Gelisiyorum.com | Blog

Pirinç Boyutunda Olan Dünyanın En Küçük Kalp Pili Geliştirildi

14.04.2025
21
Pirinç Boyutunda Olan Dünyanın En Küçük Kalp Pili Geliştirildi

Dünyanın En Küçük Kalp Pili

Northwestern Üniversitesi mühendisleri tarafından vücuda invaziv olmayan bir şekilde enjekte edilebilen, pirinç boyutu ile dünyanın en küçük kalp pili geliştirildi. Bir şırınganın ucuna sığacak şekilde tasarlanan cihaz, özellikle doğuştan kalp kusurları olan yenidoğanlarda kalp rahatsızlıklarını ele almak için yeni bir yaklaşım sunuyor. Bulgular ise yakın zamanda Nature dergisinde yayınlanmış durumda.

Dünyanın en küçük kalp pili, geçici kalp pili ihtiyaçları için üretilmiş. Hastanın göğsüne takılan yumuşak, esnek, kablosuz giyilebilir bir cihazla birlikte geliyor. Bu giyilebilir cihaz kalp aktivitesini izliyor ve düzensiz bir kalp atışı algılandığında kalp pilini etkinleştirmek için ışık darbeleri kullanıyor. Bu ışık sinyalleri, tutarlı kalp pili sağlamak için deri, kemik ve kastan geçiyor.

Kalp pilinin bir diğer en dikkat çekici özelliği, işlevi tamamlandıktan sonra çözünebilmesi. Tamamen biyouyumlu malzemelerden oluşan cihaz, vücudun biyosıvılarında doğal olarak parçalanıyor ve cerrahi olarak çıkarılmasına gerek kalmıyor.

Northwestern’de biyoelektronik araştırmacısı olan ve geliştirmeyi yöneten John A. Rogers. “Pediatrik kalp ameliyatları bağlamında geçici kalp pillerine çok ihtiyaç duyuluyor ve bu, boyut küçültmenin inanılmaz derecede önemli olduğu bir kullanım örneği. Vücuttaki cihaz yükü açısından – ne kadar küçükse o kadar iyi.” diyor.

Reklam

Northwestern’de deneysel kardiyolog ve çalışmanın eş başkanı olan Igor Efimov, “En büyük motivasyonumuz çocuklardı. Çocukların yaklaşık %1’i düşük veya yüksek kaynaklı bir ülkede yaşamalarına bakılmaksızın doğuştan kalp kusurlarıyla doğuyor. İyi haber şu ki, bu çocukların ameliyattan sonra yalnızca geçici kalp pili ihtiyacı oluyor. Yaklaşık yedi gün içinde, çoğu hastanın kalbi kendi kendine onarılacak. Ancak bu yedi gün kesinlikle kritik. Şimdi, bu minik kalp pilini bir çocuğun kalbine yerleştirebilir ve yumuşak, nazik, giyilebilir bir cihazla uyarabiliriz. Ve çıkarmak için ek bir ameliyata gerek yok.” ifadelerini kullanıyor.

Çalışma, kalp pilinin hem büyük hem de küçük hayvan modelleri ve ölen organ bağışçılarından alınan insan kalplerini içeren birden fazla testte etkinliğini gösterdi. Bu çalışma, Rogers ve Efimov’un geçici kalp pili için ilk eriyen cihazı geliştirdikleri önceki bir iş birliğinden yararlanıyor. Geçici kalp pilleri genellikle ameliyatlardan sonra, kalıcı cihazlara geçiş için veya normal kalp hızını geri kazandırarak iyileşmeye yardımcı olmak için gerekli.

Ekip, çalışmalarının özellikle ameliyattan iyileşen yenidoğanlar olmak üzere kısa süreli kardiyak desteğe ihtiyaç duyan hastaların kritik ihtiyaçlarını karşılamasını umuyor.

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!