Gelisiyorum.com | Blog

TikTok gençler üzerindeki olumsuz etkisinin farkında

14.10.2024
13
TikTok gençler üzerindeki olumsuz etkisinin farkında

TikTok’un üst düzey yöneticileri ve çalışanlarının, uygulamanın zorlayıcı kullanımını teşvik eden özelliklerinin yanı sıra bu özelliklerin olumsuz zihinsel sağlık etkilerinin de farkında oldukları bildiriliyor. NPR’nin haberine göre, bu bilgiler, Kentucky Başsavcılığı tarafından açılan davada sunulan belgelerde yer alıyor. Kentucky Public Radio’nun yayınladığı belgeler, TikTok’un genç kullanıcıları hedef alarak bağımlılık yarattığı iddiasını içeriyor. Birden fazla ABD eyaleti, TikTok aleyhine birkaç gün önce dava açarak, şirketin “gençler için güvenli olduğu yönündeki yanlış iddialarda bulunduğunu” savundu. Kentucky Başsavcısı Russell Coleman, uygulamanın özellikle çocukların gelişmekte olan özdenetim süreçlerini hedef alarak bir “bağımlılık makinesi” olarak tasarlandığını ifade etti.

Davalara sunulan çoğu belge gizlenmiş bilgiler içeriyordu, ancak Kentucky’nin belgelerinde bazı gizlemeler hatalı yapıldı. Bu belgeler, TikTok’un kendi araştırmalarına göre, “zorlayıcı kullanımın analiz yeteneklerinin kaybı, hafıza oluşumu, bağlamsal düşünme, empati, konuşma derinliği ve artan kaygı gibi olumsuz zihinsel sağlık etkileriyle ilişkili olduğunu” ortaya koydu. TikTok yöneticilerinin, zorlayıcı kullanımın uyku, iş ve okul sorumluluklarıyla ilişkileri olumsuz etkileyebileceğinin farkında oldukları da belirtiliyor.

Ayrıca TikTok’un, uygulamanın zaman yönetimi aracının genç kullanıcıları platformdan uzak tutma konusunda yetersiz olduğunu bildiği iddia ediliyor. Araç, varsayılan kullanım süresini günde 60 dakika ile sınırlandırsa da, gençlerin bu aracı kullanırken bile günlük ortalama 107 dakika harcadıkları ortaya çıktı. Bu, aracın devreye girmesinden önceki 108,5 dakikalık ortalama kullanıma kıyasla sadece 1,5 dakikalık bir azalma anlamına geliyor. İç yazışmalarda, TikTok’un bu aracın başarı kriterini, “medya haberleri aracılığıyla TikTok platformuna duyulan kamu güveninin artması” olarak belirlediği kaydedildi. Şirket, bu aracın etkili olmayacağını biliyordu ve bir belge, “[m]inörler ekran sürelerini kontrol edecek yönetim işlevine sahip değilken, genç yetişkinler bu işlevi geliştirmiştir” ifadesini içeriyordu. Başka bir belgede ise, “çoğu etkileşim ölçütünde, kullanıcı ne kadar gençse performans o kadar iyidir” deniliyordu.

TikTok “Filtre Baloncuklarının” tehlikelerini biliyor

TikTok’un ayrıca “filtre baloncukları”nın varlığını bildiği ve bunların potansiyel olarak tehlikeli olabileceğinin farkında olduğu belirtiliyor. Belgeler, TikTok çalışanlarının belirli hesapları takip ettikten kısa bir süre sonra kendilerini olumsuz filtre baloncuklarının içinde bulduklarını gösteren iç araştırmaları içeriyor. Bu hesaplar, özellikle acı veren içerikler (“painhub”) ve üzüntü dolu içerikler (“sadnotes”) üzerine odaklanıyordu. TikTok çalışanları ayrıca, yeme bozukluklarıyla ilişkilendirilen “thinspiration” içerikleri ve hesaplarını da fark etmiş durumda. TikTok algoritmasının çalışma şekli nedeniyle, kullanıcıların 30 dakika içinde bu tür filtre baloncuklarına çekildiği belirtiliyor.

Belgeler, TikTok’un içerik denetimi konusunda da sıkıntılar yaşadığını ortaya koyuyor. Yapılan bir iç soruşturma, uygulamada yaşı küçük kız çocuklarının, canlı yayında soyunmaları karşılığında “hediye” ve “coin” aldıklarını ortaya çıkardı. Ayrıca şirketin üst düzey yöneticilerinin, 13 yaşından küçük olduğu bildirilen kullanıcıları, hesaplarında yaşlarının 13’ten küçük olduğunu doğrulamadıkları sürece kaldırmamaları talimatını verdiği iddia ediliyor. NPR, TikTok’un kurallarını ihlal eden önemli miktarda içeriğin denetim sistemlerinden geçtiğini ve pedofiliyi normalleştiren, küçük yaşta cinsel saldırı ve fiziksel şiddeti yücelten videoların platformda yer aldığını kabul ettiğini belirtiyor.

TikTok sözcüsü Alex Haurek ise şirketi savunarak, Kentucky Başsavcılığı’nın şikayetinin “yanıltıcı alıntılarla eski belgeleri bağlamından koparıp, topluluk güvenliği taahhüdümüzü yanlış temsil ettiğini” söyledi. Haurek, TikTok’un “güçlü güvenlik önlemleri” aldığını, şüpheli yaş altı kullanıcıları proaktif olarak kaldırdıklarını ve “ekran süresi sınırlamaları, aile eşleşmesi ve 16 yaş altı kullanıcılar için varsayılan gizlilik” gibi güvenlik özelliklerini gönüllü olarak başlattıklarını belirtti.

Reklam

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!