Gelisiyorum.com | Blog

Startup Nedir?

30.04.2023
717
Startup Nedir?

Başlangıç aşamasında veya erken büyüme aşamasında bulunan ve piyasaya yeni bir ürün veya hizmet sunma amacını taşıyan bir işletme olarak tanımlanabilir. Startupların nasıl çalıştığını ve farklı türlerini öğrenin.

Startup, yeni bir ürün veya hizmeti piyasaya sunmayı amaçlayan, şu anda kuruluş aşamalarında veya büyüme aşamalarının başlarında bulunan bir işletmedir.

Startup’lar yatırımcılar için riskli olarak kabul edilir çünkü henüz kamuoyu tarafından tanınmadıkları için genelde sahipleri veya kurucuları tarafından özel olarak finanse edilirler.

Eğer bir startup olarak bir yenilik ile piyasaya adım atmak istiyorsanız, bu sürecin nasıl işlediğini anlamanız önemlidir. Farklı türde startup’lar, finanse seçenekleri ve startup işletmenizi yürütmeniz için genel gereksinimler hakkında öğrenin.

Startup’ların Tanımı ve Örnekleri

Startup’lar, yeni bir fikir veya piyasaya sunacakları bir ürün ile büyük bir iş fırsatı yaratabilecekleri ve aynı zamanda bir etki yaratabilecekleri için kurucular tarafından başlatılan yeni işletmelerdir. Kuruluş aşamalarında veya büyüme aşamalarının başlarında bulunan işletmeler, marka, amaç veya ürünlerine dikkat çektiği için startup olarak kabul edilir. Startup kurucuları, işletmeleri başlatmak için fon sağlama, pazar araştırması yapma, bir iş yapısı seçme ve işletmenin yürütülmesi için gerekli olan yasal gereksinimleri yerine getirme gibi farklı yönlerine odaklanır.

Not:

Reklam

Startup kurucuları, girişimciler olarak kabul edilebilir ancak bazı önemli farklılıklar vardır. Örneğin, kurucular, bir yenilik sergilemeyi amaçlayarak ve çok fazla el ile yürüterek startup’ları başlatırken, girişimciler genellikle finansal motivasyona sahiptir ve yeni iş fırsatlarını ve yatırımları görür ve bunları işletme operasyonlarını doğrudan yürütmeden nasıl karlı hale getireceklerine odaklanırlar.

Startup işletmeleri, herhangi bir sektörde yeniliklere yer verilmesi nedeniyle çeşitli şekillerde oluşabilir. Uber ve Airbnb gibi işletmeler, teknoloji ve yaşam tarzı sektörlerinde büyük bir ivme ile büyüyen ve yeni konseptler sunan startup’lardır. Bazı diğer sektörler, işletmeler arası hizmetler, tüketici medya ve tüketici ürünleri gibi, sıklıkla startup’lar görür.

StartUp’ların Çalışma Sistemi

Başlangıçlar diğer herhangi bir işletme gibi çalışır, fark piyasaya yeni bir ürün veya hizmet fikri sunmaya çalışmanın ek bir engelli olmasıdır. Başlangıç kurucuları, fırsatları aramak, inovasyonel çözümler bulmak ve sonuçta yatırımcıları bulmak zorundadır ve aynı zamanda genel riski minimize etmelidir. Onların işletmeleri büyütmek için gerekli fonları sağlamak ve bilinirliği oluşturmak gibi zorlukları vardır.

Finansman Seçenekleri

Başlangıç maliyetlerini karşılamak için işletmeler finansman seçeneklerini belirlemelidir. Burada bazı yaygın para toplama yolları bulunmaktadır:

  • Öz Sermaye: Birçok başlangıç öncelikle özel olarak finanse edilir. Sahipler veya kurucular genellikle işletmeleri kendileri yatırarak kendilerinden başlatırlar, bu süreç genellikle bootstrapping olarak adlandırılır.
  • Aile ve arkadaşlar: Yaygın bir finansman yöntemi işletmenize yatırmaya istekli olan aile ve arkadaşlardan para almaktır. Birçok durumda, bu tür finansmanı işletmenizdeki bir pay yerine bir kredi olarak düşünmek en iyisidir.
  • Krediler: İşletmenin türüne bağlı olarak, girişimciler Küçük İşletme İdaresi (SBA) veya diğer kuruluşlardan bir burs veya iş kredisi alma hakkına sahip olabilirler.
  • Kitle Fonlaması: Crowdfunding, başlangıçların parça sahipliği transfer etmeden para toplamasına yardımcı olabilir; genellikle, fon bağışlayanlar şirketin ürünlerinin erken versiyonlarını veya özel ödüllerini alırlar.
  • Hisse Paylaşımı: Başlangıçlar başlangıç sermayesi için sahiplik payı vermelidir. Yatırımcılara işletmelerinin değerini ispat etmeleri gerekmektedir, bu zor bir görevdir ancak sonunda ödüllendirilmelidir.

