VERONA’DA GEZİLECEK YERLER
Romantik şehirlerin çilekli pastası, Shakespeare tarafından Romeo ve Juliet’le kutsanmış Verona, köprüleri ve küçük saraylarıyla DNA’sı aşkla örülmüş, UNESCO koruması altında bir güzel. Her ne kadar Juliet Evi başta olmak üzere romantizm klişeleri ile dolu olsa da Adige Nehri’nin iki yakasını kavuşturan Ponte Pietra, muhteşem manzralı Verona Kalesi, Erbe Meydanı’nın tarihi atmosferi ve gladyatörler çağına ışınlayan arenası ile Verona pek ala günübirlik bir İtalyan rüyası. Peki bardakları bol bol aşk için kaldıracağınız bir Verona çıkartmasında sizleri neler bekliyor?
Verona Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce
Verona’ya Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?
Verona’da havalimanı var ancak Türkiye’den direkt ucuç yok. O nedenle de bölgeye uçakla geldiğinizde, Türkiye’den direkt uçuşların gerçekleştiği Bolonya Guglielmo Marconi Havalimanı’na veya Venedik Marco Polo Havalimanı’na ineceksiniz. Her şekilde uçak biletinizi almadan önce mutlaka çeşitli havayollarının fiyat karşılaştırmasını yapın deriz.
– Guglielmo Marconi Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.
– Venedik Marco Polo Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.
Verona’ya Ne Zaman Gidilir?
– Sonbahar: Yaz sıcaklıklarının ve kalabalıklarının azaldığı sonbahar dönemi bizce bu şehri gezmek için en ideal zamanlardan. Özellikle de Verona kırsalı ve bağları da bu dönemde çok güzel manzaralar ve lezzetler vadediyor.
– Kış: İtalya’nın kuzeyinde olsa da Verona’yı gezmek için kış mevsimi de en güzel zamanlardan. Bu mevsimde bölgenin yerel lezzetlerini bol bol yemeli içmeli bir tatil sizi bekliyor. Üstelik bu mevsim, diğer dönemler aşırı kalabalık olan şehrin de tenhalaşmaya başladığı zamanlar. Bu da restoranlarda daha rahat yer bulma, Juliet Evi’nin önünde daha az kuyruk demek.
– İlkbahar: Her şehrin ilkbaharı gibi Verona’nın da ilkbaharı gayet keyifli zamanlardan. Tek uyarımız Paskalya Bayramı’na veya 1 Mayıs’a denk gelmemeniz olacak. O dönemlerde şehirde dükkanlar ve mekanlar kapalı olabiliyor.
– Yaz: Aşırı sıcaklar ve turistik kalabalıklardan fırsat bulursanız şehri gezebileceğiniz en dertli dönem. Tek artısı Temmuz-Ağustos arası gerçekleşen Opera Festivali. Ayrıca gitmek istediğiniz bir mekanın uzun siestaya girip kapalı olma ihtimali de var.
Verona Kaç Günde Gezilir?
Bizce Verona’ya 1 tam gün ayırmak yeterli olur. Yani günübirlik değil de bir gece konaklamalı şekilde programınızı yaptığınızda şehrin tadını yeterince çıkarırsınız. Eğer daha gastronomi odaklı bir seyahat planlıyor ve çevredeki diğer küçük durakları keşfetmek istiyorsanız programınızı rahatlıkla 2 güne çıkarabilirsiniz. O opsiyonlarınızdan da yazının devamında bahsettik.
Verona’nın Hangi Bölgesinde Konaklamalı
– En Turistik / Citta Antica (Tarihi Merkez): Bizans döneminde İstanbul deyince akla nasıl “Suriçi” geliyorsa Verona için de aynısını söyleyebiliriz. Roma döneminde Verona demek, “Citta Antica” bölgesi demek. Adından da anlaşıldığı gibi kiliseleriyle, meydanlarıyla, saraylarıyla şehrin en tarihi bölgesi. Piazza dei Signori, Lamberti Kulesi’nin yükseldiği Piazza delle Erbe, Casa di Giulietta ve gladyatörlerin ölümüne savaştığı Verona Arenası hep bu bölgede. Kısacası Verona’da geçirecek kısıtlı zamanınız varsa muhtemelen tercihiniz bu bölge olacaktır. Şehrin çoğu tarihi binalardan otele dönüştürülmüş, açık ara en şık ve romantik otelleri burada.
Citta Antica otellerini incelemek için tıklayın.
– En Lokal / Borgo Trento & Veronetta: Borgo Trento, Adige Nehri’nin karşısında, Citta Antica ile birbirlerini tamamlayan ikişer yapboz parçası gibiler. Şehrin hem daha yeşil hem de daha yerel bölgesi. Fakat burada pek de fazla lüks seçenek bulmayı beklemeyin. Daha çok kiralık daireler, rezidanslar ve butik oteller var.
Veronetta da Verona Üniversitesine ev sahipliği yapması sebebiyle şehrin öğrenci bölgesi. Pek çok sanatçının da yaşadığı daha bohem bir bölge. Sanat galerilerinden butik dükkanlara, vintage mağazalardan yerel kafe-restoranlara çeşitli alternatifin bulunduğu bu bölgeyi daha otantik ve yerel bir deneyim arayanlar tercih edebilir.
Borgo Trento otellerini incelemek için tıklayın.
– En Ekonomik / Porta Nuova: Verona’nın ana tren istasyonunun bulunduğu Porta Nuova, hem ulaşılabilir hem de merkezi bir bölge. Citta Antica bölgesinin hemen altında. Yeni ve modern binalar, oteller ve yapılar bu bölgede bulunuyor. Verona’nın diğer bölgelerine kıyasla daha sakin ve ekonomik bir seçenek.
