Gelisiyorum.com | Blog

SCORM ve AICC Nedir?

01.09.2024
17
SCORM ve AICC Nedir?

e-Öğrenmenin önemli kavramlarından olan AICC ile SCORM, temel anlamda e-öğrenme içeriklerinin ve Öğrenme Yönetim Sistemleri(LMS)’nin birbirleriyle iletişim kurmalarını ve birlikte çalışmalarını sağlayan öğrenme teknolojisi standartlarıdır. Bugüne kadar geliştirilen üç farklı standarttan ikisi olan AICC’nin ve SCORM’un bazı avantajları ve dezavantajları var. Dolayısıyla e-öğrenme modeliyle eğitimler oluşturmayı düşünen her kurumun gerek Öğrenim Yönetim Sistemi gerek eğitim seçimi için standartların özellikleri hakkında bilgi sahibi olması önemli.

AICC Nedir?

Aviation Industry Computer-Based Training Committee(AICC) yani Havacılık Endüstrisi Bilgisayar Tabanlı Eğitim Komitesi, teknoloji temelli eğitim uzmanlarından oluşmuş ve 1988-2014 yılları arasında hizmet vermiş, uluslararası bir kuruluştur. Kurumdaki uzmanların geliştirdiği ve kurumun ismini verdikleri AICC ise farklı platformlarda tasarlanan içeriklerin farklı Öğrenim Yönetim Sistemleri(LMS) üzerinde çalışmasını sağlayan bir içerik standardıdır.

AICC, içeriklerin oluşturulması için belli kurallar koyarak kendisi ile uyumlu olarak oluşturulan her türlü e-öğrenme temelli içeriğin AICC destekli tüm LMS’lerde çalışabilmesini sağlıyor. Ayrıca SCORM da dâhil olmak üzere kendisinden sonra gelen tüm birlikte çalışabilirlik standartlarının da temelini oluşturuyor. Bu özelliğiyle AICC’nin oluşturulmasının e-öğrenme teknolojilerini farklı bir noktaya taşıdığını söylemek mümkün.

AICC’nin Avantajları

AICC, oluşturulan eğitim içeriğiyle LMS arasında yüksek düzeyde güvenlikle koruma altına alınan veri aktarımını destekler. Ayrıca AICC içeriğini LMS’ten ayrı bir sunucuda tutmak da mümkün.

AICC’nin Dezavantajları

AICC uyumlu çalışan eğitimlerde kursiyerlerin ilerlemelerini takip etmek mümkün değil. Hatta bugüne kadar geliştirilen üç temel standarttan raporlama konusunda en geride kalanın AICC olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca AICC uyumlu LMS’lerin sayısı gün geçtikçe azaldığından AICC de artık yaygın olarak tercih edilmiyor. AICC uyumlu bazı LMS’lerde bile içeriklerin manuel kod ayarları yapılmadan çalıştıramadığı görülüyor. Üstelik AICC’yi geliştiren grubun 2014 yılında dağılması nedeniyle AICC yeni geliştirme ve güncelleme almıyor. Bu durum da AICC’nin gün geçtikçe daha az kullanılmasına sebep olan etmenlerden biri.

SCORM Nedir?

Sharable Content Object Reference Model(SCORM) yani Paylaşılabilir İçerik Nesne Referans Modeli, e-öğrenme tabanlı Öğrenme Yönetim Sistemleri için kullanılabilen bir içerik standardıdır. SCORM’un ortaya çıkışı Amerikan ordusunun askerî personeline uzaktan eğitim verme kararı almasına dayanıyor.

Reklam

Amerikan ordusu, eğitim içeriği geliştiren firmalardan e-öğrenmeye dayalı içerikler hazırlamalarını istedi. Ordu, hazırlanan içerikleri incelediğinde her bir içeriğin yalnızca firmaya ait LMS’de çalıştığını gördü. Sonrasında bu sorunun ortadan kaldırılması ve farklı eğitimlerin farklı LMS’lerde kullanılabilmesi için tüm e-kurs ve içeriklerin temel standartlara bağlı şekilde oluşturulmasına karar verdi.

Amerikan ordusunun talebi üzerine oluşturulan standart da günümüzde de yaygın olarak tercih edilen SCORM standardıdır. SCORM; eğitimlerin bir Öğrenme Yönetim Sistemi’nden diğerine taşınabilmesini, içeriklerin farklı derslerde kullanılabilmesini ve daha ulaşılabilir olmasını sağladı.

