Gelisiyorum.com | Blog

Vokal Düzenleme: Vokalleri Düzenlemek için Tam Kılavuz

25.05.2023
308
Vokal Düzenleme: Vokalleri Düzenlemek için Tam Kılavuz

Vokalleri düzenlemek, üretim sürecinin en önemli parçalarından biridir. Vokal performansı, bir şarkının güçlü bir temeli olarak hizmet eder, bu nedenle vokalleri düzenlediğinizde, prodüksiyonun geri kalanı için bir platform oluşturursunuz.

Neyse ki, vokalleri derlemek düşündüğünüzden çok daha kolay. Aşağıda, ham bir performansı herhangi bir vokalistle kalite düzeyinde bir kayda dönüştürebilmeniz için kapsamlı vokal düzenleme kılavuzumuzu paylaşacağız. Hadi başlayalım!

Vokalleri Baştan Sona Düzenleme

Daha fazla uzatmadan, vokalleri düzenlemenin temel adımları. Her vokal karışımının farklı bir yaklaşım gerektireceğini, ancak bu stratejilerin başlamak için harika bir yer olduğunu unutmayın.

1. Yeterli kaynak materyale sahip olduğunuzdan emin olun

Herhangi bir acemi mühendisin ortak tuzaklarından biri, üretmek için yeterli kayıt malzemesine sahip olmamaktır. Mümkünse, vokal düzenleme işlemine geçmeden önce en az 3 katı kurşun vokal çekiminiz olduğundan emin olun. Ayrıca geri vokaller, adlibler ve armonilerden oluşan bol miktarda ham parçaya sahip olmalısınız.

Bu adım, güçlü bir vokal parçasını düzgün bir şekilde bestelemeniz veya besteleyebilmeniz için önemlidir. Kaynak sağlamak için yeterli materyaliniz yoksa, güçlü bir vokal performansı oluşturmak daha zor olacaktır.

Sağlam bir vokal oturumu için gereken çekim sayısının vokalistinize bağlı olarak büyük ölçüde değişeceğini unutmayın. Bazı vokalistler her seferinde sağlam bir performans sergileyebilirken, diğerleri biraz daha güvence ve sabra ihtiyaç duyabilir.

Reklam

Harika Bir Karışım Yıldız Bir Vokal Kaydı ile Başlar

vokalleri düzenleme

Doğru ekipman seçimlerinin sesinizi çıkarabileceğini veya bozabileceğini unutmayın. Örneğin, yoğun bir karışımın üzerine çıkması gereken bir pop vokal yakalıyorsanız, üst düzey frekansları yakalamaya yardımcı olan bir kondansatörlü mikrofon gibi bir şey kullanmak isteyeceksiniz.

2. Vokal Çekimlerinizi Karşılaştırın

Aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli vokal çekimleriniz olduğunda, bir comp parçası oluşturabilirsiniz. Bir comp parçası, farklı vokal çekimlerini bir araya getirebileceğiniz başka bir ses parçasıdır. Vokal performansını mümkün olduğunca tutarlı tutmak isteyeceksiniz ya da esas olarak geri kalanlar arasında öne çıkan en iyi genel çekimden kaynak sağlamak isteyeceksiniz.

Bu, vokal performansının dinleyici için tutarlı ve uyumlu kalmasına yardımcı olacaktır. Bu, post prodüksiyon sırasında yapılabilir veya vokalleri oluştururken farklı bölümleri birlikte seçmek ve seçmek için doğrudan vokalistinizle birlikte çalışabilirsiniz.

Bir seferde sadece birkaç saniye kompozisyon yapmaya çalışın, böylece kulaklarınız her vokal çekimini doğru bir şekilde değerlendirme şansına sahip olur. Tutarlılığa yardımcı olmak için müzikal ifadelerle de gidebilirsiniz.

Kazancınıza Dikkat Edin

Vokalleri veya miksinizin herhangi bir bölümünü düzenlerken, klip kazancı gibi şeyleri aklınızda tutmak isteyeceksiniz. Bu çok önemli bir adımdır, çünkü işlenmiş sesiniz çok yüksekse, miksajda katmanlar oluşturmak veya mastering’e geçmek için yeterli alana sahip olmazsınız. Genel olarak konuşursak, vokal düzenleme işlemi boyunca yaklaşık 3 ila 6 dB boşluk bırakmalısınız.