Porta Nuova otellerini incelemek için tıklayın.
Verona’da Seçtiğimiz Oteller
Verona’nın tarihi bölgesinde yer alan oteller genellikle tarihi binaların içlerinde yer alan butik ve lüks seçenekler. Biraz daha tarihi merkezden çıkıp Porta Nuova veya Borgo Trento bölgelerine geçerseniz daha ekonomik seçenekler de bulabilirsiniz. Bu iki bölgede daire kiralama seçenekleri de zengin. Bizim seçtiğimiz oteller ise şöyle:
VISTA Verona $$$
Città Antica’da, restoran, spa ve sauna gibi hizmetleri sunan beş yıldızlı bir otel. Kahvaltı servisi ve panoramik şehir manzaralı bir terası bulunuyor. Zarif bir dekorasyona sahip odalarında özel banyo, wifi, klima ve tv mevcut. İncelemek için TIKLAYIN.
Hotel Accademia $$
Casa di Giulietta’ya ve Piazza delle Erbe’ye iki dakika yürüme mesafesinde bulunan, dünyaca ünlü tenor Giovanni Zenatello’nun ailesine ait bir binada yer alan dört yıldızlı bir otel seçeneği. İncelemek için TIKLAYIN.
Hotel Milano & SPA $$
Verona Arenası’na yürüme mesafesinde bulunan ve Arena manzarasına bakan bir terasa sahip olan, buradaki hidromasajlı küvette rahatlayıp panoramik şehir manzarasının tadını çıkarabileceğiniz bir otel seçeneği. İncelemek için TIKLAYIN.
Relais Balcone di Giulietta $$
Juliet’in Balkonu ile aynı avluda bulunan, 16 oda ve süitinin hepsi restore edilip modern ve şık bir tarzla döşenmiş bir otel. Hepsinde wifi, özel banyo, klima, tv, minibar, kahve makinesi, spa küveti gibi özellikler bulunuyor. İncelemek için TIKLAYIN.
Aşağıdaki bağlantıdan Verona’daki tüm otelleri ve kiralık evleri inceleyebilirsiniz.
– Verona’daki tüm OTELLER ve EVLER için TIKLAYIN.
Biz sizin için tarihi merkezden birkaç otel seçtik ancak diğer bölgelerden de daha fazla Verona oteli önerisi için VERONA’DA NEREDE KALINIR – VERONA OTELLERİ yazımız var. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.
Verona’daki En Favori 3 Deneyim
1. Tek bir bilet ile Juliet Evi’ni görüp Verona Arenası’nda gladyatörlere selam verip Lamberti Kulesi’ne çıkmak.
2. Verona’nın tarihi merkezini rehber eşliğinde bisiklet turu ile gezmek.
3. Verona’dan çıkıp Valpolicella bağlarını keşfetmek.
Araba Kiralamak Gerekir mi?
Eğer başka şehirleri de içeren bir roadtrip yapmayacaksanız sakın kiralamayın. Sadece yürüyerek veya toplu taşıma ile şehrin her yerine kolayca ulaşabiliyorsunuz. İtalya’nın çoğu yerinde olduğu gibi sokaklar dar, park yerleri çok sınırlı. Park yerleri bulursanız belirli saatler arasında da en fazla birkaç saatliğine park edebiliyorsunuz. O saati geçirirseniz veya yanlış bir yere park ederseniz de anında ceza yeme olasılığınız var. Yani arabanıza kalacağınız yere yakın bir yerde park yerleri bulmak hem çok zor hem de gereksiz pahalı. Yine de Verona’yı da içeren ve çoklu duraklı bir İtalya turuna çıkacaksanız konforunuz için araba kiralamak akıllıca olabilir. Verona’dan veya havalimanından uygun fiyatlı araç kiralamak için TIKLAYIN.
Verona’ya Gelmeden Önce Bilmeniz Gerekenler ve Tüyolarımız
24 veya 48 Saatlik Bir Verona Card Alın
24 veya 48 saat olmak üzere 2 ayrı türü olan Verona Card satın aldığınızda tek bir biletle hem şehirdeki en önemli turistik yerlere sıra beklememe özellikli giriş hakkı elde ediyor hem de toplu taşımadan faydalanabiliyorsunuz. Bu carda Museo di Castelvecchio, Juliet Evi, Verona Arena, Torre dei Lamberti ve daha pek çok müze ve anıt giriş dahil. Gerçekten her gezilecek yere tek tek bilet almanızdan daha ekonomik ve pratik bir opsiyon. Verona Card almak için tıklayın.
Verona’nın Neyi Meşhur?
Romeo ve Juliet Hikayesi
Verona dendi mi akla ilk Romeo ve Juliet, Romeo ve Juliet dendi mi akla direkt Shakespeare geliyor. Bu klasik aşk hikayesinin yayılması, ünlenmesi, bir dünya klasiği haline gelmesi Shakespeare sayesinde olsa da aslında ortaya çıkış şekli daha farklı. İlk olarak Vicenzalı bir soylu olan Luigi da Porto, Dante’nin İlahi Komedyası’ndaki iki farklı aileden ilham alarak Romeo ve Juliet’i 1531 yılında bir roman olarak yazıyor. Verona da hikayede bu dillere destan aşkın ve bütün dramaların gerçekleştiği şehir olarak karşımıza çıkıyor. Romeo ve Juliet’in hikayesi yayınlanıp basılıyor, ardından bütün Verona’da okunmaya başlanıyor. Birkaç yazar tarafından daha uyarlanırken, ünü artıyor da artıyor. Önce Fransa’ya ardından İngiltere’ye, yani Shakespeare’e ulaşıyor. Onun dilinin ustalığı ve dizelere yüklediği derinlik ile birlikte bu hikaye bir tiyatro oyunu olarak yeniden yazılıyor ve 1596 yılında ilk kez sahneye koyularak günümüzde tipik olarak aklımızda canlanan Romeo ve Juliet’in oluşmasını sağlıyor.
