Türkiye’de İnternetten Alışveriş Oranları
E-ticaret sektöründe başarı, istisnalar olsa da genelde bulunduğu alanın öncüsü ve fark yaratanı olmaktan geçiyor. Türk kullanıcıların internetten alışveriş alışkanlıkları düşünüldüğünde, sektörde tutunmanın başka bir yolu olmadığı aşikar. Türkiye’de internetten alışveriş oranları, geçtiğimiz yılın verilerine bakıldığında, bir gelişme kaydetmekle birlikte hala istenilen performansı sergileyemiyor. Yapılan araştırmalar Türkiye’de internetten alışveriş oranlarının çok aşağı seviyelerde kaldığını gösteriyor. 1000 kullanıcı arasında yapılan araştırmaya göre internetten alışveriş yapmayanların oranı yüzde 85. Geri kalan yüzde 15’lik dilimin ise yalnızca yüzde 3’ü ayda 1 ya da 2 kez internetten alışveriş yapmış.
Peki, insanlar neden internetten alışveriş yapmayı tercih etmiyor?
Bu soruya verilen en popüler cevap, “ürünün kalitesinden emin olmamak” gibi görünse de insanların asıl korkusu kredi kartı bilgilerini paylaşmayı güvenli bulmaması. Geçmişte yaşanan olumsuz tecrübeler ve şehir efsanesine dönen dolandırıcılık hikayeleri internetten alışveriş konusunda kötü bir ön yargı oluşturdu maalesef. E-ticaret sektörü için aşılması gereken bir sorun olan güvensizlik, yine e-ticaret sitelerinin girişimcilerinin akıllıca hamleleri ile kısa vadede çözülecek, çok da zor olmayan bir sorun aslında. Öncelikle yapılması gereken tüketiciye internetten alışveriş yapmanın herhangi bir güvenlik sorunu teşkil etmediğini sağlam kaynaklarla anlatmak. E-ticaret sitelerinin bu durum için öne sürecekleri kaynaklar da şüphesiz ki kullandıkları ödeme sistemi alternatifleri olacak. Güvenliği dünya standartlarında kabul görmüş sistemlerin entegrasyonu ve bu sistemlerin çalışma biçimlerinin detaylı bir şekilde anlatıldığı sayfalara yer verilmesi bu şüpheyi büyük ölçüde hafifletecektir.
Tüketicilerin algısı, markaların genel geçer marka değerleri üzerinde yoğunlaşır. Bir e-ticaret sitesinin güvenlik sisteminin Visa ve Mastercard tarafından destekleniyor oluşu hatta yalnızca bu markaların logolarının sitedeki varlığı bile tüketici için iyiye işarettir. İkinci etapta SSL Sertifikası’na sahip olmanın ne demek olduğunun açıklanması, 3D Secure, PayPal, iyzico, BKM Express ve diğer güvenli ödeme sistemlerinin sunulması puan toplayan diğer detaylar olacaktır.
Türkiye’de internetten alışveriş oranlarının yeni gelen teknoloji nesliyle birlikte artacağını tahmin etmek için kahin olmaya gerek yok. Bir yanda cep telefonuna gelen bülten üzerinden e-ticaret sitesine gidip istediği ürünü telefonundan satın alanların diğer yanda banka veznesinden ödediği telefon faturasının makbuzunu dosyalara koyup saklayanların bir arada yaşadığı bir dönemden geçiyoruz. Şu an sektörün gelişmesinin önünde büyük bir engel olan güvenlik sorunu, bundan birkaç yıl sonra hatırlanmayacak bile belki de. E-ticaret sektörünün güvenliğinin sorgulanmadığı bir döneme gelindiğinde Türkiye’de internetten alışveriş oranlarının bugünün tam tersine döndüğünü göreceğiz.