Tırnaklar sağlık hakkında ne söylüyor? -Uplifers
Tırnaklar, estetik görünümlerinin yanı sıra bütüncül sağlığın da bir yansıması. Çoğu zaman göz ardı ediliyor olsa da tırnakların verdiği birtakım sinyaller, bazı sağlık sıkıntılarının habercisi olabilir. Renk değişimleri, yapısal bozukluklar veya birtakım lekelenmeler ya da çukurlaşmalar gözle kolayca fark edilse de altında yatan sebeplerin ne olduğu konusunda yeterince yaygın bir bilinç ne yazık ki yok. İşte tırnakların bütüncül sağlık hakkında taşıdığı ipuçları:
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
Renk değişimleri
Tırnak rengi, ten rengine bağlı olarak kişiden kişiye değişiklik gösterebilir, koyu ten tonlarından açık leylak rengine, açık ten tonlarından soluk pembeye doğru farklı renk skalaları sağlıklı tırnaklarda görülebilir. Ancak, bazı renkler, koyuluklar veya lekelenmeler birtakım sağlık sorunlarının habercisi olabilir.
- Kahverengi-siyah: Tırnak altında kan, melanom, nikotin lekelenmesi.
- Mavi: Kanda düşük oksijen seviyesi, solunum sorunları, kan dolaşımı sorunları, düşük kan basıncı, kalp yetmezliği, soğuğa maruziyet.
- Yeşil: Tırnak enfeksiyonları.
- Sarı: Nikotin lekelenmesi, akciğer rahatsızlıkları, tırnak enfeksiyonları.
- Beyaz: Diyabet, kronik böbrek yetmezliği, konjestif kalp yetmezliği.
- Kırmızı lunula (tırnak tabanında kırmızı renkli yarım ay şekli): Romatoid artrit, romatizmal hastalıklar, saçkıran.
Öte yandan birtakım ilaçlar da geçici olarak tırnak renginde değişime neden olabilir. Bu nedenle ilaç kullanımıyla ortaya çıkan tırnak rengi değişimlerinin mutlaka doktor kontrolünde takip edilmesi gerekir.
Şekil ve yüzeysel değişimler
Tıpkı renkte olduğu gibi, sağlıklı tırnakların şekli de kişiden kişiye biraz değişiklik gösterebilir. Ancak burada bahsedilen tırnak kesimine ya da törpüleme türüne göre değişiklik gösteren şekiller değil. Tırnak tabanından tırnak ucuna kadar olan tırnak şekilleriyle ilgili farklılıklar bazı sorunlara işaret edebilir. Ayrıca tırnak yüzeyindeki yapısal bozukluklar ve tırnak yapısının ince/kalın, dalgalı ya da kırılgan olması da sağlıkla ilgili mesajlar taşıyor olabilir:
- Kaşık tırnak (Koilonişi): Tırnak yüzeyinin içe doğru çukurlaşarak kaşık şeklini alması durumudur. Başta demir eksikliği olmak üzere, tiroid rahatsızlıklarına da işaret ediyor olabilir. Genetik yatkınlık ve kimyasal tahriş de kaşık tırnak yapısına sebep olabilir.
- Çomak tırnak: Çomak tırnaklar, tırnağın bombeli bir şekilde yuvarlaklaşması ve parmak uçlarının genişlemesi ile karakterize bir durumdur. Akciğer rahatsızlıkları, KOAH, kalp hastalıkları, çomak tırnakların altında yatan bir neden olabilir. Nadir de olsa genetik yatkınlıktan dolayı da kişi çomak tırnak yapısına sahip olabilir ve herhangi bir sağlık sorununun habercisi olmayabilir. Yine de bir uzmana danışmak ve emin olmak en doğrusudur.
- Tırnaktaki çukurlar (Pitting): Tırnak yüzeyinde toplu iğne başı gibi küçük çukurlukların oluşması durumudur. Dermatit, otoimmün rahatsızlıklar, Reiter sendromu ya da osteoartrit gibi bağ dokusuna ilişkin sorunlar bu çukurlaşmaların nedeni olabilir.
- Beau çizgileri: Tırnak üzerinde görülen enine çöküntüler, Beau çizgileri olarak anılır. Enfeksiyonlar, ilaçlar, otoimmun hastalıklar bu duruma neden olabilir.
- Kırılgan tırnaklar: Biotin ve çinko gibi vitamin, mineral eksiklikleri, tiroid bozuklukları, kimyasal ürünlere (deterjan, temizleyici vs.) maruziyet tırnakların ince ve kırılgan yapıda olmasına zemin hazırlayabilir.