Kıssadan hisse:
- Romeo ve Juliet gerçek değil kurgusal karakterler. Yani bugün Juliet’in evi diye ziyaret edilen ev elbette ki hikayedeki Juliet’in gerçek evi değil.
- Verona bu hikayede her olayın gerçekleştiği şehir.
- Her ne kadar onun tarafından sıfırdan yazılmasa da Romeo ve Juliet’i bir dünya klasiğine dönüştüren kişi Shakespeare.
Verona Arenası Opera Festivali
1913’ten beri her yaz Verona’daki Arena di Verona’da düzenlene Verona Arenası Opera Festivali dünyanın en prestijli açık hava opera festivallerinden biri. Roma döneminden kalma bir amfi tiyatronun muhteşem akustiğinde, dönemin en önemli yıldızlarını açık havada canlı dinlemek ayrı bir seviye. Her yıl Temmuz-Ağustos arası bir dönemde gerçekleşen festivalin biletleri aylar öncesinden satışa çıkıyor ve çok çabuk tükeniyor. Bizce bu tarihi atmosferde bir Aida bir La Traviata bir Carmen operası izelemek eşsiz bir deneyim olur.
Verona Mutfağı
Verona mutfağının en önemli iki ürünü zeytinyağı ve Valpolicella şarapları. Gerçekten de İtalya’nın en kaliteli zeytinyağı ve şaraplarının bazıları bu bölgeden çıkma. Verona mutfağında öne çıkan malzemelerse et, makarna, risotto, mantar ve taze sebzeler. Haliyle Verona’nın imza lezzetleri de bu malzemelerin kombinasyonundan türüyor. İşte buraya gelirseniz deneyebileceğiniz birkaç bölge mutfağı spesiyali.
– Risotto all’Amarone: Valpolicella bağlarından çıkma Amarone şarabı ile yapılan bir risotto.
– Lesso con la Pearà: Ekmek kırıntıları, et suyu, tereyağı, parmesan peyniri ve karabiberle yapılan kalın, kremalı bir sos olan Pearàlı haşlanmış et yemeği.
– Bigoli con le Sarde: Veneto bölgesine özgü kalın, uzun bir makarna türü olan bigolinin sardalya ve soğan ile birleşimi.
– Polenta: Bizdeki kuymak veya muhlamaya benzer şekilde mısır unu ile yapılan bir tür lapa.
Baci di Giulietta
Verona’da hangi fırına girseniz rastlayabileceğiniz bir kurabiye türü olan Baci di Giulietta yani “Juliet’in Öpücükleri” badem unuyla yapılan yerel bir kurabiye türü. İsminden de anlaşılacağı gibi Romeo ve Juliet’in aşkı bu kurabiyenin yapılmasına ilham olmuş. İki küçük kurabiyenin arasındaki çikolata dolgusuyla dudak şeklini aldığı için adını da “Baci” yani “öpücük” koymuşlar. Fırınlarda Baci di Giulietta’ya ek olarak, içindeki kakao sebebiyle daha koyu renklisi olan Baci di Romeo veya Baci di Giulietta e Romeo isimleriyle de bulabilirsiniz. Bizce çok matah bir unlu mamül değil ama ünlü çiftin öpücüğünü hediye olarak yanınızda getirip sevdiklerinize ikram etmek güzel bir fikir.
Verona Kırsalı ve Valpolicella Bağları
İtalya ve şarap denilince akla ilk Toskana bölgesi geliyor olsa da Verona’nın kırsalında bir bölge olan Valpolicella da bu konuda ülkenin en iyilerinden biri sayılıyor. Hatta ülkenin en prestijli şarap fuarı Vinitaly her sene burada düzenleniyor. Burada üretilen şarabın adı da tıpkı Chianti bölgesinden çıkan şarabın isminin Chianti olması gibi Valpolicella. Bölgenin imza ürünü ise kırmızı şarap hatta spesifik olarak güçlü, meyvemsi ve hafif baharatlı bir yapıya sahip olan Amarone della Valpolicella. Siz de bu bölgeyi ister kendi kendinize ister bağ turları ile keşfedebilir, yürüyüş ve doğa aktivitelerine katılabilirsiniz. Verona’dan çıkıp Valpolicella bağlarını keşfedeceğiniz yarım günlük tur biletini almak için tıklayın.
Verona’nın Kısa Tarihi
Verona’yı Verona yapan uygarlığın, ana meydanındaki Arena di Verona’dan ve şehre giriş kapısından Roma İmparatorluğu olduğu hemen anlaşılıyor. Roma döneminde Veneto bölgesinin önemli şehirlerinden biri olan Verona’da yaşam ise ondan da öncesine yani MÖ 1. binyılda Veronai adında bir kabilenin yerleşimine kadar uzanıyor. Orta Çağ’a gelindiğindeyse Lombardlar, Franklar ve Bizanslar gibi pek çok farklı toplumun egemenliğine giren şehir 13. yüzyılda Della Scala ailesi himayesinde zengin yapılara kavuştu. Rönesans döneminde Venedik Cumhuriyeti’nin, 19. yüzyılda ise Napolyon ve sonrasında Avusturya yönetimi altına giren şehir son olarak 1866’da nihai olarak İtalya’ya dahil oluyor.
Verona’da Gezilecek Yerler
Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.
