Gelisiyorum.com | Blog

Sağlık ve eğlencenin güç birliği: Welltainment nedir?

14.02.2025
27
Sağlık ve eğlencenin güç birliği: Welltainment nedir?

Markalar ve şirketler, 2025’te iletişim stratejilerini değiştirerek halihazırda var olan müşterilerine ve potansiyel müşterilere ulaşmayı hedefliyorlar. Bu değişiklik, welltainment yaklaşımını iletişim stratejilerinin merkezine yerleştiriyor. Bu yaklaşım, adını ‘’iyilik hali’’ anlamına gelen ‘’wellness’’ ve ‘’eğlence’’ anlamına gelen ‘’entertainment’’ kelimelerinden alıyor. Welltainment, sağlıklı yaşam ve eğlence unsurlarını bir araya getiren içerik, hizmet ve deneyimleri kapsıyor. Bu yazımızda, hızla popülerleşen bu yaklaşımın detaylarını sizler için kaleme aldık.

Havas’ın iletişim alanını şekillendiren welltainment yaklaşımı

Sağlıklı bir toplum oluşturmayı amaçlayan welltainment, küresel iletişim ağı Havas’ın ortaya koyduğu yaratıcı bir yaklaşıma dayanıyor. Havas, Welltainment™ isimli bu yaklaşımla kültür, içerik ve kapsayıcılığı bir araya getirerek sağlıktaki eşitsizlikleri gidermeyi hedefliyor.

Welltainment™, markaların yetersiz hizmet alan topluluklara yönelik düzenlediği başarısız reklam kampanyalarının ötesine geçiyor. Bu yaklaşım, sağlıklı yaşam içeriklerine yönelik tamamen farklı bir perspektife bağlı olup sağlık sektöründeki eşitsizliklerden en çok etkilenen toplulukları eğitmeyi ve motive etmeyi amaçlıyor. Havas, bu amaç doğrultusunda aktivist kimliklerini ortaya koyan veya öne çıkarmak isteyen yazarlarla, yapımcılarla, müzisyenlerle ve oyun yayıncılarıyla ortaklık kurarak eğlenceli içerik planları yapıyor. Bu yaklaşım, hipertansiyon, diyabet, obezite, mental sağlık, çocuk astımı ve cinsel sağlık gibi dünya çapında kritik bir konumda yer alan sağlık sorunlarına/durumlarına odaklanıyor.

Görsel ve kapak görseli: prnewswire.com

Bu yaklaşımın neden geliştirildiğini inceleyecek olursak karşımıza Havas’ın 2023 yılında yürüttüğü Meaningful Brands™ isimli çalışma çıkıyor. Bu çalışmaya göre, insanların %71’i şirketlerin ve markaların iyi hissetme halini ve refahı desteklemek adına daha fazla çaba göstermesi gerektiğini düşünüyor. Çalışma, markaların %75’inin tüketicilerin ve müşterilerin ihtiyaç duydukları konulara ve alanlara odaklanmaması durumunda başarısızlığa sürükleneceğini ve başarısız olan markaların bir daha kimse tarafından hatırlanmayacağını vurguluyor. Kısacası, hem dijital hem de geleneksel pazarlamaya şahit olan insanların çoğu genel sağlık ve iyi yaşam açısından daha zengin içerikler görmek istiyor.

Havas, bu yaklaşımla geleneksel sağlık reklamlarının korku temelli yaklaşımını yıkarak kültürel açıdan önemli ve eğlenceli içeriklerle insanları bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda, Havas bu yaklaşımı benimserken yaratıcılığı ve sağlık sektöründe uzmanlığı önceliklendiriyor. Havas, eğitim ve eğlencenin birleştirilmesiyle güvensizlik yaratıp hedef kitlenin korkmasına yol açan içeriklerin daha umut verici ve kapsayıcı bir hale bürüneceğini vurguluyor.

welltainment-2
Marvel, Pfizer ve BioNTech İş Birliği – Everyday Heroes

Welltainment yaklaşımıyla şekillendirilmiş projeler

Satışları artırmaya yönelik reklamcılıktan ziyade eğlence yaratmayı hedefleyen welltainment yaklaşımı, geçtiğimiz dönemlerde fazlasıyla yaratıcı projelere öncülük etti. Şimdi, bu projelerden bazılarını sizlerle paylaşmak istiyoruz:

Reklam
  • Marvel, Pfizer ve BioNTech’in ‘’Everyday Heroes’’ projesi: Bu proje kapsamında ‘’Avengers: Everyday Heroes’’ adlı özel bir çizgi roman yayımlandı. Avengers ekibi, bu çizgi romanda sürekli evrim geçiren ve koronavirüsü temsil eden Ultron’la mücadele ediyor. Bu hikaye, COVID-19 aşılarının önemini vurgulayarak toplumda aşı bilincini artırmayı amaçlıyor.
  • Reckitt’e ait Vanish markasının ‘’Me, My Autism and I’’ isimli projesi: Popüler leke çıkarma ürünleri markası olan Vanish, ‘’Me, My Autism and I’’ projesi kapsamında Oscar ödüllü yönetmen Tom Hooper’ın yönettiği bir kısa film yayımlandı. Bu film, otizmli bir kızın hayatını ve bu kızın en sevdiği kıyafetiyle kurduğu bağı anlatıyor. Ayrıca, proje Londra’da düzenlenen bir sergiyi ve sosyal medyada otizmli bireylerin hikayelerinin paylaşılmasını da içeriyor. Bu welltainment çalışması, otizmli bireylere karşı toplumdaki algıyı değiştirmeyi ve otizmin farklı yüzlerini göstermeyi hedefliyor.
  • Puissance Dys ve Minecraft iş birliğinden doğan ‘’Mindshare’’ projesi: Fransız sağlık yardım kuruluşu Puissance Dys, popüler video oyunu Minecraft ile iş birliği yaparak ‘’Mindshare’’ adlı bir proje geliştirdi. Bu proje kapsamında, disleksi ve diğer öğrenme güçlüklerine sahip kişilerin deneyimleri özel Minecraft modları ve haritaları aracılığıyla simüle edildi. Bu proje, başta disleksi olmak üzere çeşitli öğrenme bozuklukları hakkında farkındalık yaratmayı ve bu bozukluklara sahip bireylerin deneyimlerini daha geniş kitlelere aktarmayı amaçlıyor.

Welltainment yaklaşımıyla hazırlanan projeler ve kampanyalar, fiziksel ve psikolojik sağlık hakkında sosyal farkındalık yaratarak toplumu bilgilendiriyor ve empatiyi artırıyor. Bu çalışmaların önümüzdeki yıllarda sosyal medya başta olmak üzere çeşitli dijital kanallarda daha çok karşımıza çıkacağını belirtmeliyiz. Bu yaklaşım aracılığıyla sağlık eşitsizliklerinin önemli ölçüde azaltılabileceğini ve sağlık sektörünün daha kapsayıcı bir hale getirilerek her bireye daha etkili çözümler sunulabileceğini vurgulamak istiyoruz.

İlginizi çekebilir: Empatların özellikleri: Empat olup olmadığınızı anlamanın yolları ve empat testi

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!