bir hedefe sahiptir. Bakım maliyetini düşürmeyi ve bakım sağlayıcıların çalışma ömrünü iyileştirmeyi, hasta deneyimini iyileştirmeyi ve sağlık sonuçlarını iyileştirmeyi amaçlamaktadır.
Philips, tüketicilerine yüksek kaliteli ve yaşamı iyileştirici ürünler sunmayı amaçlamaktadır ve bu odaklanma, Philips’in dünyanın en güvenilir ve değerli markalarından biri haline gelmesine yardımcı olmuştur.
Teknoloji odağı:
Phillips teknolojileri, sağlıklı yaşamı kolaylaştırmayı amaçlamaktadır ve bulut tabanlı teknolojilerin yardımıyla Phillips, tüketiciler için daha etkili ve düşük maliyetli sağlık çözümleri yaratmıştır. Günümüz pazarında, Phillips çevresel olarak ilerici ve yenilikçi çözümlere öncülük etmektedir.
Dünyayı hem pratik hem de görsel olarak dönüştüren ışıkların daha yeni ve daha verimli kullanılmasını sağlayan aydınlatma teknolojisinde en önde gelen yenilikçi olmuştur. Ana odak noktası, müşterilerin karşılanmamış ihtiyaçlarını karşılamaktır.Teknolojiye bu odaklanma, marka için bir farklılaşma noktası haline geldi.
Güçlü Ar-Ge:
Philips, Ar-Ge’ye güçlü bir şekilde odaklanmıştır ve bunun için büyük yatırımlar yapmıştır. Philips, yeni yenilikçi ürünlerin araştırma çalışmalarını ve geliştirilmesini yürütmek için yaklaşık yedi Ar-Ge merkezine sahiptir. Philips ayrıca Bangalore’daki küresel Ar-Ge merkezini genişletmeyi planlamaktadır. Philips İnovasyon kampüsü, Hindistan’daki yerelleştirilmiş ürünlerin geliştirilmesine ve sağlık sistemlerinin iyileştirilmesine odaklanmak için kurulmuştur. Hindistan’da, aydınlatma işi, Philips’in gelirinin büyük bir kısmına katkıda bulunuyor ve bunu sağlık hizmetleri ve tüketici yaşam tarzı işlerinden elde edilen gelir takip ediyor.
Philips’in Pazarlama Stratejisinde Rekabet Analizi
Phillips’in ana rakipleri LG Electronics, RF Micro Devices, General Electric Company ve Samsung Electronics vb. Samsung, elektronik endüstrisinde büyük bir isimdir ve Samsung’un Philips olduğu gibi inovasyona da eşit derecede bağlı olduğu için ana rakiplerden biridir Samsung mükemmel ürünler sunmuştur ve 80’den fazla ülkede başarıyla faaliyet göstermektedir.
LG, elektronik endüstrisinde de önemli bir oyuncu ve pazar payı son birkaç yıldan beri geliştiği için küçümsenemez. Rekabette öne geçmek için Philips, inovasyon ve kaliteye odaklanmaya devam etmelidir. Elektronik endüstrisi artık yeni oyuncularla dolup taşıyor ve Philip’in inovasyona odaklanması, marka için bir farklılaşma noktası yaratmaya yardımcı olabilir.
Müşteri Analizi
Markanın ana tüketicisi, yeni ürünler denemekten korkmayan ve teknolojinin hayatlarını çok daha kolay hale getirmesini isteyen gençler. Markaya sadık olduğu tespit edilen tüketiciler, Philips’ten tamamen güven kazananlardır. Tüketiciler dayanıklı bulduklarında ve kaliteli ürünlerle hazırlandıklarında büyük değer bulurlar. Philips’in tüketicileri yeni tatlar, insanlar denemekten ve farklı bir bakış açısına sahip olmaktan korkmuyor. Tanıtım Stratejisi marka, ürünlerini ortam sayısı aracılığıyla tanıtıyor, Philips’in ürünlerini reklamlar için radyo, basılı medya ve internet aracılığıyla tanıttığı görülüyor. Şirket büyüktür ve benzersiz halkla ilişkiler stratejilerini ve kampanyalarını sürdürmüştür. “Hava Fritözü” ürün lansmanı sırasında ürünü yemek pişirmek için daha sağlıklı bir seçenek olarak tanıttılar ve reklamlar sosyal medyada ve televizyonda yoğun bir şekilde görüldü.
Tanıtım Stratejisi
Marka, ürünlerini ortam sayısı aracılığıyla tanıtıyor, Philips’in ürünlerini reklamlar için radyo, basılı medya ve internet aracılığıyla tanıttığı görülüyor. Şirket büyüktür ve benzersiz halkla ilişkiler stratejilerini ve kampanyalarını sürdürmüştür. “Hava Fritözü” ürün lansmanı sırasında ürünü yemek pişirmek için daha sağlıklı bir seçenek olarak tanıttılar ve reklamlar sosyal medyada ve televizyonda yoğun bir şekilde görüldü.
Kaynakça: Philips Pazarlama Stratejisi - Philips Pazarlama Stratejisi (marketing91.com) https://www.philips.com/a-w/about/our-history.html