Gezilecek Yerler
- I Portoni della Brà
- Piazza Brà
- Verona Arenası
- Via Giuseppe Mazzini
- Casa di Giulietta
- Erbe Meydanı
- Torre dei Lamberti
- Palazzo Maffei Casa Museo
- Piazza dei Signori
- Castelvecchio
- Castelvecchio Köprüsü
- Ponte della Vittoria
- Pietra Köprüsü
- Basilica di Santa Anastasia
- Corso Porta Borsari
- Castel San Pietro
- Punto Panoramico
- Santuario della Madonna di Lourdes
- Giusti Garden
- Cattedrale di Santa Maria Matricolare
- Garda Gölü
- Sirmione
- Limone sul Garda
- Malcesine
- Valpolicella
- Negrar
- Santuario Madonna della Corona
Yeme-İçme
- Romeo Bistrot & Cocktail Bar
- Gelateria Ballini
- The art of ice cream
- Gelateria La Romana
- Trattoria al Pompiere
- Ristorante Il Desco
- Antica Bottega del Vino
- Casa Perbellini
- All’antico Vinaio – Verona
I Portoni della Brà (Şehre Giriş Kapısı)
Brà Meydanı Kapısı için Verona’nın eski şehir merkezine ulaşmak amacıyla kullanılan ana giriş noktası diyebiliriz. Kapıdan geçtiğinizde Verona Arenası’nın da merkezinde bulunduğu Piazza Brà’ya çıkıyorsunuz. Viscontilerin yönetiminde 13. yüzyılda yaptırılıyor. İki ana kemer ve sonradan eklenen bir saatten oluşan bu kapıların yaptırılmasındaki amaç tabii ki şehri koruyabilmek ve giriş çıkışları kontrol edebilmek. Kent modernleştikçe askeri amacını kaybedip tarihi ve turistik bir önem kazanmış. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
Piazza Brà
Büyüklüğü ve merkeziliğiyle Verona’nın ana meydanı sayılan Piazza Brà, pek çok restorana, kafeye ve tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor. Roma döneminden kalma bir amfitiyatro olan Verona Arenası, kültürel etkinliklerin düzenlendiği Gran Guardia, Verona’nın belediye binası olan Palazzo Barbieri ve diğer pek çok önemli yapı-eser bu meydanda bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
Verona Arenası
MS. birinci yüzyılda inşa edilen Verona Arenası vakti zamanında gladyatör dövüşlerine ve oyunlara ev sahipliği yaparken günümüzde opera, müzik ve tiyatro festivallerine ev sahipliği yapan şehrin en değerli kültürel varlığı. Yaklaşık 20.000 kişi kapasitesiyle antik dönemlerden günümüze gayet iyi korunarak ulaştığını söyleyebiliriz. Mimari olarak Roma’daki Kolezyum’un bir benzeri fakat daha ufak boyutlusu. Turistik ziyarete açık olmasının yanında yaz aylarında düzenlenen Arena di Verona Opera’nın da ana mekanı. Eğer biletlerini çıktığı gibi alabilirseniz burada bir konsere de katılmanızı tavsiye ederiz. Yazının başında bahsettiğimiz gibi 24 veya 48 saatlik Verona Card’ı aldığınızda buraya da sıra beklemeden giriş hakkı elde ediyorsunuz zaten ama ben arenayı rehberli turla gezmek isterim derseniz şu seçeneği de değerlendirebilirsiniz: Verona Arenası’na öncelikli giriş hakkı veren rehberli bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
Via Giuseppe Mazzini
Via Giuseppe Mazzini şehrin en önemli alışveriş caddesi. Yapıldığı dönemde şehri daha zengin ve asil gösterebilmek için tamamen parlak mermerlerle kaplanmış olan cadde günümüzde de içinde bulunan lüks mağazalar, mücevher dükkanları ve restoranlarla size üst düzey alışveriş deneyimi yaşatıyor. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
Casa di Giulietta (Juliet Evi)
Romeo ve Juliet’in hikayesinden bahsederken Dante’nin İlahi Komedya’sındaki ailelerden ilham alındığını söylemiştik ya, işte bu evin Juliet’in Evi olarak belirlenmesinin altında da bu ilham sebepli tarihi bir karışıklık var. İlahi Komedya’da yer alan Cappelletti ailesi ile bu hanın gerçek hayattaki sahipleri olan Cappello ailesinin hiçbir alakası yok, sadece ismen benzedikleri için bu ev “Juliet’in Evi” olarak nam salmış. Sonraki yıllarda da Verona Belediyesi tarafından düzenlenip turistik bir merkez haline getirilmiş. Juliet heykelli bahçesine ücretsiz şekilde girebiliyorken evi ve balkonu biletle gezebiliyorsunuz. Dikkat edilmesi gereken şey ise bilet sadece online olarak satılıyor, orada bileti somut olarak alabileceğiniz gişe gibi bir alan yok. Bir de kasım ve mart ayları arasında her ayın ilk pazar günleri giriş sadece bir Euro oluyor! Tüyolarımız bölümünde de bahsettiğimiz Verona Card’ı alırsanız buraya da giriş yapabiliyorsunuz zaten ama tekil giriş yapmak isterseniz Juliet Evi’ne sıra beklememe özellikli ve sesli rehberli online giriş bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
Erbe Meydanı
Erbe, etrafını çevreleyen tarihi binalar, kuleler ve saraylar, restoranlar, cafeler ve mağazalarla şehrin en eski ve en önemli meydanı. Gece gündüz zamanın sürekli aktığı, turist veya yerli fark etmeksizin insanların sürekli hareket halinde olduğu dinamik bir nokta. Orta alanda zaman zaman kurulmuş halk pazarlarına da rastlayabilirsiniz. Siz de bir kafede soluklanıp kahvenizi yudumlarken Madonna Verona Çeşmesi, zamanında şehrin Venedik Cumhuriyeti’nin etkisinde olduğunu sembolize eden bir Venedik Aslanı sütunu ve Lamberti Kulesi gibi önemli yapıları da içeren tarihi atmosferinin tadını çıkarabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