3. Herhangi Bir Vokal Zamanlama Sorununu Düzeltin

Çoğu vokalist ritimde adil bir şekilde şarkı söyleyebilmelidir, ancak bazen bu zamanlama karıştırma işlemi boyunca daha iyi bir şekilde temizlenebilir. Herhangi bir belirgin zamanlama sorunu fark ederseniz, ilgili bölümü yalıtmaktan ve gerektiğinde DAW’ınızdaki ızgaraya uyum sağlamaktan çekinmeyin. Her vuruşun inanılmaz derecede temiz olması gerekmez, ancak herhangi bir zamanlama tutarsızlığı dinlerken belirgin olmamalıdır.

Daha ciddi değişiklikler için, Pro Tools üzerinde çalışıyorsanız çözgü geçişlerini veya elastik ses özelliğini kullanabilirsiniz.

4. Aşırı Nefesleri Ortadan Kaldırın ve Solgunluklar Yaratın

vokalleri düzenle

Vokalleri karıştırırken , pop müzik ve diğer türlerde, sesli nefes alan şarkıcının seslerini kaldırmak yaygın bir uygulamadır. Bunu, vokalleri el ile düzenleyerek ve ardından daha uyumlu bir ses için düzenlenen parçalar arasında solmalar oluşturarak yapabilirsiniz.

Bazı durumlarda, bir kazanç eklentisi yardımcı olabilir. Bu eklentiler, belirli bir eşiğin altındaki gürültüyü engellemek için kullanılabilir. Karışımdaki nefes gürültüsünü ele almak için en iyi ayarları bulmak için etrafta oynayabilirsiniz.

Ayrıca, dinleyici için karışımda belirgin bir kontrast oluşturabilecek kısa ifadeler arasına kısa solukluklar eklemek isteyeceksiniz. Bazı durumlarda, orijinal performansın karakterini korumak için birkaç nefes bırakabilirsiniz.

5. Sibilance’a Dikkat Edin

Sibilance, karışımda ortaya çıkan sert “S”, “P” veya “T” seslerini ifade eder. Bu sesler, pop filtresi gibi araçlar kullanılarak kayıt işlemi sırasında azaltılabilir, ancak şarkıcılara bağlı olarak sibilance hala belirli ifadelerle ortaya çıkabilir.

Bu ses patlamaları bir de-esser kullanılarak ele alınabilir. De-essers esas olarak sibilans seslerinin bulunma eğiliminde olduğu üst düzey frekans aralığını hedefleyen kompresörlerdir. Bu sorunlu frekansları bir EQ yardımıyla azaltmak için elinizi de deneyebilirsiniz.

6. Aşırı Gürültüyü Kaldırın

Herhangi bir eklemeli işlem yapmadan önce ( efekt eklemek , belirli frekansları artırmak vb.) vokalinizi mümkün olduğunca temizlemeniz çok önemlidir. İlk önce çıkarma işlemine (De-essing, EQing, vb.) odaklanmanızın nedeni, eklemeli işlemenin daha önce oluşturduğunuz şeyden daha iyi veya daha kötüsü için oluşturulacağıdır.

Bir sonraki adıma geçmeden önce, vokalinizin mümkün olduğunca temiz olduğundan ve aşırı gürültüyü ortadan kaldırdığınızdan emin olun. Çamurlu kayıtları temizlemenin en iyi yolunun, başlangıçta net bir kayda sahip olmak olduğunu unutmayın. Sesiniz çok gürültülü geliyorsa, başka bir oturum için stüdyoya geri dönmeye değer olabilir.

Genel olarak konuşursak, kaydedilen parçalarda ne kadar az işlem kullanmanız gerekiyorsa, o kadar iyidir. Diğerine yanıt olarak belirli frekansları kesmeye yardımcı olmak için dinamik bir EQ gibi bir araç da kullanabilirsiniz.

7. Pitch Correction’ı kullanın

Pitch düzeltme yazılımını kullanmak “hile” değil, endüstri standardıdır. Aslında, çoğu profesyonel şarkı bir çeşit perde düzeltmesi kullanır. Çoğu dinleyici bunu nasıl tespit edeceğini bilmiyor. Bu kuralın istisnaları bile vardır, çünkü ortaya çıkan hiper pop ve emo rap türleri, algılanabilir ototune’u seslerinin imza bileşeni olarak kullanma eğilimindedir.