Yine birtakım ilaçların kullanımı veya yetersiz beslenme, yanlış temizlik ve hijyen anlayışları gibi birtakım sebepler de tırnak yapısına zarar verebilir. Ancak bunlar genellikle geçici sıkıntılara işaret eder, çevresel faktörler ortadan kalktığında tırnaklar sağlıklı ve normal yapısına geri kavuşabilir.
En sık rastlanan tırnak hastalıkları
Tırnaklarda görülen renk değişiklikleri, şekil bozukluklarının yanı sıra yaygın olarak görülen çeşitli tırnak rahatsızları da vardır:
- Tırnak batması: Tırnak batması, tırnak kenarlarının deri içine doğru büyümesi durumudur. Genellikle ayak başparmağında görülebilir ve özellikle tırnak keserken tırnakları çok kısa kesmek bu sorunu tetikleyebilir. Ayrıca dar ve sıkı ayakkabılar giymek de tırnak batması sorunlarını artırabilir.
- Tırnak mantarı: Tırnak mantarı, tırnakların renginin değişmesine, kalınlaşmasına ve kırılgan hale gelmesine neden olan bir tür enfeksiyondur ve özellikle ayak tırnaklarında sıkça görülebilir. Ayakların uzun süre kapalı kalması, nemli ve ıslak ortam, bağışıklığın zayıflaması tırnak mantarı riskini artırabilir.
- Tırnak egzaması: Egzama, cildin kronik inflamasyonu olup tırnakları da etkileyebilir. Tırnak yatağında veya çevresinde görülebilir. Genetik yatkınlık ve stres gibi faktörler tırnak egzaması riskini artırabilir.
- Tırnak sedefi: Tırnağın doğal yapısını bozan bir başka rahatsızlık ise tırnak sedefidir. Tırnak yüzeyinde çukurlaşmalara, kalınlaşmalara, leke görünümlerine neden olabilir. Genetik faktörler ve çevresel tetikleyiciler (stres, enfeksiyonlar veya travma) tırnak sedefine neden olabilir, bağışıklığa ilişkin rahatsızlıklar da tetikleyebilir.
Tüm bu rahatsızlıklar estetik kaygıların yanı sıra bütüncül sağlığa dair pek çok şeyin yolunda gitmediğine işaret ediyor olabilir. Bu nedenle bir uzmana danışmak, doğru tanı ve tedavi için çok önemlidir.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
Tırnak bakımı nasıl yapılır?
Sağlıklı tırnaklara sahip olmak için ilk adım dengeli beslenmek ve tırnakları korumak için içeriden başlamak. Güçlü tırnaklar için biyotin zengini gıdalar ile beslenebilirsiniz; öğünlerinize yumurta, badem, somon ekleyebilirsiniz. Protein ve demir alımını artırabilirsiniz, ayrıca yeterli su tüketmeyi de unutmayın, böylece tırnakların nem dengesini de koruyabilirsiniz.
İkinci ve en önemli adımlardan biri ise kimyasallardan mümkün olduğunca uzak durmak. Özellikle temizleyiciler, kimyasal içerikli deterjanlar, bulaşık jelleri, hem cilde hem de tırnaklara zarar veren maddeler içerebiliyor. Bu tür ürünleri kullanmamak veya kullanırken eldiven takmak tırnakların korunmasına yardımcı olabilir. Asetonsuz oje çıkarıcılar kullanmak da kimyasal maruziyetini azaltabilir.
Doğru tırnak kesimi yapmak da çok önemli. Özellikle tırnak batması gibi tırnak rahatsızlıklarını önlemek için tırnakları düz ve çok kısa olmayacak şekilde kesin, köşeleri ise doğru törpülemeyi öğrenin.
Tırnaklar ve tırnak etleri için nemlendirici kremler veya doğal yağlar kullanın. Bakım ürünlerinin içeriklerine mutlaka dikkat edin, olabildiğince kimyasal içerikli bakım ürünleri yerine temiz içerikli, doğal ve organik ürünleri tercih edin.
Tırnak enfeksiyonlarına karşı tetikte olun. Renk değişikliği, çatlama veya ağrı gibi belirtilerde vakit kaybetmeden bir uzman danışın. Ne kadar erken önlem alır ve tedaviye başlarsanız o kadar hızlı iyileşme belirtileri görebilirsiniz.
Tırnak yeme gibi bir alışkanlığınız varsa tırnak enfeksiyonlarını önlemek için bu alışkanlıktan vazgeçin, gerekirse profesyonel bir destek alın ve uygun ürünleri kullanarak tırnak yeme alışkanlığından kurtulun.
Tırnak bakımı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için Sağlıklı ve güçlü tırnaklara sahip olmanızı sağlayacak bakım ipuçları yazımıza da mutlaka göz atın.