Lamberti Kulesi (Torre dei Lamberti)
Verona’nın şehir silüetini oluşturan önemli yapılardan biri olan Torre dei Lamberti, ismini 1172 yılında bu kuleyi yaptıran soylu aile Lambertilerden alıyor. Rönesans ve Barok mimarisiyle inşa edilmiş bu kuleye zamanında bir yıldırım çarpmış ve kule yıkılmış ama restore edilmiş. Günümüzde ise 84 metrelik uzunluğuyla panoramik bir Verona manzarası sunuyor. Merdivenle veya asansörle kulenin en tepesine bilet alıp çıkabiliyorsunuz. Verona Card burayı da kapsıyor ama onu almadıysanız Lamberti Kulesi’ne çıkış bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
Palazzo Maffei Casa Museo
Erbe Meydanı’nında bulunan Palazzo Maffei Casa Museo, 17. yüzyılda Maffei ailesi tarafından inşa edilen Barok süslemelere sahip bir saray aslında. Günümüzde ise koleksiyoner Luigi Carlon’un sahip olduğu eserlerin sergilendiği bir müze olarak kullanılıyor. Bu koleksiyon sadece Verona sanatına odaklanmakla kalmıyor. Biraz modern sanat, biraz İtalyan fütürizmi, biraz Picasso derken oldukça eklektik, çeşitli akımları ve eserleri harmanlıyor. Satın aldığınız bilete dahil olan sesli rehberle salı ve çarşamba günleri hariç her gün 10.00 ve 18.00 saatleri arasında müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Palazzo Maffei Casa Museo giriş bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.
Piazza dei Signori veya Dante Meydanı
Piazza dei Signori veya diğer adıyla Dante Meydanı, Verona’nın önemli meydanlarından bir diğeri. Siyasi karışıklıklar sebebiyle 1302 yılında Floransa’dan sürülen Dante Alighieri, şehrin lideri tarafından Verona’ya davet ediliyor ve yazın hayatına bu şehirde devam ediyor. Bu sebeple Verona’nın Dante’ye, Dante’nin de Verona’ya karşılıklı katkıları var diyebiliyoruz. Bu anlamlı ilişkiyi sembolize etmek için 19. yüzyılda Dante’nin bir heykelini bu meydana yerleştiriyorlar, meydanın ismi de böylelikle ortaya çıkıyor. Restoranların ve kafelerin olduğu bu meydanda sadece Dante heykelini değil, Rönesans ve Orta Çağ’dan kalma pek çok sarayı ve Neptün Çeşmesi gibi ikonik yapıları da görebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.
Castelvecchio
Castelvecchio Verona’nın 13. ila 14. yüzyıllarda yöneticisi olan Della Scala Ailesi tarafından şehri kuzeyden gelebilecek tehlikelerden koruma amaçlı inşa edilmiş bir kale yapısı. Günümüzde ise Orta Çağ, Rönesans ve Barok dönemlerinden kalan pek çok resmi, heykeli ve silahları barındıran bir müzeye dönüştürülmüş. Köprü ve kaleyi ücretsiz şekilde gezebiliyorken müze için bilet satın almanız gerekiyor. Hatırlatalım Verona Card buraya girişi de kapsıyor. Verona Card almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.
Castelvecchio Köprüsü
Castelvecchio’nun bir uzantısı olan Castelvecchio Köprüsü, 14. yüzyılda yine Scala Ailesi tarafından şehrin saldırılara karşı korunması ve askeri donanımını artırmak amacıyla yaptırılıyor. 2. Dünya Savaş sırasında Alman birlikleri tarafından neredeyse yok olma derecesine getirilse de orijinal tuğlalar kullanılarak yeniden inşa ediliyor. Kırmızı ve beyaz tuğlalı, sur görünümlü bu köprü Adige Nehri üstünde bulunuyor ve köprüde yürümeye devam ettiğinizde Castelvecchio Kalesi’ne ulaşmış oluyorsunuz. Köprüde yürümek bizce hem çok güzel bir Verona deneyimi hem de tamamen ücretsiz. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.
Ponte della Vittoria
Castelvecchio Köprüsü’nden Adige Nehri manzarasına baktığınızda karşınıza gelecek köprü Vittoria Köprüsü. İtalya’nın I. Dünya Savaşı’nda kazandığı zaferleri temsil etmesi amacıyla 1929 yılında inşa ediliyor ve Verona’nın antik şehir kısmıyla sonradan gelişen modern kısmı Borgo Trento’yu birbirine bağlıyor. Özellikle geceleri güzel bir nehir manzarası sunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.
Pietra Köprüsü
Adigre Nehri üzerinde bulunan manzarası güzel bir diğer köprü de Pietra Köprüsü. Milattan önce birinci yüzyılda, Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilmesi onu Verona’nın en eski köprüsü yapıyor. Özellikle II. Dünya Savaşı’nda fazlasıyla harap olmuş, aslına uygun yapılan restorasyonlarla günümüze kadar gelebilmiş. Antik şehri Castel San Pietro’yu bağlayan konumuyla oldukça merkezi bir bölgede. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.
Basilica di Santa Anastasia
Verona’nın en büyük kilisesi olma unvanını taşıyan Basilica di Santa Anastasia, 13. yüzyılda Dominikenler tarafından Gotik mimariyle inşa ediliyor. İçinde bulunan önemli sanat eserlerinden bazıları “Kamburlar” isimli kutsal su hazneleri ve Pisanello’nun “San Giorgio e la Principessa” isimli freski. Kiliseye giriş Verona’daki diğer pek çok kilise gibi ücretli. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.