Her durumda, perde düzeltmesini kullanmaktan suçlu hissetmeyin. Işık perdesi düzeltmesi, güçlü bir vokali mükemmele yakın bir vokale taşımaya yardımcı olabilir ve müziği dinleyici için sonik olarak daha hoş hale getirebilir.

8. Ton için Şekil

Ayrıca bir EQ veya filtre yardımıyla önemli ton şekillendirme de yapabilirsiniz. Örneğin, bazı miksaj mühendisleri, gerekli olmayan bazı düşük kaliteli vokal bilgilerini kesmek için yüksek geçişli bir filtre kullanabilir . Bir vokal performansının sonik olarak en hoş kısımlarını vurgulamak için bir raf filtresi de kullanılabilir.

9. Vokali Sıkıştır

vokaller nasıl düzenlenir

Sıkıştırma, vokaller için önemli etkilerden biridir, o kadar ki tek bir vokalde birden fazla kompresöre sahip olmak nadir değildir. Temel olarak, bir kompresör en yüksek zirveleri azaltır ve bir müzik parçasının en düşük seslerini yükseltir.

Bu, dinleyici için bir tutarlılık duygusu yaratmaya yardımcı olabilir. Bazı kompresörler yalnızca bir parçanın algılanan genliğini düzeltmek için kullanılırken, diğerleri sesi şekillendirmeye yardımcı olur.

Tepe noktalarını evcilleştirmek için ilk kompresörünüzü ve sesi renklendirmek veya geçicileri daha da şekillendirmek için aşağıdakileri kullanabilirsiniz. Bazı türler daha sıkıştırılmış bir sese ödünç verebilir. Bu durumda, saldırı süresini hızlı ve hızlı bir saldırı olacak şekilde ayarlamak isteyebilirsiniz, böylece ses ayarlanan eşiğe ulaşır ulaşmaz kompresör vitese geçer.

10. Efekt Eklemeyi Düşünün

Düzenleme sürecinin son aşaması, zaten yıldız bir vokal çekimine efekt süslemeleri eklemektir. İşlenmiş vokaliniz bu noktada kendi başına durmalıdır, ancak efektler dinleme deneyimini geliştirmek veya performansın miks içinde daha iyi oturmasına yardımcı olmak için kullanılabilir. Vokalinize temel işlemeyi ekledikten sonra, aşağıdaki efektlerden bazılarını eklemeyi düşünün:

Reverb

Reverb, ham sesi kullanarak yapay yansımalar yaratan standart bir zamana dayalı vokal efektidir. Vokal parçalara ne kadar çok yankı eklerseniz, ses o kadar yıkanır / rüya gibi olur.

Gecikme

Gecikme, vokallerde yaygın olarak kullanılan, şarkınızın bölümleri arasında kesintisiz geçişler oluşturmanıza yardımcı olabilecek veya vokallerinize biraz daha fazla varlık kazandırabilecek başka bir efekttir.

Bozulma

Rock veya rock bitişik türlerde ağır bozulma kullanılabilir, ancak birçok karıştırma mühendisi bir karışımda daha sıcak bir varlık yaratmak için bozulmayı kullanır.

11. Vokal Parçanızın Enstrümantal ile Birleştiğinden Emin Olun

Vokal düzenlemenizi tekrar dinlediğinizde, müziğinizin geri kalanıyla uyumlu ve jel olduğundan emin olmak istersiniz. Temiz bir vokal kaydı harikadır, ancak şarkınızın geri kalanı bağlamında çalışmazsa, bir sorununuz var demektir.

Vokalleriniz şarkının geri kalanının tarzında yaşamalıdır. Vokal performansınızı olması gereken yere getirmek için farklı efektler ve işleme modlarıyla oynamanız gerekebilir. Şüphe duyduğunuzda, mühendisin vokale nasıl yaklaştığını duymak için benzer bir şarkının referans karışımını dinleyin.

Biraz sabır ve pratikle, vokal düzenleme mutlak bir esinti olacaktır. Umarım, bu stratejiler şarkıcınızın doğal yeteneklerini vurgulayan uyumlu bir vokal karışımı oluşturmanızı kolaylaştırır. Mutlu miksajlar!

Kaynak: emastered.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!