Gelisiyorum.com | Blog

Reverb (Yansıma) vs. Echo (Yankı): Aradaki Fark Nedir?

27.05.2023
356
Reverb (Yansıma) vs. Echo (Yankı): Aradaki Fark Nedir?

Yankı ve yankı arasındaki fark kafa karıştırıcı olabilir. Genellikle bir önsezi veya sezgiye dayanarak birini veya diğerini seçeriz. Ama amaçsız ve vizyonsuz karıştırmak şemaları olmayan bir ev inşa etmek gibidir. Bir şeyler ekliyorsunuz ve işe yarayabilir, ancak nereye gittiğiniz hakkında hiçbir fikriniz yok. Ancak, kimse yatak odalarının alt katta ve mutfağın üst katta olduğu bir ev istemiyor. Amacına hizmet etmez. Aynı şey karıştırma için de geçerlidir, yankının daha iyi çalıştığı ve tam tersi olabileceği yankı ekleyebilirsiniz.

Bu nedenle, zaman tabanlı ses efektleri arasındaki farkı tam olarak kapattığımızdan emin olmak için Echo vs. Delay parçasını takip etmenin gerekli olduğunu hissediyoruz.

Bu makaleyi okumak size yankı ve yankılanma hakkında daha derin bir anlayış sağlayacaktır. Sizi daha iyi bir ses mikseri yapacak ve mastering sürecinizi geliştirecektir. İster gerçekten bir ses mühendisi ister bir video yönetmeni olun, farklı kayıtların sesini birleştirmenize yardımcı olacak bilgilerle uzaklaştığınızdan emin olmak istiyoruz. Son seslerinizin tam olarak olmasını istediğiniz gibi olduğundan emin olmak önemlidir.

Hadi dalalım.

Echo nedir?

Echo, sesin daha sessiz, farklı ve ayrı bir zaman tekrarıdır ve bunun sonucunda sert bir yüzeydeki yansıması dinleyiciye geri döner. Bu fenomen genellikle dinleyici ve söylenen yüzey arasında yeterli mesafe olduğunda olur. Bu şekilde, ses dönüşü orijinal sesnden sonra gerçekleşir. Bu mesafe, istediğimiz yankı efekti türü için gereklidir. Uzak duvarlı büyük bir odada kayıt daha uzun bir yankıyı yansıtırken, yakındaki bir duvara sahip daha küçük bir odada kayıt daha sıkı bir yankıyı yansıtır.

Yankıları nereden duyabiliriz?

Gerçek hayatta, doğada yankıları kolayca bulabilirsiniz. İster kanyon ister dağ olsun, hepimiz en az bir kez birkaç saniye sonra tekrar duymak için çığlık atmaktan zevk aldık. Sorarlarda ve müzik prodüksiyonunda olduğu gibi arzu edilen bir ses efekti veya telefon sistemlerinde olduğu gibi istenmeyen bir ses efekti olabilir.

Reklam

Modern DAW’larla , aralarından seçim yapabileceğimiz birçok yankı efekti veren bir eklenti kullanarak bu doğal fenomeni taklit edebiliriz. Oda ses yalıtımlı değilse , mikrofon yerleşimi hala çok önemlidir.

Yankılar nasıl tedavi edilir?

Ses yumuşak yüzeyler tarafından kolayca emilir. Yankıyı azaltmanın püf noktası, müzik kaydetmeden önce olabildiğince sert yüzeylerden kurtulmaktır. Ses emilimine iyi gelen yumuşak yüzeyler kullanmayı deneyin. Zemininiz için halılar ve kilimler harika bir iş yapabilir. Sert duvarlarınızı akustik panellerle kaplamak, sesi emmek için her saygın yapımcının tercihidir. Tavanınıza gelince, akustik bulutlar paralel asılı ve ondan uzak çok kullanışlı yüzeylerdir. Bu hileler, yalnızca istediğiniz yansımaları duymanızı veya hiç duymamayı sağlayacaktır.

Reverb nedir?

Yankılar, ses dalgalarının sert bir yüzeyden diğerine geri sıçramasından kaynaklanan kısa ses yansımalarıdır. Genellikle, yansımaların birden fazla yüzeyde o kadar hızlı zıpladığı ve üst üste yığıldığı küçük alanlarda yankılar duyarız. Duşta şarkı söylerken duyduğunuz garip ama hoş bozulmayı böyle elde edersiniz.

Müzik kaydederken veya hatta canlı çalarken, reverb bir şarkıyı daha canlı hissettirir. Daha fazla renk verir. Harika bir örnek, her yapımcının biraz ekstra meyve suyu vermek için reverb eklediği rock şarkıları olacaktır. Reverb için harika bir kullanım, diğerlerinden ayrı olarak farklı mikrofonlara sahip bir parçayı yeniden kaydetmemizdir. Reverb, sesleri her şey aynı anda, aynı şekilde yapılmış gibi birleştirir.

Yankıyı nereden duyabiliriz?