Corso Porta Borsari
Verona’da antik şehir bölgesinde yer alan, içindeki mağazalar, restoran ve kafelerle boydan boya yürümesi en keyifli caddelerinden biri. İsmini MS. birinci yüzyıllarda Verona’nın giriş kapılarından biri olarak kullanılan Porta Borsari isimli yapıdan alıyor. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.
Castel San Pietro
Verona’nın kiremit renkli şehir manzarasının yanı sıra, dolambaçlı Adige Nehri’nin panoramik manzarasının tadını çıkarabileceğiniz yüksek bir tepede yer alıyor Castel San Pietro. Avusturyalılar tarafından 1851’de inşa edilirken ismini de o tepede 7. yüzyılda var olan San Pietro Kilisesi’nden alıyor. Kaleye çıkmak için hatrı sayılır derecede yürümeniz ve merdiven çıkmanız gerek, o kadar enerji harcayamam derseniz de füniküler aracılığıyla da kuleye çıkabiliyorsunuz. İçi ziyarete açık değil fakat Verona’yı bütünüyle fotoğraflayabileceğiniz yüksekçe bir tepede sunduğu manzara için değer. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.
Punto panoramico, yani panoramik manzara noktası da kaleye gelmeden hemen önce karşınıza çıkacak. Hem merdivenle hem de teleferikle bu alana ulaşabiliyorsunuz. Ziyaretiniz yaz mevsimindeyse başınıza geçebilecek güneşten kaçınmak için özellikle öğle saatlerinden sonra gitmeye çalışın. Hem Verona silüetine eşlik eden gün batımı eminiz çok daha eşsiz bir manzara sunacaktır. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.
Santuario della Madonna di Lourdes
Bir diğer manzara şansı da San Leonardo tepesine konuşlanmış Santuario della Madonna di Lourdes tapınağı’nda var. Hacılarca tarafından kutsal bir amaç sebebiyle, turistlerce ise eşsiz şehir manzarası ve gösterişli mimarisi için ziyaret ediliyor. Yalnız yoğun bir tırmanmanın ardından bu tepeye ulaşıldığını ve otobüsle buraya ulaşımın daha kolay olduğunu akılda bulundurmak gerek. Sıcakların bastırdığı saatlerde gelmenizi önermiyoruz. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.
Giusti Garden
Verona’nın kalabalığından uzaklaşıp yeşilliklerin içinde biraz kafa dinlemek istiyorum diyorsanız şehrin botanik bahçesi Giusti Garden sizin için en uygun duraklardan olabilir. Rönesans sanatının botanikle birleştiği bu bahçe oldukça bakımlı, estetik ve ilgi çekici. 16. yüzyılda soylu Giusti ailesi tarafından yaptırılmış, ismini de onlardan almış. Goethe ve Mozart gibi sanatçılar bu bahçeyi ziyaret eden ünlü isimler arasında. Satın aldığınız biletle çiçek tarlaları, Akdeniz bitkileri ve ağaçlarına ek olarak bahçenin içinde bulunan palazzoyu gezebilir, labirent, heykel ve çeşmeler eşliğinde şehirden kaçış deneyimi yaşayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.
Verona Katedrali (Cattedrale di Santa Maria Matricolare)
Verona Katedrali olarak da bilinen Cattedrale di Santa Maria Matricolare, şehrin ana kilisesi yani katedrali. 12. yüzyılda inşasına başlanan bu yapı ilk olarak Romanesk tarzda tasarlanmış fakat zamanla yapılan eklemelerle birlikte günümüzde Gotik ve Rönesans mimarisini de taşıyor. Katedralin içinde bulunan heykeller, freskler ve süslemeler arasında en dikkate değer eserin Titian’ın Assuntas’sı (Meryem’in Göğe Yükselişi) olduğunu söyleyebiliriz. Yalnız içine girebilmek için belli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.
Verona Yakınlarında Gezilecek Yerler
Garda Gölü ve Tatlı Kasabaları: Sirmione, Limone Sul Garda ve Malcesine
Genişçe bir alanı kaplaması ve dalgalarının kuvvetiyle denizi aratmayan Garda Gölü, İtalya’nın en büyük gölü olmasıyla oldukça ilgi çekici doğal güzellik. Etrafı zeytin ağaçları, üzüm bağları ve ormanlarla kaplı olan bu gölde çeşitli su sporu aktiviteleri ve tekne turları da düzenleniyor. Dinlenmek, çevresindeki tatlı kasabaları keşfetmek ve doğayla iç içe olmak için harika bir destinasyon. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.
Sirmione
Garda Gölü’nü çekici yapan şeylerden bahsederken eklenmesi gereken bir şey daha var ki, onlar da şirin kasabaları! Sirmione, Garda Gölü’nün güneyinde kalan, sular içinde olan Castello Scaligero di Sirmione gibi tarihi eserleri ve renkli sokaklarıyla hem tarih hem de doğa severlerin keyif alabileceği şirin bir kasaba. Yalnız buralar toplu taşıma ile gelebileceğiniz yerler pek değil. Bizce kendi aracınız yoksa Verona kalkışlı bu turu değerlendirebilirsiniz: Garda Gölü’nü tekne ile gezdiren ve Sirmione kasabasına da uğrayan günübirlik rehberli tura bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.
Limone sul Garda
Limone sul Garda da gölün batı kıyısında yer alan ve ismine de ilham olmuş limon bahçeleriyle ünlü bir kasaba. Rengarenk evleri, taş döşeli sokakları, enfes dağ ve göl atmosferiyle Goethe’nin bile “Italian Journey” isimli gezi notlarında bu kasabadan bahsetmesine sebep olmuş. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.
