
Yapay Zeka Gündemi #9 – Webrazzi
Yapay zeka alanındaki gelişmeler hız kesmeden devam ediyor. Gelin bu haftanın öne çıkan gelişmelerine birlikte bakalım.
ChatGPT’nin yeni yetenekleri
ChatGPT’ye kibar davranmak, OpenAI’ın maliyetlerini yükseltiyor. X platformunda bir kullanıcı, paylaştığı gönderide OpenAI’ın modellerine ‘lütfen’ ve ‘teşekkür ederim’ diyen insanlar yüzünden elektrik masraflarından ne kadar para kaybettiğini merak ettiğini belirtti. OpenAI CEO’su Sam Altman beklenmedik bir şekilde soruya yanıt verdi ve “İyi harcanmış on milyonlarca dolar – asla bilemezsiniz” dedi.
Avrupa’da hızla büyüyen ChatGPT Search, 41,3 milyon aktif kullanıcıya ulaştı. ChatGPT Search, 31 Mart’ta sona eren altı aylık dönemde aylık ortalama 41,3 milyon aktif kullanıcıya ulaştı. Bu anlamda dikkate değer bir büyümeden söz etmek mümkün. Zira bu metrik, 31 Ekim 2024’te sona eren altı aylık dönemde yaklaşık 11,2 milyon aylık ortalama aktif kullanıcıya karşılık gelmekteydi.
Ayrıca ChatGPT, fotoğrafların çekildiği konumu kolayca bulabiliyor. ChatGPT’nin fotoğraftan konum bulma yeteneğiyle ilgili detaylı bir inceleme için özelliği test ettiğimiz videomuzu izleyebilirsiniz.
Bu gelişmelere ek olarak OpenAI, ChatGPT’nin görüntü oluşturma özelliğini geliştiricilerin kullanımına sundu. OpenAI Çarşamba günü ChatGPT’deki yeni ve geliştirilmiş görüntü oluşturma özelliğinin destekleyen teknolojiyi API’sine getirdiğini açıkladı. Böylece geliştiriciler, bu özelliği uygulamalarına ve hizmetlerine entegre edebilecek. Görüntü oluşturma özelliği, OpenAI’ın API’ında “gpt-image-1” adı verilen bir yapay zeka modeli tarafından destekleniyor.
Gemini, 350 milyon aylık aktif kullanıcıya ulaştı
Bu esnada Gemini, 350 milyon aylık aktif kullanıcıya ulaştı. Gemini, Google’ın arama odağında devam eden tekelleşme davasında ortaya çıkan kurum içi verilere göre, Mart ayı itibariyle dünya çapında 350 milyon aylık aktif kullanıcıya sahip oldu. 2024’ün Ekim ayında sadece 9 milyon günlük aktif kullanıcıya erişen Gemini, geçen ay şirketin paylaştığı verilere göre 35 milyon günlük aktif kullanıcıya ulaştı.
Meta
Bu gelişmeler olurken Instagram, yaşları hakkında yalan söyleyen gençleri yapay zeka kullanarak buluyor. Meta, bir gence ait olduğundan şüphelendiği bir hesap bulduğunda, platform onları kısıtlı bir Genç Hesabına kaydedecek.
Character.AI’ın video oluşturma modeli AvatarFX
Bu arada Character.AI, Salı günü yeni video oluşturma modeli AvatarFX’i tanıttı. Model, kapalı beta sürümünde kullanıma sunuldu. Model sayesinde platformdaki karakterleri çeşitli stillerde ve seslerde canlandırıyor. AvatarFX ile kullanıcılar önceden var olan görüntülerden videolar oluşturabilir. Aynı şekilde kullanıcıların AvatarFX sayesinde gerçek insanların fotoğraflarını canlandırabileceğiniz belirtelim
Grok görüş yetenekleri kazandı
xAI’nin Grok sohbet robotu, kamera erişimi üzerinden görüş yetenekleri kazandı. Grok Vision sayesinde kullanıcılar, telefonlarını ürünler, işaretler ve belgeler gibi nesnelere doğrultarak bunlar hakkında sorular sorabiliyor. Grok Vision Gemini ve ChatGPT’deki gerçek zamanlı görüş özelliklerine benzerliğiyle dikkat çekiyor. Grok Vision’a şu an için yalnızca Grok uygulamasının iOS sürümünden erişilebiliyor.
Microsoft
Microsoft Researcher ve Analyst agent’larının Frontier programı aracılığıyla bu haftadan itibaren yeni Agent Store’da müşterilere sunulacağını paylaştı. Söz konusu agent’lar, OpenAI’ın derin muhakeme modelleriyle destekleniyor.
Anthropic yapay zeka “model refahını” inceleyecek
Anthropic, yeni programı ile yapay zeka “model refahını” incelemeye odaklanıyor. Anthropic program kapsamında bir yapay zeka modelinin refahının ahlaki olarak dikkate alınmayı hak edip etmediğini belirlemenin yollarını araştıracak. Aynı şekilde şirketin, modelin sıkıntı belirtilerinin potansiyel önemi ve olası düşük maliyetli müdahaleler gibi konuları araştıracağını belirtelim.