Gelisiyorum.com | Blog

Şirket Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

10.10.2023
312
Şirket Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

Günümüzde pek çok farklı iş kolu bulunur. Bu iş kollarının yasal olarak ilerleyebilmesi için şirket yapısına ihtiyaç duyulabilir. Yapılacak işin niteliği, işi gerçekleştirecek kişi sayısı, vergi yükümlülüğü ve yönetim yapısına göre farklı şirket türleri bulunur. Siz de hayata geçirdiğiniz işe en uygun şirket türleri nelerdir sorusunun yanıtını araştırıyorsanız, yazının devamında konu ile ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Sermaye Şirketleri Nelerdir?

Sermaye şirket türleri, iş sahiplerinin sermayeleri ile kurulan şirketlerdir ve sağlanan sermayeye göre şirket, doğrudan veya hisse senedi gibi yöntemler ile pay edilebilir. İsmi en sık duyulan anonim ve limited gibi kavramlar, hisse senedine dayalı şirket türleri ile ilgilidir. 

Anonim Şirket Türü

Şirket türleri nedir sorusu sorulduğunda ilk akla gelen seçeneklerden biri anonim şirket türü olur. Anonim şirket türleri genellikle büyük ölçekli işler için tercih edilen şirket yapılarındandır. İş sahiplerinin kimlikleri anonim kalmakla birlikte şirket bir yönetim kurulu tarafından yönetilir. Anonim şirketler, dönem dönem hisse senetlerini satışa çıkarır. Bu sayede anonim şirketlerin yatırımcısı olmak da mümkün olur. 

Limited Şirket Türü

Yaygın şirket türlerinden biri olan Limited şirket türünde sınırlı sayıda ortağın olduğu görülür. Bu şirket türlerinde bir yönetim kurulu bulunması zorunlu değildir. En önemli avantajı, şirket borçlarının ortakların kişisel malvarlıkları ile ilişkili olmamasıdır. 

Paylı Komandit Şirket Türü

Ticari şirket türlerinden paylı komandit şirket türünde, komandit ve komandite olmak üzere iki farklı ortak bulunur. Komandite ortak, şirketin tüm gelir ve giderlerinden sorumludur. Öte yandan komanditer ortak ise, şirkete yatırdığı sermaye ile doğru orantılı olarak sorumluluk sahibidir. Dolayısıyla komandite ortaklar yönetimde de ağırlıklı olarak söz sahibi iken, komanditer ortaklar pasif roldedir ve yönetimsel kararlarda bulunmaz.

Şahıs Şirketleri Nelerdir?

Şahıs şirketleri, isminden de anlaşılacağı üzere bir şahsa ait olan şirket türleridir. Bu şirket türlerinde iş sahibinin kişisel malvarlıkları ve borçları, şirketin gelir ve giderlerinden ayrı değerlendirilmez. Şahıs şirket türleri işletme, esnaf, zanaatkar, hizmet sağlayıcı ve küçük işletme sahibi gibi farklı seçeneklerden oluşur. Yapılacak iş koluna göre en uygun şahıs şirketi türü ile süreç ilerletilebilir.  

Reklam

Kollektif Şirket Türü

Şahıs şirket türlerinden biri olan kollektif şirket türünde aynı iş ve aynı amaç için bir araya gelen ortaklar olduğu görülür. Bu ortaklar, şirket yönetiminde eşit hakka sahiptir ve gelirler ile borçlar eşit olarak paylaşılır. 

Adi Komandit Şirket Türü

Adi komandit şirket türü, bir başka şahıs şirket türüdür. Ortaklardan bir veya birkaçı komandite olurken geri kalanları komanditerdir. Komandite ortaklar şirket borçlarından sınırsız olarak sorumluyken komanditer ortaklar yatırımcısı olduğu derecede sorumludur. 

Adi Şirket Türü

Adi şirket, kuruluş itibarıyla en basit şirket türü olarak bilinir. Bu şirketlerin, sahibinden ayrı bir varlığı bulunmaz ve yasal dayanağı Türk Borçlar Kanunu’na bağlıdır. Bu şirket türlerinin tüzel kişiliği bulunmamaktadır. 

Kooperatif Şirket Türü

Kooperatif şirket türlerinde, birden fazla kişi veya kuruluş aynı amaç doğrultusunda bir araya gelerek kaynaklarını birleştirirler. Kooperatif şirket kuruluşu için en az 7 ortak gereklidir. Yönetim kurulu üyelerinin en fazla 4 yıl görevde kalma hakkı vardır. 

Türkiye’de Şirket Kuruluş İşlemleri Nelerdir?

Türkiye’de şirket kurmak için öncelikle kurulacak şirket türüne karar vermek gerekir. Daha sonrasında Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmak gerekir. Ticaret sicili ve vergi dairesine kayıt yapıldığında şirket resmi olarak kurulmuş olur. 

Şirket Kurma Maliyeti Ne Kadardır?

Türkiye’de şirket kurmanın maliyeti kurulan şirketin türüne, büyüklüğüne ve sektörüne göre değişiklik gösterebilir. Örneğin anonim şirket kurmak daha maliyetliyken şahıs şirketi kurmak görece daha az masraflı olabilir. Şirket kurma esnasında noter ve muhasebe gibi birimlere ödeme yapıldığı gibi, şirket türüne göre vergi ve iş yeri açılışı gibi harcamalar da yapılır.

Şirket Türleri Vergi Oranları Nedir?

Şirket türleri vergi oranlarını etkileyen pek çok faktör vardır. Bunların başında şirketin büyüklüğü, yapılan işin sektörü, şirketin geliri ve şirketin kurulduğu yerin kanunlarına göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle spesifik bir vergi oranından bahsetmek mümkün değildir. 

Şirket Türleri Arası Değişim, Birleşme – Devralma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Şirket türleri arasında değişim veya birleşme gibi işlemler yapılmak isteniyorsa, özen gösterilmesi gereken yasal adımlar bulunur. Bu adımların takip edilebilmesi ve herhangi bir aşamada eksik veya yanlış bir aksiyon alınmaması adına profesyonel desteğe ihtiyaç duyulabilir. Temel olarak değişime uygun bir sözleşme hazırlanması, geçmişe ve geleceğe yönelik raporlar hazırlanması, gerekli yasal başvuruların yapılması ve işyerindeki çalışanların konuya dair bilgilendirilmesi gerekir. 

İşinize Göre Hangi Şirket Türü Daha Avantajlıdır?

Kuracağınız iş için hangi şirket türünün daha doğru ve avantajlı olduğuna karar vermek için öncelikle ortak sayısına, iş sektörüne ve sermayeye bakılmalıdır. Örneğin düşük bir sermaye ile iş kurulacaksa minimum sermaye koşulu bulunmayan şirket türlerine yönelinebilir. Öte yandan şahıs şirketlerinin kuruluş ve kapanış işlemleri nispeten daha kolaydır. Küçük ölçekli bir iş kurulurken şahıs şirketi kurmak daha avantajlı olabilir. 

Kaç Tane Şirket Türü Vardır?

Temelde anonim, limited, kollektif, komandit ve kooperatif olmak üzere beş farklı şirket türü, Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenen şirket türleri arasında yer alır. 

Şirket Kurarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Şirket kurmanın en önemli kuralı, yerel kanunlara uygun olarak aksiyon almaktır. Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenen şirket türleri arasından, kurulacak iş koluna en uygun olan seçenek belirlenerek şirket kurma işlemine başlanabilir.

Kaynak: www.ofisarti.com.tr

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!