Malcesine
Garda Gölü’nün Monte Baldo dağlarıyla birleştiği noktada bulunan Malcesine kasabası, İtalya’nın en güzel kasabaları arasında yer alıyor. Pek çok İtalyan kasabasının sahip olduğu gibi dar ve taş zeminli sokaklara, otantik evlere ve yerel dükkanlara sahip. İçinde bulunan Castello Scaligero di Malcesine ve Palazzo dei Capitani isimli saray gezilebilecek tarihi noktalardan. En dikkat çeken özelliği ise Monte Baldo dağına çıkabileceğiniz teleferik. Konum için tıklayın. Haritada 24 numara.
Valpolicella ve Negrar
Verona’nın kuzeyindeki Valpolicella, Verona’nın girişte bahsettiğimiz üzüm, asma ve meyve üretimi ile tanınan bölgesi. Konum için tıklayın. Haritada 25 numara.
Negrar ise onun içindeki kasabalardan biri. Üzüm bağlarıyla çevrili Negrar’daki rustik bağ evlerinde konaklama şansınız var. Gerçekten de Verona’ya gelmişken birkaç günü de bu bölgeye ayırıp keyif yaparsanız bize teşekkür edersiniz. Bölgedeki en beğendiğimiz seçeneklerden bazılarını buraya da bırakalım. Fiyatlar da böylesine dolce vita bir deneyim için de gayet makul. Konum için tıklayın. Haritada 26 numara.
– Hotel Villa Moron $$: Negrar’da, Verona merkeze 12 kilometre mesafede, havuzlu bir bağ evi seçeneği. Günlük açık büfe kahvaltı sunuluyor.
– Relais La Magioca -Adults Only $$: Yine Negrar’d, yetişkin oteli olarak hizmet veren, havuzlu bir bağ oteli.
– B&B Corte Jago $$: Negrar bölgesinde, havuzlu, bahçe içinde, huzurlu bir butik işletme. Otelin iki tatlı köpeği de var. Sabahları açık büfe kahvaltı veriyor.
– Villa Cordevigo $$: Garda Gölü’ne arabayla sadece 10 dakikalık mesafede bulunan, 16. yüzyıldan kalma tamamen restore edilmiş bu Venedik villası. Yemekler Michelin yıldızlı Oseleta Restoran’da servis ediliyor.
– Villa Balis Crema Verona Hills $$: Verona merkeze 15 kilometre mesafedeki Grezzana’da, açık yüzme havuzu olan, her sabah açık büfe kahvaltı sunan bir işletme.
– Villa Carrara La Spada $$: Yine Grezzana’da, yakın zamanda yenilenmiş olan dağ manzaralı bir butik otel.
– Corte Cavolo $$: Grezzana’da, manzaralı havuzlu bir çiftlik tarzında bir konaklama seçeneği.
– Villa Della Torre $$: Valpolicella kasabalarından biri olan Fumane’de, 16. yüzyıldan kalma bir komplekste yer alan ve çevredeki üzüm bağlarının manzarasına sahip rustik tarzda bir otel.
– Corte Massimago $$: Verona’ya 20 kilometre mesafedeki Mezzane di Sotto’da bir çiftlik evi. Manzaralı havuz ve bahçeye sahip.
– BACCO D’ORO Wine & Relais $$: Yine Mezzane di Sotto’da 4 yıldızlı bir misafirhane. Her sabah kontinental kahvaltı servis ediliyor.
Santuario Madonna della Corona
Verona’ya 50 dakika mesafedeki Santuario Madonna della Corona için 774 metre yükseklikte bir dağın yamacına inşa edilmiş olmasıyla Veneto bölgesinin Sümela Manastırı diyebiliriz. Zaten 16. yüzyılda ilk olarak manastır olarak kullanılmış zamanla bir kutsal alan ve hac noktası haline gelmiş. Güzel haber şu ki altınızda aracınız yoksa da bu mistik yeri Verona kalkışlı turlarla görebilirsiniz. Verona’dan Madonna della Corona’ya götüren günübirlik tura bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 27 numara.
Bolonya
Verona’nın ona en yakın komşusu, bizim de çok sevdiğimiz şehirlerden biri olan Bolonya. Trene atladığınız anda 1-1,5 saatte Bolonya’dasınız. Ancaaakk bizce Bolonya gibi bir şehri günübirlik harcarsanız çok şey kaçırırsınız. Çünkü burası gecesi ayrı gündüzü ayrı, kışı ayrı yazı ayrı en az iki günlük bir destinasyon. Yani Bolonya’yı Verona programınıza eklemelik, birbirine bağlamalık bir yer gibi düşünebilirsiniz. Tabii ki vaktiniz az ise günübirlik de gelebilirsiniz. Aklınızı çelebilmeyi başardıysak, Bolonya’da Gezilecek Yerler yazımızı da okumayı unutmayın.
Venedik
Bolonya Verona’nın güneydeki komşusu iken Venedik de kuzeydeki komşusu. O da en az Bolonya kadar yakın. Günde sık sık kalkan trenlerle 1-1,5 saat içinde lagün şehri Venedik’tesiniz. Bizce yine Venedik için 2 gün ayırmak ideal olurdu ama günübirlik de gelip havanızı değiştirebilirsiniz. Yola çıkacaklar için harika bir Venedik’te Gezilecek Yerler yazımız da var.
Milano
Son olarak Verona planınız ile pekala bağlayabileceğinizi düşündüğümüz bir şehir var o da İtalya’nın modern yüzü Milano. Verona – Milano arası trenle yaklaşık 1 saat 40 dakika kadar sürüyor. Bolonya ve Venedik için söyleyeceklerimiz Milano için de geçerli. Hakkı 2 gün! Günübirlik gelmeye pek değmez gibi. Milano Gezi Rehberi ve Milano’da Gezilecek Yerler yazılarımızı okumayı es geçmeyin.
