Gelisiyorum.com | Blog

Yeni Yıl Kararları

29.04.2023
288
Yeni Yıl Kararları

Çoğumuz yeni yıla yeni kararlar alarak gireriz.

Eğer siz de yeni yılda kendinizin daha iyi bir sürümünü ortaya çıkarmak istiyorsanız, aşağıdaki 7 maddeyi uygulayabilirsiniz.

1. Hayatınızın Yöneticisi Olun

Başarılı insanlar kendi hayatlarının iplerini ele alan insanlardır. 

İçinde bulunduğunuz ortam ve koşullar her istediğiniz değişikliği yapmanıza olanak vermeyebilir. Bu dünyada imkanlar ve fırsatlar herkese eşit dağıtılmıyor maalesef ama buna rağmen sizin kendi hayatınızda değiştirebileceğiniz ve değiştirdiğiniz takdirde olumlu sonuçlar alacağınız bazı davranışlarınız vardır. 

Söyle düşünün: Siz, bu yıl başında sizin hayatınızı yönetmek üzere göreve başladınız. Dışarıdan kendi hayatınıza baktığınızda, neleri değiştirirdiniz?

Reklam

Geçen yılki davranışları sergileyerek bu yıl farklı sonuçlar alamayacağınıza göre şimdi karar verin. Yeni yılda neleri yapmayı bırakacaksınız? Neleri yapmaya başlayacaksınız?

Karar alırken net olun. Mesela “Spor yapmaya başlayacağım” demeyin. “Cumartesi sabahları 40 dakika yürüyüş yapacağım” diye net kararlar alın. Eğer ifadeleriniz net olmazsa kararlarınız bir niyet olarak kalır ve bunları muhtemelen uygulayamazsınız.

2. Az mı Fazla mı?

Şimdi de alışkanlıklarınızı düşünün. Taze bir gözle baktığınızda bunlardan hangileri size anlamlı geliyor? Hangilerini yapmak size enerji veriyor? Hangileri sizi tüketiyor?

Hayatınızda neler az, neler fazla?

Sosyal medyada gereğinden fazla mı zaman harcıyorsunuz? Fazla kilolarınızdan kurtulmak mı istiyorsunuz? Sigarayı veya alkolu azaltmak ya da bırakmak mı istiyorsunuz?

Şimdi karar verin. Yeni yılda neyi daha az, neyi daha çok yapmak istiyorsunuz?

Nelere daha fazla zaman ayırmak, nelere  daha az zaman harcamak istiyorsunuz?

Unutmayın karar alırken net olun. Genel ifadelerden kaçının.

3. Harekete Geçin

Başarılı insanlar başlarına bir şey gelmesini bekleyenler değil, karar alıp davranarak bir şeylerin olmasını sağlayanlardır.

Birisinin sizin istediğinizi yapmasını beklemeyin. Özür dilemek, birine “seni seviyorum” demek, birine iş teklif etmek veya her neyi yapmak istiyorsanız… 

Bir başkasının ilk adımı atmasını beklemeyin. Bekleyerek bir yıl daha geçirmeyin. 

Şimdi karar verin. Ne yapmak istiyorsanız davranın. İlk adımı atın.

4. Tohum Ekin

Başarılı insanlar hayata tohum ekenlerdir. 

Düşünün! Bugün kendi hayatınızda hangi tohumu ekerseniz gelecek yıl bunun faydasını görürsünüz.

Hangi yeni alışkanlıkları edinmek size daha iyi bir gelecek vaat eder? Yapacaklarınızı ertelemeyi bırakmak mı, bazı harcamalarınızı azaltmak mı, arkasında duramayacağınız sözleri vermemek mi?

Gelecek yıl sizi daha iyi bir konuma getirecek yeni alışkanlıkların tohumlarını bugün atın. Bu tohumların filizlenmesi için gayret gösterin.

5. İlişkilerinizde Seçici Olun

Başarılı insanlar kiminle zaman geçireceklerini seçebilen insanlardır. 

İnsan kimlerle zaman geçirirse onların zihniyetlerini, onların hayata bakışlarını, onların davranışlarını benimser. 

Sizi aşağıya çeken, sizin enerjinizi tüketen, sizin hayatınızı olumsuz etkileyen insanlarla daha az görüşün. Mümkünse bunları hayatınızdan çıkarın.

Sizin enerjinizi yükselten, sizin daha iyi bir insana dönüşmenizi sağlayan insanlarla daha çok görüşün. 

Şimdi karar verin. Yeni yılda kimleri hayatınızdan çıkaracaksınız? Kimlerle daha çok görüşeceksiniz? Kimleri hayatınıza dahil edeceksiniz? 

6. Hayatınızı Filme Çekin

Başarılı insanlar kendilerine hesap soran ve yaptıklarının hesabını veren insanlardır.

Şöyle düşünün. Bütün gün yaptıklarınız bir film ekibi tarafından sizin sosyal medya hesaplarınızdan naklen yayınlanıyor olsaydı neleri hiç yapmazdınız? Neleri daha az, neleri daha çok yapardınız?

Hangi davranışlarınızın hesabını vermekte zorlanırdınız? Hangi davranışlarınızla gurur duyardınız?

Şimdi karar verin. Başkalarının her an izlediği, tamamen şeffaf bir hayatınız olsaydı kendinizi ekranda nasıl görmek isterdiniz? 

7. Hedef Koyun

Şimdi yukarıdaki maddeleri gözden geçirerek kendinize yeni yıl hedefleri koyun.

Yalnız çok büyük ve gerçekleşmesi zor hedefler koymayın. Eğer ulaşılmaz hedefler koyarsanız, bunları gerçekleştiremezsiniz. Kendinize saygınız azalır.

Çok fazla sayıda hedef de koymayın. Çok sayıda hedefi bir yıllık bir sürede hayata geçiremezsiniz. Bir insanın bir yıl içinde birkaç hedef koyması ve bunları gerçekleştirmesi, mutlu ve başarılı olması için yeter de artar bile. Bu yıl bu hedefleri gerçekleştirirseniz, izleyen yıllarda kendinize yeni hedefler koyarsınız.

Yeni yıl kararlarınızı cep telefonunuza kaydedin ve her ayın ilk günü bu listeye göz atın. Bu hedeflerden hangilerinde iyi yoldasınız? Hangilerinde eksikleriniz var? Kendinize verdiğiniz sözün arkasında durun.

Bilmek değil, yapmaktır hayatı değiştiren.

Ne kadar bilirseniz bilin, eğer bildiklerinizi uygulayamıyorsanız, bildiklerinizin bir önemi yoktur aslında.

Her yeni yılın başı, kendi hayatımızın iplerini elimize almak için bir fırsattır.

Sizin de bu fırsatı değerlendirmenizi dilerim.

Not: Bu yazıyı Shane Parrish’in Farnam Street sitesinde yayınladığı “Annual Report Framework” yazısını esas alarak yazdım. Yazıdaki 7 madde Shane Parrish’e aittir. 

Kaynak: temelaksoy.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!