Gelisiyorum.com | Blog

Şirket İçi Eğitimlerde Kaçınılması Gereken 12 Hata

01.09.2024
21
Şirket İçi Eğitimlerde Kaçınılması Gereken 12 Hata

Şirketlerin gelişimi ve hedeflerine ulaşabilmesi için eğitimli bir ekibe sahip olması gerekir. Bu nedenle birçok şirket son yıllarda kurumsal eğitime daha çok önem vermeye ve yatırım yapmaya başladı. Ancak hazırlanan eğitimin kaliteli ve verimli olması için dikkatli bir şekilde dizayn edilmesi önemli. Daha başarılı bir eğitim planlamak içinse sık sık yapılan şirket içi eğitim hatalarından kaçınmak gerekir.

1. Ekibi Eğitim Hakkında Yeterince Bilgilendirmemek

Ekibiniz için bir eğitim planlamayı düşünüyorsanız eğitimden önce herkesi eğitim içeriği hakkında bilgilendirmeniz ve detaylardan haberdar etmeniz gerekir. Böylelikle tüm ekip üyeleri eğitim için hazırlık yapabilir, eğitimden ne beklemeleri gerektiğini bilebilir ve eğitime iyi şekilde konsantre olabilirler.

2. Farklı Öğrenme Stillerinin Varlığını Göz Ardı Etmek

Kurumsal şirketlerde eğitim verileceği zaman genellikle tek tip ve olağan bir ders planı yapılır, farklı öğrenme biçimleri dikkate alınmaz. Oysa başarılı bir eğitim programı oluşturabilmek için çalışanların bireysel farklılıklarını ve ilgi alanlarını göz önünde bulundurmak gerekir. Bunun için kurumsal eğitimlerde farklı duyulara ve öğrenme stillerine hitap edecek şekilde materyaller kullanmak, mikro öğrenme ve yapay zekâdan yararlanmak oldukça önemli. Böylelikle herkese hitap edebilecek, dikkat çekici bir eğitim tasarlamak mümkün.

3. Çalışanları Doğru Şekilde Motive Etmemek

Şirket hedeflerinizi gerçekleştirebilmek için eğitimler organize ediyor ve bu eğitimlere ekibinizin katılımını sağlamaya çalışıyor olabilirsiniz. Bu noktada önemli olan ise çalışanların bu eğitime neden katıldıkları. Eğitime katılmamaları sonucunda yaptırım görecekleri için mi yoksa gerçekten konu hakkında bilgi sahibi olmak için mi eğitimdeler? Eğer çalışanlarınızı doğru şekilde motive ederseniz onların eğitimden aldığı verimi arttırabilirsiniz. Motivasyon sağlamak için oyunlaştırma, ödüllendirme ve takdir etme stratejilerini kullanabilirsiniz.

4. Net Hedefler Belirlememek

Eğitim hazırlanmaya başlamadan önce eğitim hedeflerinin belirlenmesi gerekir. Yani eğitim sonunda personelin hangi kazanımları elde etmiş olmasının istendiğine karar verilmelidir. Öğrenme hedefi oluştururken amaçların kurum içi ihtiyaçlara göre belirlenmesi ve koyulan hedeflerin net bir şekilde ifade edilmesi önemli. Net hedeflerle oluşturulmayan bir eğitim içeriği ise istenen sonucu ve başarıyı sağlayamayacağından boşuna zaman ve maliyet kaybına yol açabilir.

5. Fazla Teorik Bir Eğitim Hazırlamak

Etkili bir eğitim programının başlıca hedefleri arasında ekibin bilgi dağarcığının genişletilmesi, iş anlayışının geliştirmesi, performanslarının ve becerilerinin arttırılması yer alır. Bu hedeflere uyumlu olmayacak şekilde fazla akademik, teorik veya şirketin kârlılığıyla uyuşmayan bir program eğitimin etkili olmasının önüne geçer. Bu nedenle kurumsal bir eğitim programının her zaman pragmatik şekilde hazırlanması gerekir.

Reklam

6. Ekibin İhtiyaçlarına Uygun Bir Eğitim Hazırlamamak

Bazen personelin ihtiyaç duyduğu eğitimle onlara sunulan eğitim örtüşmeyebilir. Dolayısıyla çalışanlar için hazırlanan eğitim çok da işlevsel olmaz. Bu durumun önüne geçmek için öncelikle ekibinizin neyi öğrenmeye ihtiyacı olduğunu tespit etmeniz ve onlara doğru eğitimi sağlamanız önemli. Böylelikle katılımı ve eğitimin verimliliğini arttırabilir, ekibinizin gelişimine daha büyük katkıda bulunabilirsiniz.