Verona’da Yeme-İçme
Romeo Bistrot & Cocktail Bar
Yaklaşık 3.000 yıllık eski bir manastırın restore edilmesiyle hem bistro hem de kokteyl bar olarak kullanılmaya başlayan bir restoran / bar. Toplamda iki kattan oluşan binasında alt kat bistro olarak hizmet verirken üst katı kokteyl bar olarak kullanılıyor. Popülaritesi yüksek olduğu için gitmeden rezervasyon yaptırmanız tavsiye ederiz. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
Gelateria Ballini
Verona’nın her zaman taze meyve ve mevsimler malzemeleri kullanan en popüler dondurmacılarından biri. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
The art of ice cream – Gelateria Verona
The art of ice cream – Gelateria Verona, Porta Leoni isimli Roma kalıntısının dibinde yer alan bir artizan dondurmacı. Topları oldukça yeterli. Laktoz intolerans, gluten veya çölyak hassasiyeti olanlar için uygun seçenekleri de var. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
Gelateria La Romana
İlk Roma’da karşımıza çıkmış olan çok sevdiğimiz dondurmacı. Diğer dondurma dükkanlarından farklı olarak külahınızın içini fıstık veya çikolata kremasıyla doldurabiliyorsunuz. Borgo Trento tarafında kalıyor. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
Trattoria al Pompiere
Trattoria al Pompiere Verona’nın antik şehir bölgesinde bulunan samimi atmosferiyle basit ve şık bir İtalyan restoranı. Siyah beyaz fotoğraflarla dolu duvarlarıyla nostaljik bir iç dizayna sahip. Pazar günleri kapalıyken gitmeden rezervasyon yaptırmanız zorunluluk gibi bir şey. Vedat Milor’un da tavsiyesi. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
Ristorante Il Desco
Rönesans esintili bir palazzoda yer alan Ristorante Il Desco, 2024 yılında bir Michelin yıldızı almış şık bir seçenek. Babadan oğula bir aile işletmesi. Pazar ve Pazartesi günleri kapalı. İnternet sitesi üzerinden rezervasyon yaptırabiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
Antica Bottega del Vino
Antica Bottega del Vino, bir restoran olmasının yanında birkaç yüz sayfalık şarap menüsüyle popüler bir şarap barı. Haftanın her günü 11:00 ve 00:00 saatleri arasında açık. Rezervasyon yaptırmanız tavsiye edilir. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
Casa Perbellini
Antik bir binada bulunan Casa Perbellini, kariyerine burada başlayan ve daha sonra şef şef pozisyonuna yükselen Giancarlo Perbellini’nin iki Michelin yıldızlı restoranı. Restoranda vejetaryen bir menü ve biri karısına, diğeri mentörüne adanmış olmak üzere farklı konseptlere sahip toplam üç menü bulunuyor. İnternet sitesi üzerinden rezervasyon yapabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.
All’antico Vinaio – Verona
İlk olarak Floransa’da tanıştığımız sonra Los Angeles ve Dubai de dahil olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde de karşımıza çıkan meşhur sandviç dükkanının Verona şubesi. Verona’daki şubelerinde de özel schiacciata ekmeğini kullanıyorlar. Önünde epey kuyruk olabiliyor. Masalarda oturarak veya al-götür şeklinde yiyebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.
Tek Günlük Verona Turu Programı
Verona’da bir gününüz varsa, size hızlı bir turla şehri gezdirmemize izin verin. Önce telefonunuzdan 24 saatlik bir Verona Card alın ve tarihi yerlere girişinizi kolaylaştırın. Şehre siz de Roma’daki gibi I Portoni della Brà’dan geçip girin. Brà Meydanı’ndaki tarihi Verona Arena’sını gezip gladyatör dönemine ışınlanın. Ardından Via Giuseppe Mazzini’yi mağazalara gire çıka yürüyüp Erbe Meydanı’na ulaşın. Verona Card’ınızla buradaki Lamberti Kulesi’nin tepesine çıkıp şehre kuşbakışı bakın, dilerseniz meydandaki cafelerde bir şeyler içip mola verin. Piazza dei Signori’yi görüp Dante’ye de selam çaktıktan sonra sırada Verona’yı bu kadar ünlendiren Juliet Evi var. Heykeli ile poz verip balkonuna da çıktıktan sonra Ponte Nuovo’dan geçerek Giusti Garden’a varın.
Günün ikinci yarısında, tekrar köprüden geri geçip Lungadige Tullio Donatelli’de Adige Nehri kıyısında yapacağınız güzel bir yürüyüş ile Basilica di Santa Anastasia’ya gidin. Ardından Corso Porta Borsari üzerinden yürüyerek Castelvecchio’ya ulaşın. Müzesini gezip köprüsünden Adige Nehri’ne bakın. Oradan çıkıp bu sefer de nehir kıyısından yürüyerek Cattedrale di Santa Maria Matricolare’ye uğrayıp Ponte Pietra Köprüsü’nden karşı yakaya geçin. İster funikülere binerek ister yürüyerek Castel San Pietro’nun manzara tepesine çıkın. Daha da yürümek isterseniz turu Santuario della Madonna di Lourdes’e kadar uzatabilirsiniz. Tarihi merkeze geri döndüğünüzde kendinizi Trattoria al Pompiere’de güzel bir yemekle ödüllendirin. Yemeğin üzerine bir şeyler içmek ve geceye devam etmek isterseniz adresiniz Romeo Bistrot & Cocktail Bar olsun.
The post VERONA’DA GEZİLECEK YERLER appeared first on Biz Evde Yokuz.