Gelisiyorum.com | Blog

Ses Düzenleme ve Ses Karıştırma: Fark Nedir?

04.04.2023
497
Ses Düzenleme ve Ses Karıştırma: Fark Nedir?

Ses düzenleme ve miksaj, son derece farklı mesleklerdir ve her biri post prodüksiyonda çok önemli bir rol oynar. İkisi arasındaki temel farkları ve nasıl yakından ilişkili olduklarını görelim.

Çıplak göze (veya kulağa), ses miksajı ve düzenleme arasındaki ayrım keyfi görünebilir. Bununla birlikte, ikisinin de keyifli bir sinema deneyimi yaratmada büyük ölçüde oynayan belirli rolleri vardır. Öyleyse ana farklılıkları ortaya çıkaralım.


Ses Düzenleme

Ses Düzenleme ve Ses Karıştırma: Fark Nedir?  - Deli Max

Warner Bros aracılığıyla görüntü 

Ses editörleri diyalog, ses efektleri, ADR, foley efektleri ve müzikten sorumludur. Basitçe söylemek gerekirse, ses editörü filmlerde ne duyduğunuza karar verir. Nasıl ses çıkarmaları gerektiğiyle değil, yalnızca kendi başlarına ne istedikleriyle ilgilenirler. Bu süreç, ses miksajının post prodüksiyon aşamasından önce gerçekleşir.

Ses düzenleme, projenin ölçeğine bağlı olarak birden fazla kişi gerektirir. Bir kişi kitaplıklardan ses bulmaya kendini adamış olabilir. Biri belirli sesleri kaydetmekle görevli olabilir. Baş ses editörü, filmin ses tasarımından sorumludur ve gerektiği gibi roller atar.

Oscar’ın En İyi Ses kategorisi, Denis Villeneuve imzalı Dune tarafından kazanıldı . Mark Mangini liderliğindeki Ses Düzenleme ekibi, nefes kesici bir bilimkurgu ses deneyimi üretti.

Dune’un ses dünyası hakkındaki bu belgesel video, yönetmen ve ses kurgu ekibinin bu film için ses ortamını nasıl oluşturduklarına dair röportajlarını içeriyor.

Reklam

Theo Green, bir kum tepesinin üzerinde durmak ve o atmosferi fiziksel olarak hissetmek için Ölüm Vadisi’ne gitmekten bahsediyor. Kumun içinden geçerken çıkardığı sesin nasıl olduğunu bilmek istiyordu. Kum tepelerinin şarkı söylemeye benzeyen doğası, benzersiz bir “işitsel fenomen”, Dune aracılığıyla taşınan bir ses .

Mark Mangini çölün kayıt sürecinden bahsediyor. Ekip, Ölüm Vadisi’ne gitti ve mikrofonları kuma gömerek bir ses kitaplığı elde etmek için çeşitli hareketler denedi.

Bu sesler daha sonra stüdyoya geri getirilir ve daha sonra düzenlenir. Bu, gürültüyü kaldırarak, bir ekolayzır veya kompresör kullanarak veya aşırı hız ekleyerek yapılabilir. Bu, bir ses ürünü yapmakla sonuçlanacaktır.


Ses Karıştırma

Ses Düzenleme ve Ses Karıştırma: Fark Nedir?  - Ses Karıştırma

Disney aracılığıyla görüntü  .

Ses mikseri, tüm parçaları tek tek almaktan ve dengelemek için karıştırmaktan sorumludur. Karıştırma işlemi, kitaplığın boyutuna bağlı olarak biraz sıkıcı olabilir, ancak yapılan tüm küçük ince ayarlar, genel ses görüntüsüne fayda sağlar.

Ana karakterin kulağından bir mermi vızıltısı ve ardından bir nefes alma (ve arka planda ince bir müzik) duyduğunuzda, ses mikserinin çalışmasını dinliyorsunuz.

Mad Max: Fury Road  ve  Bridge of Spies  ses editörleri ve miksajları,  ödül turlarını yaparken, zorluklarını tartışmak için BAFTA Guru tarafından durduruldu. Çabaları genellikle ses departmanı, yönetmen ve görüntü yönetmeni arasında, her çekimde olması gereken yerde mikrofonlar elde etmek için yapılan işbirlikleridir.

Başka bir örnek , James Mangold’un Ford vs.

Sesi ve alt bölümlerini ayırırlar. Ses mikseri daha sonra “bu seslerin tatlarını kontrol etmek” için tüm bu bileşenleri birleştirir. Müzik bazı bölümlerde daha yüksek olabilir veya ses efektleri ön planda olabilir; Bunların hepsi, gerçekleştirilecek miksere bağlıdır.

Bir sahne örneği gösteriyorlar ve bir Dolby Atmos monitörünün işlevlerini görüyoruz. Bu, daha üç boyutlu bir ses tasarımına ve sesleri doğru bir şekilde yerleştirmede daha fazla esnekliğe olanak tanır.

Ayrıca, kaydedilen Vintage GT 40 motor sesinin dökümü geniş ölçekteydi. Motor bölmesine, kokpite ve transakslara mikrofonlar yerleştirdiler.

Ses ekibi, piste mikrofon yerleştirmenin yanı sıra tüm üsleri kapsar. Ses mikseri, tüm sesler üzerinde tam kontrole sahiptir ve bunları uzamsal olarak bir sahneye yerleştirir.

Müzik için karıştırma işlemi de benzer şekilde çalışır. Daha fazla derinlik yaratmak için enstrümanların bir alana yerleştirilmesini dikkate almaları gerekir. Bunu yapmadan ve her şeyi stereo alanın merkezinde tutarak düz gelebilir. Ses mikseri, tüm bu bileşenlerin birbiriyle çalışmasını sağlamalıdır.

İki rol birçok niteliği paylaşsa da, genel fark, ses editörlerinin ses kaynaklarını bulması ve ses mikserlerinin hepsini bir araya “karıştırması”dır. Büyüleyici ses dünyasıyla kulaklarınızı fetheden filmler hangileri?

Kaynak: premiumbeat.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!