Yazılım Testi Sektörü
Yazılım Test ve Kalite Derneği’nin (Turkish Testing Board – TTB) Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerin yazılım testine yönelik alışkanlıklarını gözler önüne seren Türkiye Yazılım Kalite Raporu yayınlandı. Kurumlar ve karar vericilerin düşünce biçimlerinde köklü değişiklikler yapmalarına yardımcı olmak için tasarlanan ve 2019-2020 yılına ait verilerin paylaşıldığı Türkiye Yazılım Kalite Raporu’nda çarpıcı sonuçlara ulaşıldı.
Rapora göre, yazılım test mühendislerinin sistematik düşünme, detayları görme ve hataları yakalama becerileri yazılım test mühendislerinin bu kariyeri seçmesinde etkili olan en önemli motivasyonlardan biri. Bu unsurları ise sektörün vadettiği parlak kariyer fırsatları takip ediyor. Araştırma sonuçları, yazılım testini tercih eden yüzde 10’luk bir kesimin bu testi rastlantı eseri seçtiğini gösteriyor. Bunun nedeni olarak ise yazılım testinin sektörde ve özellikle üniversitelerde yeterince anlatılmaması gösteriliyor.
Sonuçlar, Türkiye’de şirketlerin yüzde 90’ının test mühendislerinin yetkinlik seviyelerini geliştirmeye yatırım yaptığını ortaya koyuyor. Yöneticilerin desteğiyle, farklı test yaklaşımları ve araçların kullanıldığı iş başı eğitimler %60 oranıyla ilk sırada yer alıyor. Şirketleryüzde 38 oranında yetkinlik sertifikalarını destekliyor. Sertifika almadan önce edinmeleri gereken resmi eğitim ise yüzde 35 ile üçüncü sırada yer alıyor. İlk üçü yüzde 34’lük bir oranla konferanslara katılım takip ediyor. Bu da şirketlerin konferanslar sayesinde yeni fikirler, yaklaşımlar ve iyi uygulamalar konusunda bilgi sahibi olmaya önem verdiklerini gösteriyor. Aktif olarak etkinliklere katılıp ortak ilgi alanlarına sahip kişilerle etkileşime geçenlerin oranı ise yüzde 30.
irketlerdeki yazılım test cirolarına ilişkin oranlarla ilgili herhangi bir fikre sahip olmayanların yüzde 32 ile ilk sırada yer alması, araştırmanın en önemli ve en şaşırtıcı sonuçları arasında gösteriliyor.
Raporun sonuçlarına göre, test mühendislerinden öncelikli olarak beklenen ilk üç beceri “Hata Raporlama (%72)”, “Test Koşumu (%64)”, ve “Test Analizi (%63)”. Bunları “Test Planlama (%60)” ve “Test Otomasyonu (%59)” takip ediyor. “Test Tasarımı (%56)”, “Test Uygulama (%56)” ve “Test Denetimi (%50)” ise şirketlerin en az yarısı tarafından beklenen beceriler olarak öne çıkıyor.
Yazılım test sektöründe, eğitim geçmişi olarak mühendislik eğitimi yüzde 85’lik oranla en çok tercih edilen alanı oluştururken, onu yüzde 26 ile matematik takip ediyor. Sıralamada yer alan diğer gruplar arasında ise yönetim, istatistik ve ekonomi gibi alanlar göze çarpıyor.