
Shift hangi tuş? Klavyede shift tuşunun işlevleri nelerdir ve diğer tuşlarla birlikte nasıl kullanılır?
Bilgisayar klavyeleri üzerinde genellikle toplamda 104 tuş bulunmaktadır. Bu tuş sayısı cihazın tasarımı ve modeline göre farklılık gösterebilmektedir. Klavye üzerinde yer alan tuşlar arasında yaygın olarak kullanılan tuş, shift tuşudur. Bu tuşun kendine has birtakım özellikleri ve işlevleri mevcuttur. Çeşitli görevleri yerine getirmek için kullanılan bu tuş hem F klavyede hem de Q olarak bilinen klavyede de bulunmaktadır.
Shift hangi tuş?
Bilgisayarlar üzerinden işlem yapabilmek için öncelikli olarak cihaza komut verilmesi gerekir. Klavye, komut vermek için kullanılan en önemli donanım parçası olarak bilinir. Bilgisayar klavyelerinde çeşitli amaçlara hizmet veren tuşlar bulunmaktadır. Bu tuşlar sayesinde yazı yazmak başta olmak üzere; pek çok farklı işlem yapılabilmektedir.
Klavye üzerinde bulunan tuşlardan biri değiştirici tuş olarak da ifade edilen shift tuşudur. Bu tuş klavyenin hem sağ kısmında hem de sol kısmında yer alır. Klavyede shift tuşunun 2 adet olması, kullanıcıların yazı yazarken daha rahat etmesini sağlamaktadır. Tuşun konumu masaüstü bilgisayarlarda farklı, laptop tarzı bilgisayarlarda farklı olabilmektedir.
Shift tuşunun bir tanesi klavyede solda bulunan “Caps Lock” tuşunun hemen alt kısmında konumlanırken, diğeri ise sağda yer alan “Enter” tuşunun altında konumlanmaktadır.
Klavyede shift tuşunun işlevleri nelerdir?
Bilgisayar kullanan kişilerin en sık kullandığı klavye tuşlarından biri shift tuşu olarak bilinmektedir. Shift tuşu yaygın olarak büyük harf yazmak için kullanılsa da pek çok farklı işleve sahiptir. Değiştirici tuş olarak bilinen bu tuş bilgisayar klavyelerinin yanı sıra mobil cihazlarda kullanılan klavyelerde de bulunmaktadır. Bazı klavyelerde doğrudan üzerinde ismi yazılı olarak görünürken bazılarında ise yukarı doğru ok işareti şeklindedir. Shift tuşuna basılı tutup başka tuşlara basıldığında ortaya farklı işaretler çıkabilmektedir. Bu bağlamda klavyede shift tuşunun işlevleri genel olarak şöyledir:
- Büyük harf yazılması gerektiğinde bu tuştan faydalanılır.
- Bilgisayar klavyesinin en üst kısmında çeşitli işaret ve simgeler vardır. Bu işaret simgelerini oluşturmak için shift tuşuna basılır.
- Görev yöneticisi bölümüne erişim sağlar.
- Bilgisayar ekranının görüntüsünü almak için kullanılır.
- Birden fazla belge seçiminde bu tuştan yararlanılır.
- Bilgisayardan bir dosya silerken genellikle geri dönüşüm kutusuna göndeririz. Shift tuşu ile bu kutuya gönderilmeden istenilen belge kalıcı olarak silinir.
- Dosya kaydetmede yaygın olarak kullanılan bir tuştur.
- Bir diğer işlevi ise panodan metin yapıştırmaktır.
Shift tuşu diğer tuşlarla birlikte nasıl kullanılır?
Klavye üzerinde bulunan shift tuşunun çok yönlü özellikleri vardır. Shift tuşu pek çok farklı tuş ile birlikte kullanılarak, işlemlerin daha hızlı gerçekleşmesini sağlamaktadır. Bu sayede shift tuşu ile birlikte çeşitli görevler kısayoldan kolaylıkla yerine getirilebilmektedir. Shift tuşunun diğer tuşlarla kullanım şekli ise genel olarak şu şekildedir:
- Shift tuşu + herhangi bir harfe basıldığında o harf büyük yazılır.
- Shift tuşu + Ok tuşlarına basıldığında birden çok dosya seçimine izin verilir.
- Shift tuşu + klavyenin en üst bölümünde yer alan sayılara basıldığında özel semboller oluşturulur.
- Ctrl tuşu + Shift tuşu + Esc tuşu ile “Görev Yöneticisi” kısmı açılır.
- Shift tuşu + Delete tuşuna basıldığında silinecek dosya çöp kutusuna taşınmadan doğrudan ve kalıcı olarak silinir.
- Shift tuşu + F12 tuşu ile dosya kaydetme işlemi gerçekleşir.
- Shift tuşu + Insert tuşu ile panodan metin yapıştırma işlemi yapılır.
- Shift tuşu + F10 tuşu ile seçili olan belgenin sağ tuş menüsüne ulaşım sağlanır.