Gelisiyorum.com | Blog

Yeni Bir Başlangıç Olarak Serbest Çalışmak

02.12.2023
309
Yeni Bir Başlangıç Olarak Serbest Çalışmak

Dijital göçebelik çağında, klasik çalışma yöntemlerinin kolaylıklarından vazgeçerek kariyerini serbest çalışan olarak sürdüren insanların sayısı giderek artıyor.
Serbest çalışan olarak yeni bir kariyere başlamak, ‘dizüstü+fikir=para‘ olarak varsayıldığında oldukça basit gözükse de, bundan daha ötede zorlukları var. Özellikle zengin kaynaklarla donatılmış şirket ortamından serbest çalışma biçimine geçiş yapıyorsanız, yeni kariyerinizin çalışma koşullarının farklılığı başlangıçta zorluklar yaşamınıza sebep olacak ve bu da sizin için yanıtlanması gereken çok fazla soru anlamına gelecektir. Sorularınızın cevaplarını alabilmenizi sağlayacak en iyi kaynaklar muhtemelen diğer serbest çalışanlarda ancak geçiş sürecini daha kolay atlatmanıza yardımcı olacak birkaç ipucundan bahsedebiliriz.

Çalışma Hedeflerinizi Belirleyin Ve Size Yardımcı Olabilecek Araçları Keşfedin

‘’Nereye gideceğini bilmiyorsan, hangi yoldan gittiğinin bir önemi yok.’’ Lewis Carrol’un eşsiz kitabı Alice Harikalar Diyarı’nda kitabının en çarpıcı cümlelerinden biri olan bu sözden, serbest çalışma kariyeriniz için çıkarabileceğiniz pek çok ders olabilir.

Beyaz Tavşan (Alice Harikalar Diyarı’nda)

Serbest çalışma biçimine geçerken kariyerinizdeki dönüşüm ve zorluklar kimi zaman motivasyonunuzun düşmesine sebep olabilir. Böyle bir durumda en önemli motivasyon kaynağınız hedeflerinizdir. Bu yüzden yeni kariyeriniz için ilk kritik nokta doğru hedeflerle başlamak. Hedeflerinizi koyarken olabildiğince spesifik olun, sizinle aynı yolu tercih etmiş insanlarla iletişime geçin ve önerilerini öğrenin. Ayrıca fiziksel ve düşünsel açıdan iyi durumda olmanın başarınızda rol oynadığını unutmayın.
İkinci adımda işinizi daha verimli yapmanızı sağlayacak araçları keşfetmek size oldukça yarar sağlayacaktır. Her serbest çalışan için olmazsa olan araçlardan birkaçı ise şöyle:

  • Teux DeuxYapılacaklar listesi oluşturmak günlük işleri takip için oldukça kullanışlı bir uygulama.
  • OpenOfficeÇevrimiçi olarak Google Docs’a alternatif olarak kullanabileceğiniz ve Microsoft’un Office uygulamaları ile uyumlu bir döküman oluşturma aracı.
  • MindMeisterProjeleriniz için zihin haritaları oluşturabileceğiniz bir proje yönetim aracı.
  • EvernoteNotlarınızı bir arada tutmanızı sağlayan, o notları tablet, PC ve mobil cihazlar ile senkronize eden bir uygulama.
  • DropboxFarklı cihazlar üzerine kurabileceğiniz bir uygulamadır. Bu uygulamanın ana işleviyse, işlem yaptığınız cihaz ( tablet, akıllı telefon, masaüstü, laptop) üzerinde oluşturduğunuz dosyaların başka bir sunucuya kopyalanarak depolanmasıdır.
  • MintKişisel finans yönetiminiz için yardımcı olmayı amaçlayan bir uygulama.

Serbest Çalışanlar Diyarı: Ortak Çalışma Alanları

Serbest çalışmanın nerede olursanız olun işinizi yapabilmek gibi müthiş bir avantajı var. Ancak bir serbest çalışan için en verimli çalışma yeri, evin rahatlığından ya da kafelerin dikkat dağıtıcı unsurlarından arındırılmış ortak çalışma alanlarıdır. Ayrıca bu alanlarının size sağlayacağı iş çevrenizi büyütebilme, bir topluluğun parçası olabilme gibi imkanlar da çalışma şeklinize ve veriminize olumlu yönde etki edecektir.

Reklam

Workinton Kozyatağı

Sonuç olarak, yeni başlangıçlar her zaman yeni zorlukları da beraberinde getirir. Serbest çalışmayı benimseyerek kariyerinizde yapacağınız radikal değişiklik, yalnızca profesyonel yaşamınızı değil, özel yaşantınızı da değiştirir. Fakat doğru adımlar atıldığında, serbest çalışmanın meyvelerini toplamak işten bile değildir.

Kaynak: www.workinton.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!