Gelisiyorum.com | Blog

Salda Gölü’nden Acı Manzara: 5 Yılda 3 Kilometrekarelik Alan Kayboldu

16.12.2024
45
Salda Gölü’nden Acı Manzara: 5 Yılda 3 Kilometrekarelik Alan Kayboldu

Salda Gölü’nden acı manzara… Ülkemizde özellikle son yıllarda pek çok göl ve su kaynağında meydana gelen kuraklık, Türkiye’nin Maldivleri olarak da lans edilen Salda Gölü’nde de yoğun olarak hissediliyor. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü ile ilgili yaptıkları çalışmalarda Salda Gölü’nün ortalama 44 kilometrekare olan yüzey alanının, son 5 yıl içerisinde 41 kilometrekarenin çok altına düştüğünü vurguladı. 5 yılda 3 kilometrelik alanın kaybolduğu Salda Gölü’nde yaşananlar ile ilgili açıklamalar sitemizde.

Salda Gölü’nden Acı Manzara

Burdur’da Mars gezegenindeki toprak yapısı benzerliği ile adından sıkça söz ettiren ve aynı zamanda beyaz kumsalları ile turkuaz rengi ile yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğrayan Salda Gölü’nden acı manzara…

Salda Gölü’nde yoğun insan faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ve kirlilik gibi faktörlerin yanı sıra canlı organizmaların oluşturduğu beyaz adacıklar kararmaya başladı ve su kaybı da yaşanmaktadır.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü’nde Haziran ayından bu zamana kadar gelinen süreçte yaptıkları araştırmalar kapsamında, Salda Gölü’nde aşırı oranda yüzey ve derinlik kaybı yaşandığını ortaya çıkardı.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü’nün her kesimindeki kıyılarda yer yer topografyaya göre, 18 metre ile 100 metreyi geçen çekilmeler yaşandığını belirtti.

Ayrıca Salda Gölü’nün batı kesiminde yer alan beyaz adacıklar boyunca da su çekilmelerinin farklı boyutlara ulaştığını aktaran Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici açıklamasında;

Reklam

“Gölün yaklaşık 44 kilometrekare olan yüzey alanı, özellikle son 5 yılda 41 kilometrekarenin çok altına düşmüş durumda. Eğimsel olarak bakıldığında kod kaybı çok fazla.” ifadelerini kullandı.

Salda Gölü'nden Acı ManzaraPin
Salda Gölü’nden Acı Manzara

5 Yılda 3 Kilometrekarelik Alan Kayboldu

184 metre su seviyesi ile Türkiye’nin en derin üçüncü gölü olarak bilinen Salda Gölü’nün huni benzeri yapıda olduğunu vurgulayan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici açıklamasında;

“Bu nedenle kıyılardaki su kayıpları oldukça fazla. En derin yeri 180 metrenin oldukça altına düşmüşken, bazı kıyı kesimlerde su izleri bize gölün bazı bölümlerde 16 metrenin üzerinde azalmalar olduğunu göstermektedir.

Önceki yıllarda gölde biyokimyasal reaksiyonlar sonucu gölün bilhassa kıyı kesimlerinde çok yoğun oluşan manyezit sınırı ile göl kıyı sınırı arasında kuruyan, kararan alanlar arasında yer yer 20-50 metreyi aşan kurumuş, derin yarıkların olduğu geniş alanlar belirlenmiş ve belgelenmiştir.” ifadelerini kullandı.

5 Yılda 3 Kilometrekarelik Alan KaybolduPin
5 Yılda 3 Kilometrekarelik Alan Kayboldu

Salda Gölü’nde Çökme Ve Obruk Tehlikesi

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü’nde kuruma ve çekilmelerin toprak ve havadaki nemin azalmasına neden olduğunu belirttiği açıklamasında, Salda Gölü’nün havasında meydana gelen tahribatlara da vurgu yaptı.

Salda Gölü’nün asfalt yol yapımı, göl havasında yer alan çok sayıda sondajla yer altı su kaynaklarının vahşi sulama şeklinde kullanılması gibi pek çok sorunlar yaşandığını belirtti.

Konu ile ilgili Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici açıklamasında;

“Salda’nın toprak yapısı göz önünde tutulunca, önlem alınmadığında ileride İç Anadolu’daki gibi obruk oluşumları görülebilecektir.

Salda toprağı, gerek yapısı, gerekse neminin azalmasıyla adeta çürümekte.” ifadelerini kullandı.

Salda Gölü’nün sadece üzerine düşen yağmur ile beslenebildiğine vurgu yapan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici açıklamasında;

“Gölde yaşanan su çekilmeleri ve kurumalar ve kirlilik gibi sorunların nedenine bakıldığında, son 50 yıllık yağış verilerine göre iklim krizinin etkisi çok azdır.

Gölü besleyen tüm derelerin üzerinde gölet bulunması, göle yüzey akışın çeşitli yöntemlerle engellenmesi, yer altı suyunun aşırı çekimi gölün en önemli sorunları.

Aşırı sondaj, yüzey akış engeli, insanın turizm- tarım baskısı kirlilik ve kuraklığın ana sebebi.” dedi.

Salda Gölü'nde Çökme Ve Obruk TehlikesiPin
Salda Gölü’nde Çökme Ve Obruk Tehlikesi

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!