Genellikle duş veya küçük stüdyo odaları gibi sıkışık bir alanda. Bununla birlikte, spor salonlarında, restoranlarda ve kalabalık yerlerde yankı sesi de bulunabilir. Ses diğer seslerle karıştığında, üst üste yatan kısa yansımaların aynı etkisini yaratır.

Reverb nasıl tedavi edilir?

Yankı etkisi bir müzik ses mikseri için arzu edilir, parçada alan yaratmaya yardımcı olur. Ancak, podcast’ler gibi konuşma kayıtları için, bir odayı ölü gibi ses çıkarmak için akustik köpük kullanılması önerilir. Kısa ses yansımaları sadece konuşmanın üstünde olduğunda, gürültülü bir karışım oluşturur.

Reverb sadece gecikme mi?

Teknik olarak, yankı, yansımaları aynı anda, en iyi ihtimalle bir milisaniye sonra duymaya başladığınız bir gecikme türüdür. Orijinal ses ve yansıyan gürültü aynı anda kulağınıza ulaşır. Gecikme genellikle orijinal sesten milisaniyeler sonra geri gelir. Doğada, meydana gelmek için çok farklı alanlar gerektirirler.

Yankı yankı gibi mi?

Yankı hala yankıyı tanımlamak için kullanılan yaygın bir kelimedir, ancak tam olarak bir yankı gibi değildir. İkincisi, ilkinden daha uzun ses yansımalarıdır. Bu bizi sesi karıştırırken her zaman aklımızda tutmamız gereken önemli bir ayrıma getiriyor.

Reverb ve Echo Arasındaki Fark

Yankı ve yankılanma hemen hemen aynı kavramlardır. Her ikisi de sesin sert yüzeylere yansımasından kaynaklanan zamana dayalı ses efektleridir . Yankı ve yankı arasındaki fark zamanda yatar. Yankı, sesin çok sert bir yüzeyde uzun bir yansımasıdır, yankı ise yansıma süresini çok daha kısaltır. Veya bu durumda yankılanma süresi. Dinleyicinin etrafındaki yakındaki bir yüzeyden diğerine yansır.

Örneğin, bir cümleyi kurutup yankı efekti eklersem, orijinal cümleyi bitirdikten sonra yansımayı duyacağız. Bunun yerine reverb eklemeye karar verirsem, ilk kelimeyi bitirmeden önce geri bildirimleri neredeyse anında duyacağız. Bu nedenle yankı ve yankı o kadar farklı değildir. İşte eğlenceli bir deney: DAW’ınıza giderseniz, bir yankı efekti alın ve yansıma süresini kısaltın. Öyle bir noktaya geleceksiniz ki, yankılanacaksınız.

Yankı ve yankı aynı etkiye sahip mi?

Odanıza yankı eklemek enginlik hissi yaratır. Sesin içeri girebilmesi için daha fazla alan sağlar ve farklı parçalar arasındaki farkları birleştirmenize yardımcı olabilir. Yankı eklemek, sinyalin daha sessiz ama duyulabilir bir tekrarı ile dinamik bir yeniden teyit oluşturur. Dinleyicinin kulağına yapışmak için geri geliyor. Yansıma süresine dikkat edin, çok geç gelen bir yankı can sıkıcı hale gelir. Her şey dengeyle ilgili.

Hangisi daha iyi yankı veya yankı?

Hangisinin daha iyi olduğu meselesi değil, daha çok her birinin hangi en iyi amaca hizmet ettiği meselesidir. Yankı olmadan ustalaşmış şarkıları alın ve alan ve genişlik eksikliğini hissedeceksiniz. Yankı olmadan bir tane alın ve dinamiklerin eksikliğini hissedeceksiniz.

Yankılar ne zaman kullanılır?

Yankılar, sesin kesin aralıklarla tekrarlarını üretmenin harika bir yoludur. Parçada bazı dinamikler oluşturmak için veya şarkının belirli bir bölümünü dinleyicinin zihnine yapışması için yeniden onaylamak istiyorsanız kullanırsınız.

Reverb ne zaman kullanılır?

Reverb, karışımınıza daha fazla derinlik vermek için gereklidir. Ayrıca, bir parçada kullanmak, sesin sorunsuz bir şekilde sürekli genişlemesini sağlar. Bunu şarkına biraz enginlik katmak için kullanırsın. Üç boyutlu bir şarkı yapar.

Birleştirirken ilk hangisini kullanmalısınız?

Bu iki zamana dayalı ses efekti genellikle yankının yankıdan önce geldiği sinyal zincirinin sonuna yerleştirilir. Yankı yankıyı önüne yerleştirilirse, yankı katmanlarını kelimenin tam anlamıyla yankıladığınız için yankıyınız çamurlu gelecektir (yankı).

Sonuç: Fark amaçta yatmıştır.

Bir kez daha, karıştırmak vizyonunuzu hayata geçirmekle ilgilidir. Objektif olarak, her iki ses efekti de iyidir ve ses için harikalar yaratır. Yine de her şey neyi başarmaya çalıştığınıza ve vizyonunuzu en iyi şekilde elde etmenize yardımcı olabilecek araca bağlıdır.

Kaynak: emastered.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!