Gelisiyorum.com | Blog

VR Teknolojisinin Kullanılabileceği Sektörler

VR Teknolojisinin Kullanılabileceği Sektörler

VR (Virtual Reality), sanal gerçeklik demektir. VR, bilgisayar simülasyonu gerçekliği olarak da anlandırılan bir deneyimdir. Gerçek bir ortamı kopyalayan veya hayali bir dünya yaratan sesler, görüntüler ve diğer duyumları üretmek için VR başlıklarını kullanan teknolojileri ifade eder. VR, kullanıcıları tamamen sanal bir dünyaya sokmanın bir yoludur. Sanal gerçeklik ile hissedilen herşey bilgisayar tarafından oluşturulmuş üç boyutlu bir dünyadır. Yapay olarak ortam oluşturulduğunda kullanıcı gerçek dünyanın devredışı kaldığına ikna olur.

Sanal gerçeklik uygulamaları oldukça uzun zamandır kullanılan bir teknolojidir ancak son zamanlarda teknolojinin ilerlemesi ve en önemlisi kitlesel tüketicilerin bir VR ekipmanına sahip olması için ödemesi gereken ücretlerin hızla düşmesi nedeniyle kullanımı artmaktadır. Sanal gerçekliği detaylarıyla anlatmadan önce temel bilgilerle başlayalım. Bir sanal gerçeklik uygulamasını gerçekleyebilmek için 3 temel bileşen gereklidir. Bunlardan ilki bir uygulamayı veya oyunu çalıştırabilecek bilgisayar, konsol veya akıllı telefon. İkinci bileşen ise gözlerin önüne ekranı sabitleyen ve muhafaza eden bir kulaklık seti. Son bileşen ise kafa izleme, el izleme, kontroller, ses, cihaz üzerindeki düğmeler veya dokunmatik paneller cihaz kontrol algoritmasında yer alan çeşitli özellikleri bulunan bir ileri teknolojidir.

VR HANGİ ALANLARDA KULLANILIR?

  • Eğitim-Öğretim

VR, öğrencilerin sürükleyici ve deneyimsel bir şekilde öğrenmelerini sağlayarak eğitimde devrim yaratabilir. Unimersiv, kullanıcıların Antik Roma’da bir tur atmasına, insan beynini keşfetmesine ve Titanik’e binmesine olanak tanıyan uygulamalara sahiptir.

ImmersiveVREducation da bu doğrultuda, insanların dünyanın dört bir yanındaki öğretim görevlilerinden bilgiler öğrenebilecekleri “Engage” ürünleriyle, bir VR sınıfı / toplantı odası alanı inşa ediyor.

  • Sağlık

Sağlık uzmanları artık kendilerini gerçek vücutlar üzerinde çalışmaya hazırlamak için sanal modeller kullanıyor. Hatta VR, yanık yaralanmalarında ağrı kesici olarak bile kullanılıyor.

Anksiyete tedavisinde özellikle etkili olduğu düşünülen sanal gerçeklik, gelecekte ruh sağlığı sorunları için de bir tedavi olarak da kullanılabilir.

Reklam
  • Kültür ve Turizm

Tatile çıkmadan önce tatile gideceğiniz yeri deneyimleyebileceğinizi hayal edin. Nasıl? Kulağa hoş geliyor değil mi?

Çok yakın bir zamanda VR, size bu deneyimi sunacak. Bu sayede kendi evinizin rahatlığında dünyayı dolaşabileceksiniz.

Oteller ve restoranlar, rehberli sanal turlara çıkmanızı sağlamak için VR üzerinde sıkı çalışmalar yapmaya devam ediyor.

  • Satış Pazarlama ve Organizasyon

Satış-Pazarlama alanında uygulanabilecek konulardan biri, paket seçimleri veya mağaza dizilimleri üzerine yapılan kullanıcı testlerinin sanallaştırılması ile ilgili. Kullanıcıların hangi durumlarda ürünü daha çok satın aldığı, hangi paket ve dizilimler ile ürünleri daha çok tercih ettiği gibi testler kolaylıkla yapılabilir. Bunun haricinde satış ekiplerine ya da müşterilere verilecek eğitimler ve yönlendirmeler de sanal gerçeklik uygulamaları içerisinde sunulabilir.

  • Otomotiv

VR (Virtual reality), mühendislerin ve tasarımcıların pahalı prototipleri devreye almadan önce, bir aracın görünümünü ve yapımını kolayca denemelerine olanak tanır.

  • Eğlence

VR, eğlence endüstrisinde deneyimleri ve karakterlerle olan duygusal bağınızı artırmak için kullanılıyor. Örneğin Disney Movies VR, kullanıcıyı kırmızı halı etkinliklerine ve ‘The Jungle Book’ oyuncularıyla röportaja götürebiliyor.

  • Sinema

Sinema dispositif kavramı ışığında ele alındığında, sinematografın ve diğer hareketli görüntü tekniklerinin yaygınlaşmaya başladığı 19. yüzyıl sonundan, her gün yeni bir teknolojik gelişmeyle sarsılan izleme pratikleriyle karşı karşıya kaldığımız günümüze kadar hep onu biçimlendiren, değişime uğratan fiziksel, yapısal ve teknik şartlarla birlikte var oldu. Dolayısıyla, bugün her ne kadar sinema deyince aklımıza kırmızı kadife koltukların dev bir beyaz perde önünde sıralandığı bir mekânsal kurgu gelse de, gittikçe daha çok ivme kazanan söz konusu teknolojik gelişmeler seyirci tanımını ve onun film anlatılarıyla kurduğu ilişkileri yeni bir düzleme taşımaktadır.

  • Etkinlik ve Konferanslar

VR, organizatörlerin daha fazla kişiyi yüz yüze etkinliklere davet etmesi için alternatif bir yol sağlar. Örneğin, Paul McCartney, Google Cardboard kulaklığına bağlı bir sanal gerçeklik uygulaması aracılığıyla 360 derecelik bir konser kaydı yayınladı.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!