Gelisiyorum.com | Blog

Reverb “Yansıma” Nedir?

26.05.2023
451
Reverb “Yansıma” Nedir?

Yankıyı nasıl kullanır ve yaratırız? İşte bu ses efektine ve neden müzik ve film endüstrisinde yaygın olarak kullanıldığına dair bazı bilgiler.

Bir film için bir şarkı veya film müziği oluştururken veya video projeniz için ses tasarımı uygularken, her zaman ses efekti, yankı ile karşılaşırsınız . Çeşitli şekillerde kullanılabilir ve nihayetinde bir alan duygusu yaratmak için kullanılır.

Yankı uygulamak, atmosfer sağlar ve işinize biraz hayat katar. Yankı harikaları olmasaydı, çok fazla müzik ve ekranda duyduğumuz sesler düz ve sıkıcı gelirdi ve hatta bir izleyici için kafa karıştırıcı olabilir.

Peki Reverb tam olarak nedir?

Yankının tanımı ( yankılanmanın kısaltması ), ses dalgalarını her yöne dışa doğru gönderen bir boşlukta meydana gelen bir sestir. Dalgalar yüzeylerden yansıdıkça, yankılanan ses yavaş yavaş azalır.

Yankı , doğrudan sesten birkaç milisaniye sonra bize ulaşan ses olan erken yansımaları üretir. Beynimiz bu bilgiyi oda büyüklüğünü ve yankının karakterini belirlemek için kullanır.

Alan ne kadar büyük olursa, yankı da o kadar uzun olur. Örneğin bir katedralde alan çok daha geniştir. Yansımaların kulağımıza ulaşması daha fazla zaman aldığından yankılanmalar daha uzun sürer ve daha fazla derinlik yaratır. Bir kilisede solo şarkı söylemek, küçük bir odada şarkı söylemekten daha iyi geliyor çünkü ses daha büyük alanda havada daha uzun süre kalıyor. Daha küçük bir alanda, yankılanma daha hızlı geri döner ve orijinal ses seviyesinden farklı değildir.

Teknoloji ilerledikçe, yankı , kayıtlı herhangi bir ses veya yazılım enstrümanında Dijital Ses İş İstasyonları (DAW) kullanılarak dijital olarak üretilebilir . Her türlü müzik parçasında veya ses tasarımında yaygın olarak kullanılır ve akustik bir mekanın özelliklerini geri vermek için her zaman ihtiyaç duyulur.

Reklam
Bir ses editörünün iş istasyonunun vektör çizimi

Sashatigar’dan görüntü.

Farklı Yankı türleri ve İşlevleri

Bir NLE’yi açtığınızda ve ses efektinize yankı eklemeye baktığınızda, NLE’niz efekti “yankı” olarak gösterebilir. Ancak, aslında hepsi birbirinden benzersiz olan etkinin birkaç varyasyonu vardır. Daha iyi yankı filtrelerine sahip bazı NLE’ler bu yankı türlerine atıfta bulunabilir.

Bununla birlikte, bir DAW kullanırken, yankı işlemcisi, alışık olduğumuz veya daha doğal olmayan bir karaktere sahip olan yankıları taklit edebilen farklı algoritma setlerine sahiptir. Bunlar Room, Hall, Chamber, Plate ve Spring’dir.

Oda Yankısı

Oda yankısı, daha küçük bir akustik alanda elde edeceğiniz yankılanmanın dijital bir taklididir. Bu, gerçek dünyada duyacağınız sesle eşleşmelidir.

Daha samimi bir parça üretmek veya bu yüz yüze canlı deneyimi yaratmak isteyenler için vokal, davul, piyano veya herhangi bir şeye oda yankısı uygulamak bu doğal rengi sağlayabilir. Mutfakta, banyoda veya daha belirgin bir yankıya sahip herhangi bir alanda birkaç kişinin olduğu bir sahneye oda yankısını uygulamak size anında daha inandırıcı bir ses tasarımı verir.

Salon Yankısı

Salon yankısı, bir konser salonundan duyduğumuz yankıyı yeniden üretmektir. Bu tür alanlar, üretilen herhangi bir sesin kulağa iyi gelmesini sağlamak için açıkça akustik olarak tasarlanmıştır!

Bu salonlarda genel olarak denge de esastır. Örneğin bir orkestra düşünün. Orkestranın dinamik aralığı geniştir ve bu konser salonları buna uyum sağlayabilir.

Bir müzikholün fotoğrafını dolduran altın ışık
Jan von Uxkull-Gyllenband aracılığıyla görüntü .

