Gelisiyorum.com | Blog

Ses Düzenleme ve İşleme “DAW” Programı Öğrenirken Bilmeniz Gerekenler

02.04.2023
403
Ses Düzenleme ve İşleme “DAW” Programı Öğrenirken Bilmeniz Gerekenler

Bir DAW programı kullanıyorsak ya da kullanacaksak bu konuyla alakalı temel terimleri açıklayarak sizlere daha fazla yardımcı olmayı hedefliyoruz.

Aslında bakarsanız programcılığın özünde algoritma bildiğiniz takdirde istediğiniz herhangi bir programlama dilini hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Bu durum tamamen DAW programları içinde geçerli. Siz herhangi bir DAW programına hakimseniz eğer ya da belirli terimleri biliyorsanız bu konu sizin için oldukça kolay olacaktır. 

Yeni Bir Kanal Açmak

İlk öğrenilecek şey her DAW programında olduğu gibi yeni bir kanal açmak olacaktır. Bu kanallar Midi, Ses, Mono veya Stereo birçok şekilde açılabilir. Burada önemli olan püf nokta ise ses kartımızın ayarlarını yaptıktan sonra bu kanalları açabilmemiz olacaktır. Öncesinde mutlaka ses kartımızın ayarlarını kontrol etmemiz gerekmekte.

Kayıt Yapabilme

Kayıt yapma tuşlarının yeri her DAW programında farklılık gösterebilir. Bu tuşlar üzerinde yer alan kayıt alma, durdurma ve oynatma gibi seçenekler sayesinde projeniz üzerinde oldukça etkili ve kolaylık sağlayacaktır. Bu yüzden öncelikle kayıt yapma tuşlarının yer aldığı bölümü ve fonksiyonlarını öğrenmemiz çok önemli.

Miks

Projenizi tamamladınız ve sıra miks işlemine geldi. Kaydettiğiniz kanallar üzerinde bas ya da diğer efektler ile oynayarak bu işlemi öğrenebilirsiniz. Ses kanalları üzerinde düzenleme yapmanız öğrenmenin başlıca yoludur. Tabii bu noktada kullandığınız referans kulaklık ya da referans monitör çok önemli bir etken olacaktır.

Quantization

Kayıtlarını yaptıktan sonra metronomdan önce veya sonrasına ait çeşitli sarkmalar ya da uzamalar olabilir. Bu durum doğal olarak müziğiniz içerisinde tempo bozukluğuna kadar gidebilir. İşte Quantization sayesinde kaydettiğimiz notaları barlar üzerinde düzgünce yerleştirebilir ve bu sayede daha doğru bir müzik ortaya çıkar.

Reklam

Otomasyon

Her şeyi tamamladıktan sonra bir noktadan sonra kesinlikle otomasyon işlemine ihtiyaç duyacağız. Birçok programda, klavyemiz üzerinde bulunan A harfine basarak otomasyon menüsünü görüntüleyebiliriz. Bu işlem efektler üzerinde ve kanal seslerinde sıkça kullandığımız bir işlemdir bu yüzden otomasyonu öğrenmemizde fayda var.

Kısayollar

Her programda olduğu gibi DAW programlar içerisinde kısayollar vardır. Bu kısayolları öğrenerek işlemlerinizi oldukça hızlandırabilirsiniz ve projeleriniz üzerinde daha efektif bir şekilde çalışabilirsiniz.

Kaynak: sescibaba.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!