7. Eğitimleri Tek Seferlik Görmek

Herhangi bir bilgiyi ya da beceriyi kalıcı şekilde öğrenebilmek için onu tekrar tekrar gözden geçirmek ve o konu üzerine çalışmak gerekir. Bu nedenle şirket çalışanlarının beceri geliştirme ve eğitim fırsatlarıyla düzenli olarak beslenmesi önemli. Ancak eğitimleri tek seferlik bilgi yüklemesi olarak görürseniz çalışanlarınızın konuyu tam anlamıyla kavramasına fırsat tanımamış olursunuz.

8. Çok Basit Bir Eğitim Hazırlamak

Eğitimin belli oranda zor olması katılımcıların aktif katılımını sağlar ve eğitim üzerine odaklanmalarına yardımcı olur. Eğitimin çok basit veya hâlihazırda ekibin yeterince bilgi sahibi olduğu bir konu hakkında olması ise eğitime gösterilen ilgiyi ortadan kaldırır. Ayrıca verilen eğitim anlamını yitirir. Dolayısıyla kurumsal eğitimlerin personelin kapasitesine ve bilgi birikimine katkıda bulunacak, yeterli zorluk düzeyinde olmasına dikkat etmek gerekir.

9. Uzun Eğitim Saatleriyle Katılımcıları Bunaltmak

Kurumsal eğitimlerde en çok yapılan hatalardan bir diğeri de katılımcıları saatler süren eğitimlerle bunaltmak. İnsan zihni dikkati dağılmadan yalnızca belirli bir süre boyunca belli miktardaki bilgiyi işleyebilir. Dolayısıyla saatlerce süren eğitimler yeterince verimli olmayabilir. Bu problemin önüne geçmek ve katılımcıların bunalmadan eğitimi takip edebilmesini sağlamak için eğitimleri kısa oturumlara ayırarak sunmak gerekir. Ayrıca şirket içi eğitimleri mesai saatleri dışında değil, mesai saatleri içinde ve ekibinizin müsait olduğu zamanlarda planlamanız da katılım ve motivasyon için oldukça önemli.

10. Yanlış Eğitmen Seçmek

Herhangi bir eğitim en fazla eğitmeni kadar iyi olabilir. Dolayısıyla şirket içi eğitimlerde alanında uzman, tecrübeli ve öğretme kapasitesi yüksek eğitmenlerin seçilmesi gerekir. Eğitmenin önceki derslerinden kayıtlar varsa bu kayıtlar incelenerek doğru eğitmen seçimi yapılabilir. Unutmayın, mükemmel materyallerle hazırlanmış ve her detayı incelikle düşünülmüş bir eğitim bile doğru şekilde sunulmazsa hiçbir anlam taşımaz.

11. Geri Bildirim Toplamamak

Kurumsal bir şirkette yapılan en büyük hatalardan biri de eğitim sonrasında şirket personelinden geri bildirim toplamamak. Eğitimin yeterliliğinin ölçülmesi için çalışanların geri bildiriminden daha etkili bir gösterge yok. Bu nedenle eğer ekibinizin ve şirketinizin yararına olacak etkili eğitimler düzenlemek istiyorsanız her eğitim sonrasında o eğitim hakkında bilgi toplamalı ve topladığınız verileri detaylıca incelemelisiniz.

12. Alıştırmalara ve Grup Etkinliklerine Yer Vermemek

Personelin eğitime aktif olarak katılmasını sağlamak dersin verimli şekilde geçmesi için çok önemli. Ders katılımını sağlamak içinse eğitimde alıştırmaların olması ve grup etkinliklerinin yapılması gerekir. Online bir eğitim düzenliyorsanız e-öğrenim sürecinde mesaj panolarını kullanabilir ve çevrim içi etkinlikler oluşturabilirsiniz. Bu sayede katılımcıların hem sosyalleşmesine hem öğrendiklerini pekiştirmesine yardımcı olabilirsiniz.

Siz de ekip arkadaşlarınıza yeni nesil teknolojilerle desteklenen ve farklı öğrenme stillerine hitap eden e-kurslar sunmak isterseniz e-öğrenme modelinde tasarlanmış kurslarımızı tercih edebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!