Gelisiyorum.com | Blog

Ses Yalıtımı Nedir? Nasıl Yapılır?

15.04.2023
574
Ses Yalıtımı Nedir? Nasıl Yapılır?

Aslında bakacak olursak ses yalıtımı konusu oldukça kapsamlı konudur ve uzmanlık alanı gerektirebilecek hassas konulardır. 

Öncelikle ses yalıtımı nedir? dersek eğer ses yalıtımında bir odanın ses yalıtımı yapıldıktan sonra odadan ses çıkması engellenir ve dışarıdan odaya ses gelmesi engellenir. Kısaca ses yalıtımında amaç tamamen budur. Fakat ses yalıtımı oldukça masraflı ve dikkat gerektirecek bir iştir. Yani kısaca söylemek gerekirse duvara akustik sünger yapıştırarak veya taşyünü paneller koyarak elde ettiğiniz ses yalıtımı çok sağlıklı olmayacaktır. Verimli bir ses yalıtımı elde etmek istiyorsanız o halde oda içinde oda kurmanız gerekecektir ve yalıtım malzemeleri haricinde hava boşluğu bulundurulmalıdır. Bu noktada aslında en önemli dikkat edeceğiniz şey ne kadar fazla kütle ve yoğunluk varsa yalıtım o kadar başarılı olacaktır. 

Kayıtlarınız sırasında aslında en önemli şeylerden biri doğru bir duyum olacaktır. Çünkü ne kadar doğru bir duyum olursa projenizde o kadar faydalı olacaktır. Doğru bir duyum alabilmemiz için odamızı doğru bir şekilde kullanmamız lazım. Genellikle dikdörtgen yapıda odalarda bu verim daha fazla olmaktadır. Çünkü projenizde çalıştığınız masayı kısa kenara göre konumlandırabilirseniz eğer vokal kayıtlarda özellikle ses uzun kenarda dolaşacağı için sesin çarpıp geri dönmesi çok daha zordur. Bu şekilde kayıtlarınızda daha üst bir performans sağlanabilir. Ek olarak odanızın yalıtımı ile ilgili belli başlı programlar ve ölçüm mikrofonu ile odayı kontrol etmeniz sağlıklı olacaktır. Ölçüm mikrofonu olarak Behringer ECM8000 modeli uygun fiyatlı ve yüksek performanslı bir ölçüm mikrofonudur. Bu sayede odanızın yalıtımını daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz.

Genel olarak bu yazımızda olan önerileri dikkate aldığınız zaman odanız daha yalıtımlı ve kayıtlarınız sırasında daha iyi bir performans elde edeceksiniz.

Reklam
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!