Gelisiyorum.com | Blog

Starbucks Bardaklarının Hikayesi

12.05.2023
577
Starbucks Bardaklarının Hikayesi

Starbucks, kimileri için bir tutku, kimileri için bir gösteriş aracı. Standart bir kafede garson 2 dakika geç geldi diye arıza çıkaran kişilerin, Starbucks ‘ta yüksek denebilecek ücretlere, ayakta sıra bekleyerek, bin bir çaba ile kağıt bardaklarda kahvelerini alması pek çok kişiye anlamsız gelebilir. Fakat burada zevkleri ve renkleri tartışmayıp mevzunun girişimcilik tarafını ele alacağız. Starbucks ‘ın başarı hikâyesinden ziyade, inovatif yani yenilikçi unsuruna göz fırlatacağız.

Söz konusu yenilikçilik, müşterileri yüksek ücretlere satılan kahveleri almak için ayakta ve sırada bekletmek değil elbette. Öyle olsa, bunu rol model alan bir kafe girişimcisi müşterilerini dövmeye kalkar. Bizim ele alacağımız konu, hiç şüphesiz Starbucks ‘ın başarısında önemli rol oynayan bardak isimlerinin doğuşu.

İtalyan Esintisi

Starbucks ‘ta bardakların boyutları standart olarak “küçük, orta, büyük” (İngilizce “small, medium, large”) değil, “Tall, Grande, Venti” olarak adlandırılır. Bir Amerikan şirketi olan Starbucks ‘ın İngilizce yerine bu isimleri tercih etmesinin nedeni Starbucks öncesi kurulan kahve zincirine dayanıyor. Starbucks ‘tan önce Il Giornale adında küçük bir kahve zinciri kurmuş olan Howard Schultz, Il Giornale ‘deki kahve bardaklarının isimleri “Short, Tall ve Grande” olarak koymuş.

Günümüzde bardakların isimlerinin “Tall, Grande ve Venti” olmasının nedeni, 1983 yılında İtalya ‘ya yaptığı gezide, İtalya ‘daki kahve dükkânlarında kahve içme ortamına bir duygu katılmasından etkilenmiş olmasıydı. Bu etkilenmenin ardından ülkesi Amerika ‘ya dönen Howard Schultz, Il Giornale ‘den sonra Starbucks ‘ı kurdu ve Starbucks dükkânlarını İtalya ‘daki yaptığı gezinin etkisiyle tasarladı (Haaa! Demek ki milletin ayakta bekletilerek kahve almasının nedeni İtalyanlar mış…).

Tall, Grande, Venti

Tall, Grande, Venti

Starbucks ‘ı kurmadan önce Il Giornale ‘de bardaklara “Short, Tall ve Grande” isimlerini veren Howard Schultz, yine İtalya sevdasını devreye sokarak menüye Venti adında bir bardak ekliyor. Venti ile beraber bardak sayısı 4 ‘e çıkıyor ve bu sayı fazla bulununca Short isimli bardak menüden çıkarılıyor. Short isimli bardağın yerini ise Tall alıyor.

Son durumda İngilizce ‘de uzun boylu anlamına gelen Tall küçük boylu bardak (ismin tezatlığına gel), İtalyanca da harika anlamına gelen Grande orta boylu bardak, yine İtalyanca da yirmi anlamına gelen Venti menüde yerini alıyor.

Tall hem anlamının tezat olması hem de Short ‘un listeden çıkarılması nedeniyle listede yerini alıyor. Grande, her listede ortada yer alan seçeneğin ideal seçenek olarak kabul edilmesi nedeniyle bu isimle yer alıyor. Peki anlamı 20 olan Venti ne alaka diyebilirsiniz. Onu da açıklayalım; Dünyada kağıt bardak ölçüleri oz ölçü birimi ile ifade ediliyor. Venti bardaklar ise 20 oz ölçüsüne sahip.

Reklam

Elbette Starbucks ‘ın dünya çapında bir kahve dükkânı zinciri olmasının tek nedeni olarak bardak isimlerini gösteremeyiz. Zira pek çok kafede enteresan kahve isimleri mevcut. Starbucks ‘ın pek çok kafeden farklı bir konsepte ve kendi içerisinde isimlere sahip olması başarılı olmasında önemli denebilecek bir unsur.

Muhtemelen Starbucks olmasa ve bir tanıdığınıza “kanka, bir kafe fikrim var. Bardaklara acayip isimler koyucam. Kahveleri kağıt bardakta vericem. Müşteriler kahve siparişlerini ayakta sıra bekleyerek verecekler. Sipariş verdikten sonra bir köşeye çekilecekler. Sipariş hazır olduktan sonra herkesin içinde adlarını bağıracam ve gelip kahvelerini alacaklar.” deseniz size mabadıyla gülerdi. Fakat bazı kişilere saçma dahi gelse inovatif yani sizi rakiplerinizden ayıran yenilikçi fikirler, aslında girişiminizin başarısında önemli role sahip olabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!