Alan çok daha büyük olma eğiliminde olduğundan, yankı çok daha büyüktür ve daha uzun sürer. Bu ön ayar, teller ve ayrıca pedler gibi orkestral enstrümanlar için mükemmeldir. Son derece dramatize edilmiş ve yoğun orkestra pasajlarınız için mükemmel olabilecek çok daha kalın bir renk sağlar (tıpkı Hans Zimmer gibi ).

Bununla birlikte, bu tür bir yankı, parçanızın biraz kaybolmasına ve çok çamurlu olmasına neden olabilir, bu nedenle ölçülü kullanmak iyidir. Büyük bir salonda yürüyen birinin çekimi gibi bir karakterin çok daha büyük bir alanda olduğu bir sahneniz varsa, bu akustik alanı taklit etmek için bu parametreleri yerleştirebilirsiniz.

Oda Yankısı

Hall Reverb’e benzer şekilde, bu da karışımınıza ambiyans katmak için tasarlanmıştır. Oda yankısı fikri, bir kaydı bir hoparlör aracılığıyla oynatmak, bir odaya bir mikrofon kurmak ve ardından odanın doğal yankısıyla oluşan sesi yakalamaktır.

Müzik prodüksiyonunda, odanın gerçek rengini üretebilmesi için odanın tamamen izole edilmesi gerekir. Bu tarihsel olarak geriye gider; Abby Road Studios ve Capitol Studios’un her ikisi de bugüne kadar oldukça tanınan odalara sahiptir. Beatles’ın kayıtlarının çoğunda da oda yankısı var.

Oda yankısının biraz daha netliği vardır, bu da onun çamurlanmasını önler ve herhangi bir enstrümanda kullanmak harikadır. Bu yöntemin film yapımı dünyasında çok az pratik etkisi vardır, ancak ses efektlerinizi bir yankı odasına yeniden kaydederken ne tür tuhaf şeyler yakalayabileceğinizi asla bilemezsiniz…. denemeye değer olabilir!

Plaka Yankısı

Plate reverb, Room, Hall ve Chamber’dan farklıdır, çünkü işlevi bu gerçek yaşam alanlarını taklit etmek değildir. Bu tür bir yankı, kelimenin tam anlamıyla bir kutuda asılı bir metal levha tarafından üretilir. Kutuya bir ses çalındığında, bir yankı yanılsaması yaratır. Üretilen titreşimler bir kontak mikrofonu ile alınır ve doğal olmayan bir tonu olmasına rağmen pürüzsüz ve parlak olarak tanımlanır.

Karışımda çok sert olmadan parlamak için melodik enstrümanları vurgulamak iyidir. Plakalar, pürüzsüz ses veren yankıyı sağlayan yüksek yankı yoğunluğuna sahiptir. Daha derine inildiğinde, doğrudan ses kaynağından gelen yüksek frekanslar, plakaların enerjisini düşük frekanslardan çok daha hızlı tüketir. Bu, daha yüksek frekansların karışımın ön saflarında yer almasına ve daha düşük frekansların daha sonra kaybolmasına neden olur.

Plate reverb, bir davul setinde, özellikle trampetlerde veya tomlarda kullanılabilir. Ayrıca karışımınıza çok daha parlak bir ton verebilir ki bu pop vokaller için harikadır.

Plaka yankısı, müzik parçaları için daha uygun olduğundan post prodüksiyon diyalog sahnelerinde tipik olarak kullanılmayan yankı türlerinden biridir. Bununla birlikte, seçenek düzenleme yazılımınızda mevcutsa, bir korku veya bilimkurgu sahnesinde ses efektlerini geliştirip geliştiremeyeceğini görmek için onunla oynamanın bir zararı yoktur. Ne zaman dünya inşa ediyor olursanız olun, yeni ve farklı yankı efektlerini denemek iyi bir fikir olabilir.

Bahar Yankısı

Ayrıca plak yankısına benzer şekilde yay yankısı, neredeyse uzaylı benzeri metalik bir sesle çok benzersiz bir karaktere sahiptir. 1960’larda popüler olan bu tür yankı, bir dönüştürücü (bir enerji biçimini diğerine dönüştüren bir cihaz) tarafından yayın bir ucundan bir sinyal beslenerek üretilir ve böylece yaylarda hareket eden dalgalar oluşturulur.

Yayın diğer ucunda başka bir dönüştürücü (veya toplayıcı) bulunur ve yayın hareketlerini orijinal kuru sese eklenen bir sinyale dönüştürür. Yayın diğer ucuna ulaştığında, dalganın enerjisinin bir kısmı yansıtılır ve yayda kalır, bu da yankıyı oluşturur.