Başlangıç Maliyetlerinin Doğru Hesaplanması

Başlangıç maliyetlerinizi doğru bir şekilde hesaplayın, böylece fon istediğiniz zaman ihtiyacınız olan miktarı bilebilirsiniz. İşinizin tüm maliyetlerini, ekipman, pazarlama, lisans, ofis alanı, araştırma ve işinize ilişkin diğer maliyetleri de dahil ederek düşünün.

Başlangıç Şirketlerinin Türleri

Başlangıç şirketleri, farklı amaçlar ve hedeflerle işletmelerini kurarlar ve işletmelerinin yapıları, sektörleri veya amaçlarına göre sınıflandırılabilir. İşletmelerin nasıl işlediğini, kayıt gerekliliklerini, vergilerini ve hukuki korunma seçeneklerini belirlemek için işletmeler kurulur. Sahibi sayısına ve sorumluluk koruma tercihine göre, işletmeler birçok hukuki yapı seçerek şunlardan birini seçebilir:

Şahıs Şirketi: Tek kişilik şirketler kaydedilme gerekliliği olmayan ve genellikle maliyetler için kişisel olarak sorumlu olan bir sahibi olan şirketlerdir.

Adi Ortaklık: Tek veya çoklu üyeli olsun,  sahipleri için sorumluluk koruma sağlar ve vergi dönemi olarak nitelendirilir, yani işletmenin gelirine vergi ödenmez. Bunun yerine, işletme geliri sahiplerin kişisel gelir vergilerine rapor edilir.

Limited Şirketler (LTD Şti): Ltf’ler birden fazla sahip içerir ve her sahibe sorumluluk koruma sağlar.

Anonim Şirketler: Aş’ler, bir sahibe sınırsız sorumluluk verirken diğer ortaklar sınırlı sorumluluk koruma altında kalır.

İşletme Yapısı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşletme yapısını seçerken, yatırımcı arayacak olup olmayacağınızı dikkate almanız önemlidir. Sınırlı sorumluluk, yatırımcıların varlıklarını da koruyacağı için, sınırlı sorumluluk koruma sunan bir yapı seçerek daha kolay bir şekilde fon almak mümkündür.

Başlangıçlar, amaçlarına göre de sınıflandırılabilir. Bazıları sadece kâr amaçlıdır, bazıları ise topluluklarına katkıda bulunmak ister.

Küçük İşletme Başlangıcı

Küçük işletme başlangıçları, yerel sahipli işletmelerin (örneğin restoranlar veya perakendeciler) yaygın formlarıdır ve kâr amaçlıdır ancak diğer yerlere genişletmek veya bir franchising oluşturmak istemezler.

Ölçeklenebilir Başlangıç

Ölçeklenebilir başlangıç, ilk başlama noktasından daha büyük olacak şekilde büyümeyi amaçlayan bir işletmedir. Ölçeklenebilir başlangıçlar, fikirlerinin büyüyebileceğine ve işletmelerinin başarılı olması için gerekli sürüye sahiptir. Genellikle venture sermayesi tarafından finanse edilir ve sonunda halka açık bir şirket haline gelmeyi amaçlar.

Sosyal Girişim Başlangıcı

Sosyal girişimler, kâr amaçlarının yanı sıra topluluğa katkıda bulunmak amaçlıdır. Çok sayıda sosyal girişim, belirli misyonlara odaklı olarak çalışan non-profit şirketlerdir. Bu başlangıçlar ayrıca fon için burslar ve sponsorluklar kullanabilir.

Büyük Şirket Başlangıcı

Büyük şirket başlangıçları, şirketlerini geliştirmek için inovasyonlu yaklaşımlar kullanır. Hedef, şirketin zaten iyi tanınan markasını, aynı şirket içindeki yeni bir varlık aracılığıyla genişletmektir, örneğin yeni bir ürün hattı.

Önemli Noktalar

  1. Başlangıç, piyasaya sunmak üzere yeni, inovasyonlu bir ürün veya hizmeti pazarlayan yeni bir işletmedir.
  2. Başlangıçlar sıklıkla girişimcilik ile iç içedir. Ancak, başlangıçlar genellikle inovasyona, elle çalışmaya ve büyüme için ölçeklenmeye odaklıdır, iken girişimcilik, kârlılık odaklı tüm iş fikirlerini ifade edebilir.
  3. Başlangıçlar, ayakkabı kayığı, kitle fonlaması, banka kredileri ve yatırım fonları gibi birçok fonlama seçeneğini kullanabilir.
  4. Amaçlara göre, başlangıçlar, küçük işletme başlangıçları, ölçeklenebilir başlangıçlar, sosyal girişimcilikler ve büyük şirketler gibi birçok farklı tip içinde sınıflandırılabilir.

Kaynak: morfikirler.com (Deniz Öz)

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!