SCORM’un Avantajları

Birçok e-öğrenme aracı, herhangi bir kodlama bilgisi kullanmadan SCORM uyumlu eğitim tasarımları yapmanıza izin verir. İçerik geliştirme araçlarının kullanıcı dostu olması sebebiyle önceden hazırlanan eğitim materyallerini SCORM’a uygun e-öğrenme içeriğine dönüştürmenin de hızlı ve kolay olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca LMS’lerin birçoğunda hazırlanan e-eğitimler genellikle SCORM ile uyumlu olarak çalışır. Dolayısıyla SCORM’un bu şekilde yaygın kullanılması da en büyük avantajlarından biridir.

SCORM’un Dezavantajları

SCORM uyumlu tasarlanan eğitim ve kurslar, internet bağlantısı ve web tarayıcısı kullanılmadan çalışmaz. Ayrıca başlangıçta LMS’ler için geliştirilen SCORM eğitimleri, çalışmak için mutlaka bir LMS’ye ihtiyaç duyar. Yani SCORM’a uygun geliştirilen kurs ya da eğitimleri LMS olmayan platformlarda kullanmak mümkün değil.

SCORM’un en büyük dezavantajlarından biri de raporlama özelliklerinin çok sınırlı olması. SCORM standartlarını uygulayan kurslarda katılımcıların kursta harcadıkları süre, kursu tamamlayıp tamamlamadıkları ve değerlendirme puanları gibi temel veriler incelenebilir ancak detaylı raporlara ulaşmak mümkün değil. Üstelik SCORM, Flash tabanlı olduğundan SCORM içerikleri mobil cihazlarda iyi çalışmaz. Bu da mobil cihaz kullanımının her geçen gün arttığını göz önünde bulundurduğumuzda kullanıcılar için büyük bir dezavantaj demek.

AICC ve SCORM Arasındaki Farklar Nelerdir?

Daha öncesinde AICC’nin SCORM’un temelini oluşturduğundan bahsetmiştik. Buna rağmen iki eğitim standardının birbirinden farklılaştığı bazı noktalar var. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • SCORM, LMS ile iletişim kurmak için Javascript kullanırken AICC, HTTP mesajlarını kullanır.
  • SCORM içerikleri üretmek ve SCORM uyumlu kursları LMS’ye yüklemek kolay bir işlemdir. Ancak AICC uyumlu materyaller üretmek ve AICC uyumlu kursları LMS’ye yüklemek için aynısını söylemek mümkün değil.
  • SCORM, temel raporlamaya izin verir ancak AICC’de raporlama yapılamaz.
  • SCORM’da dersleri modüllere bölmek kolayken AICC’de dersleri modüller hâlinde oluşturmak pek kolay sayılmaz.
  • SCORM, yalnızca LMS’de çalışır ancak AICC, LMS dışında da kullanılabilir.

e-Eğitimleri SCORM ve AICC Standartlarına Uygun Hâle Getirmek Neden Önemlidir?

Şirket içi eğitimlerinizi e-öğrenme modeliyle gerçekleştiriyorsanız geçmişte yararlandığınız eğitimleri SCORM ve AICC standartlarına uyumlu hâle getirerek LMS’inize yükleyebilirsiniz. Böylece yüz yüze eğitimlerde kullandığınız teknolojik materyalleri e-öğrenme araçlarıyla düzenleyebilir, o materyallerle yeni nesil ve işlevsel e-kurslar hazırlayabilirsiniz. Böylelikle eğitimlerinizin erişilebilirliğini arttırabilir, aynı anda daha fazla çalışanın eğitim görmesini sağlayabilirsiniz.

LMS seçimi yaparken hem SCORM hem AICC uyumlu içerikleri çalıştırabilen bir LMS seçimi yapmaya özen gösterirseniz tüm e-öğrenme materyallerinizi sorunsuz şekilde kullanabilirsiniz. SCORM ve AICC standartlarından yalnızca birini seçerek ona uyumlu materyaller oluşturmak istiyorsanız SCORM’un daha kolay ve yaygın bir kullanıma sahip olduğunu da tekrar belirtmeliyiz.

Siz de kurumunuza değer katmak ve çalışanlarınıza gelişim fırsatları sunmak için hâlihazırda kullandığınız LMS’ye uygun, SCORM ve AICC uyumlu binlerce eğitimimizi inceleyebilirsiniz. Dilerseniz yapay zekâ tabanlı, video ve modüler içerikler sunan akıllı Öğrenme Yönetim Sistemi’mizi tercih edebilir; böylece SCORM ya da AICC standartlarına göre geliştirilmiş tüm eğitimlerden sistemimiz üzerinden sorunsuz bir şekilde yararlanabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!