Gelisiyorum.com | Blog

Yaratıcı Düşüncenizi Geliştirmek için Beş Yaratıcılık Alıştırması

10.10.2023
361
Yaratıcı Düşüncenizi Geliştirmek için Beş Yaratıcılık Alıştırması

Yazın, çizin ve karalayın! Düşünmek, bitirmenin yarısıdır. Görmek ise diğer yarısı. O zaman bu becerilerimizi nasıl geliştireceğimize bu yazımızda bakalım!

Yaratıcı ve sanatsal düşünme şeklinin pek çok farklı faydası bulunur. Bu faydaları yalnızca iş yaşamında değil gündelik bireysel hayatınızda da kullanabilirsiniz. Bilişsellik teorisine göre yaratıcılık aslında insan hayatının temeli için önemli bir gerekliliktir.

Yaratıcı düşünce problem çözme yeteneklerinizi, ruh halinizi, sağlığınızı ve genel olarak kişisel tatmin ve mutluluğunuzu geliştirmenize yardımcı olma potansiyeline sahiptir. Yalnızca yaratıcı ve sanatsal işlerde çalışanlar ya da kendilerini “sanatçı” olarak gören kişilere özgü değildir. 

Kısacası eğer yaratıcı bir şekilde düşünmek için kendinize izin verirseniz dilerseniz profesyonel yaşamınızda, dilerseniz de kişisel hayatınızda çok daha başarılı ve mutlu olabilirsiniz. Bu yazımızda sizler için yaratıcı düşünce yeteneğinizi geliştirmek için bazı egzersizleri derledik.

Niyetinizi Yaratıcı Bir Şekilde Belirleyin

İş yerinde yeni bir projeye başladığınızı farzedelim. Özellikle de takımınız küçükse, yalnız çalışıyorsanız ya da proje zaman alacak gibiyse ilk hisleriniz daha negatif tarafta olacaktır. Belirsizlikten rahatsız olabilir ve kendi yeteneklerinizden ya da becerilerinizden şüphe edebilirsiniz.

İşe başlamadan önce net ve olumlu niyetlere sahip olmanız bu negatif düşüncelerin planlarınızı bulanıklaştırmasını engelleyecektir. Uzmanlara göre bütün mental dağınıklığı topladığınız zaman ortam yaratıcı düşünce için açık olacaktır. Ayrıca bu olumlu niyetler kendinizden ve yeteneklerinizden ettiğiniz şüphenin azalmasını sağlayacak, verdiği özgüvenle fikirlerinizin daha hızlı akmasına yardımcı olacaktır.

Reklam

Fotografik Hafızanızı Çalıştırın ve Güçlendirin

Fotografik hafıza ne yazık ki çok azımızın sahip olduğu bir yetenek. Fakat görsel hafızanızı kullanarak ve güçlendirmeye çalışarak yaratıcı ve sanatsal düşüncenizi geliştirebilirsiniz. Google ve Barbie’nin üreticisi olan Mattel gibi büyük şirketlerle çalışmış ve alanında uzman olan Jacqueline Sussman daha kreatif bir zihin için gerekli ortamın hazırlanması gerektiğine inanıyor.

Örneğin bir yemek tarifi okuduğunuzda tarifteki malzemeleri, yemeğin yapılış sürecini ve ortaya çıkacak sonu gözünüzde canlandırmak daha yüksek başarıya ulaşmanızı sağlayabilir.

Kısacası yeni bir projeye başladığınızda aşamaları ve gereklilikleri gözünüzde canlandırmaya çalışın. Gerekiyorsa internet üzerinden bulduğunuz ilham verici görsellerden oluşan panolar hazırlayabilirsiniz.

Eskizli Notlar Alın

Sketchnoting de denilen teknik, görsel notlar almak anlamına gelmektedir. Bu tekniği okulda ders sırasında not alırken, iş yerinde toplantılarda ya da araştırmalarınızda kullanabilirsiniz. Eskizli not alma tekniğinde bir kural bulunmaz, yazıların yanında anlamanıza yardımcı olan şemalar, resimler ve grafikler çizebilirsiniz.

Eskizli not almada dikkat etmeniz gereken nokta bu işlemin düşünceli ve dikkatli bir şekilde yapılmasıdır. Kısacası bu teknik düşünmeden yapılan bir karalama değildir. Aksine zihninizi tamamen bu işleme vermelisiniz ki yaratıcı düşünmeniz hızlansın ve tamamen konuya odaklanabilin.

Örneğin ders sırasında çizim yaparak not alma tekniğini kullanıyorsunuz diyelim. Dinlediklerinizi nasıl görsel olarak ifade edeceğinizi düşünmek onları daha iyi anlamanıza ve daha farklı fikirler oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Serbest Yazma

Freewriting de denilen serbest yazma 1970’lerde ortaya çıkmış bir tekniktir. Serbest yazma eskizli not tutmanın aksine mümkün olduğunca en az miktarda düşünerek, gramer ve yazım hataları, cümle yapıları gibi detaylara aldırmadan yazmayı gerektirir.

Zihninizi tamamen serbest bırakarak düşüncelerinizin ve fikirlerinizin kağıda dökülmesine izin verdiğiniz zaman kendi üzerinizdeki önyargılarınızdan ve çekincelerinizden kurtulursunuz. Bu şekilde düşünerek ortaya çıkaramayacağınız fikirler kağıt üzerinde belirmiş olur.

Serbest yazma özellikle de gün içinde zihnin en iyi çalıştığı dönem olan sabah saatlerinde çok daha iyi bir etki yaratır. Morning pages, yani sabah sayfaları denilen bir alıştırma her sabah hiç ekstra uğraş göstermeden üç sayfayı zihninizdeki düşüncelerle doldurmanızı önerir. Özellikle de sanatçılar tarafından tercih edilen bu çalışma yaratıcı düşünceyi güçlendirir.

Kaynak: www.ofisarti.com.tr

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!