Bunlar genellikle gitar amfilerinde bulunur ancak DAW’larda da bulunabilir. Özellikle bir elektro gitarda, bu vintage tarzı ses için mükemmeldirler. Plaka yankısı gibi, bu da diyaloglarda yaygın olarak kullanılan bir şey değildir ve daha çok enstrümantal kullanımlar için kullanışlıdır.

Aşağıda, bir bateri ritmi kullanılarak yukarıda açıklanan yankı türlerinin bir örneği verilmiştir. Ayrıca Gated reverb (yankı sinyalinde fark edilebilir bir kesinti duyacaksınız), Lineer Olmayan (yansımaların daha sessiz hale gelmesi yerine, lineer olmayan yankı, azalmadan önce dinamik olarak büyüyebilir) ve Ters Yankı (yankıyı alır) içerir kuyruk ve tersine çevrilir).


Parametreler

Yankı uygularken, ideal sesinizi bulmak için ayarlayabileceğiniz çeşitli parametreler de vardır. Yankı türüne ek olarak, diğer parametreler arasında Ön Gecikme, Azalma, Boyut, Kuru/Islak ve EQ (Ekolayzır) bulunur. Daha pek çok şey var ama bunlar yeni başlayanlar için en önemlileri.

Bir video düzenleyicinin iş istasyonunun vektör çizimi
Oksentuk aracılığıyla görüntü .
  • Ön Gecikme, orijinal ses sinyalinin başlangıcı ile erken yansımanın gelmesi arasındaki süreyi belirler. Ön gecikme ne kadar uzun olursa, sesi ön plana çıkaran oda sesi o kadar büyük olur.
  • Bozunma, yansımaların yok olması için geçen süredir (saniye cinsinden ölçülür).
  • Boyut oldukça basittir: odanın boyutlarını belirler. Ayar ne kadar yüksek olursa, alan o kadar büyük olur.
  • Kuru/Islak, orijinal sinyal (Kuru) ile yankılı sinyal (Islak) arasındaki dengeyi ayarlayan iki ayrı kaydırıcıdır. Ne kadar çok Wet sinyali getirirseniz, yankının yansımalarını orijinal ses kaynağından o kadar çok duyarsınız. Bu parametre ile oynamak eğlenceli olabilir!
  • EQ’yu (Ekolayzır) ayarlamak, yankının nasıl ses çıkardığını değiştirebilir. Kısacası EQ, bir ses parçasındaki frekansların dengesini değiştirme işlemidir. Yankı üzerinde düşük geçişli bir filtreye sahip olmak, sertliği azaltır ve miksajda nemlilik etkisi yaratır. Yüksek geçiş filtresine sahip olmak, yankıdaki düşük frekansları kesmek ve daha az çamurlu bir karışım oluşturmak anlamına gelir.

Reverb’i nerede kullanırsınız?

Çoğu müzik prodüksiyonu, vokalleri veya enstrümanları izolasyon kabinlerinde kaydeder . Bu, dışarıdan duyulan diğer doğal sesleri almadan sesi izole etmektir. Ancak, oynatma sırasında kayıt çok düz ve doğal olmayan bir ses çıkaracaktır. Filminizi ADRing yaparken de benzer bir sorunla karşılaşacaksınız. Dijital yankı uygulamak, yalnızca kulağa doğal bir alan sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sesi geliştirerek ona biraz hayat verir.

Popüler müzikte reverb genellikle vokallerde kullanılır. Film müzikleri, ekranda gösterilen alanı yeniden yaratmak için, gerginlik ve önsezi oluşturmanın yanı sıra yankı kullanır. Klasik müzik kayıtları bile o küçük ambiyansı vermek için bir miktar yankı kullanır.

Hans Zimmer’in Interstellar için bestesi (bence bir başyapıt), izleyici olarak gördüğümüz (kelimenin tam anlamıyla) geniş alanını tamamlayan yankılarla dolu. Bilinmeyene gitme hissini arttırır.

Şimdi yankı olmadan hayal edin. Hiçbir şekil olmazdı, tamamen iki boyutlu! Piyano ve arp melodisini dinleyin. Yankı, melodiyi etrafınızda hiçbir şey olmadan her şeyden uzakta, tek başına seslendirir.

En sevdiğiniz parçaları dinlerken veya film izlerken yankıya dikkat edin. Yeni başlayan bir müzik yapımcısıysanız, DAW’nızda tek bir parça oluşturun ve yankı efekti ile çalın.

Farklı yankı türleri ile deneyler yapın, çeşitli parametrelerle oynayın ve yansımaları ne kadar farklılaştırabileceğinizi görün. Bir filmde ses düzenliyorsanız veya ses efektleri kaydediyorsanız, biraz yankı uygulamak size daha gerçekçi bir alan verebilir veya biraz gerilim yaratabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!