Gelisiyorum.com | Blog

Yetenek Kazanımı Nedir? Yetenek Kazanımı Uzmanları Ne İş Yapar?

01.09.2024
17
Yetenek Kazanımı Nedir? Yetenek Kazanımı Uzmanları Ne İş Yapar?

Bir şirket, çalışanları ne denli yetenekli ve deneyimliyse o ölçüde başarılı olur. Bu nedenle kurumunuzun performansını artırmak ve emin adımlarla ilerlemesini sağlamak istiyorsanız yetenekli profesyonelleri şirketinize katmak için bilinçli bir çaba göstermelisiniz. Doğru kişilere ulaşmak, onları işe almak ve çalışan bağlılığını sağlamak için yatırımlar yapmalı, stratejiler geliştirmelisiniz. 

Yetenek Kazanımı Nedir?

“İnsan kaynaklarında yetenek kazanımı nedir?”, birçok kişinin insan kaynaklarıyla ilgili en çok merak ettiği sorulardan biri. Yetenek kazanımı; bir kuruluş için en yetenekli profesyonellerin bulunması, işe alınması ve kurumda tutulması olarak tanımlanabilir. Ayrıca işe alınan kişilerin yönlendirilebilmesi için programların geliştirilmesini, uygulanmasını ve değerlendirilmesini de içeren, son derece ayrıntılı bir strateji geliştirme sürecidir. 

Kurumlar için birçok faydası bulunan yetenek kazanımı, potansiyeli yüksek ve yetenekli kişileri işe almanızı sağlar. İşe aldığınız kişiler, başlangıç seviyesindeki işlerde görev alsalar bile ilerleyen süreçlerde üst düzey pozisyonlara terfi edebilirler. Böylece geleceğe yatırım yapma fırsatı yakalarsınız.

İyi bir yetenek kazanımı süreci inşa ettiğinizde işe alım prosesi çok daha verimli hâle gelir. Ayrıca doğru adayları işe almak, zamandan ve paradan tasarruf etmenize yardımcı olur. Yetenek kazanımı stratejilerine sahip olmanız rakip kurumlarla daha iyi rekabet edebilmenize ve en etkili profesyonelleri kendi şirketinize çekebilmenize de imkân sağlayabilir. Tüm bu sebepler göz önünde bulundurulduğunda gelişimi ve büyümeyi hedefleyen kurumların yetenek kazanımına odaklaması son derece önemlidir.

Yetenek Kazanımı Uzmanları Ne İş Yapar?

“Yetenek kazanımı ne demek?” sorusunun cevabını verdik. Peki, yetenek kazanımı uzmanı ne iş yapar? Bir yetenek kazanımı uzmanı, çalıştığı şirketin uzun vadeli hedeflerini gerçekleştirmesinde rol oynayacak potansiyel çalışanlara odaklanır ve tüm süreçte işe alım ekibiyle çalışır. Bu kapsamda yetenek kazanımı uzmanlarının başlıca sorumlulukları şunlardır:

  • İşe alım yetkilileriyle koordine olarak personel ihtiyaçlarını belirlerler.
  • İşe alınacak çalışanlar için seçim kriterleri oluştururlar.
  • Adaylara çevrim içi ya da çevrim dışı ağlardan ulaşmaya çalışırlar.
  • Mülakatları ve değerlendirme süreçlerini planlarlar.
  • İş tanımlarını ve mülakat sorularını hazırlarlar.
  • Adayların öz geçmişlerini değerlendirirler.
  • Fuarlar ve işe alım etkinlikleri düzenleyerek bu organizasyonlara katılım sağlarlar.
  • Departmanlar için üç aylık ya da yıllık işe alım tahminlerinde bulunurlar.
  • Geçmişte başvuruda bulunan ya da yeni potansiyel adaylarla uzun vadeli ilişkiler geliştirmeye özen gösterirler.

Yetenek Kazanımı ile İşe Alım Süreci Arasındaki Farklar Nelerdir? İK’ler Hangisini Tercih Etmeli?

Yetenek kazanımı ile işe alım, sıklıkla birbiri yerine kullanılsa da aslında iki farklı terimler. Yetenek kazanımı, işe almaya göre çok daha uzun ve kompleks bir süreç olmakla birlikte işe alım, yetenek kazanımının bileşenlerinden biri.

Reklam

İşe alım boştaki bir pozisyon için kalifiye adayları bulmakla başlar. Adayların değerlendirilmesinin ardından işe alınacak çalışanın seçilmesiyle son bulur.

Yetenek kazanımı ise bir kuruluşun özellikle gelecekteki yüksek vasıflı, niş profesyonel ihtiyacına odaklanır. Nitelikli adayları bulmak, onları çekmek, işe almak ve sonrasında çalışanların gelişimlerini sağlamak için etkili stratejiler oluşturur. Bazı durumlarda mevcut personeli farklı roller üstlenebilmeleri için eğitmek de yetenek kazanımına dâhildir.

İşe alım süreci çoğunlukla kısa vadeli olarak gerçekleşirken yetenek kazanımı sürekli olarak devam eder. Bu nedenle işe alım acil ihtiyaçlara odaklanırken yetenek kazanımı uzun süreli bağlar inşa etmeye odaklanır.

Hem işe alım hem yetenek kazanımı bir şirket için büyük öneme sahiptir. Bu nedenle İK’nin herhangi birini tercih etmek yerine her ikisini de gerekli durumlarda kullanması gerekir. Örneğin çok büyük beceri ve tecrübe gerektirmeyen, acil doldurulması gereken pozisyonlar için işe alım tercih edilebilir. Üst düzey deneyim ve bilgiye ihtiyaç duyulan konumlar içinse yetenek kazanımı stratejileri oluşturulabilir.

Şirketlerde Yetenek Kazanımı Süreçleri Nasıl İşler?

Şirketinizde etkili bir yetenek kazanımı süreci inşa etmek istiyorsanız bu adımları uygulayabilirsiniz:

Strateji Geliştirin

Daha önce de bahsettiğimiz gibi yetenek kazanımı son derece uzun bir süreç. Bu süreci başarıyla yürütmek için ilk yapmanız gerekense iyi bir strateji geliştirmek. Öncelikle şirketinizin bütçesini, ihtiyaçlarını, pazardaki konumunu, büyüklüğünü ve rakiplerini incelemelisiniz. Sonrasında elde ettiğiniz bilgilere dayanarak hedeflerinize ulaşmak için ihtiyaç duyduğunuz yetenekleri, onları nasıl bulabileceğinizi ve neler yapmanız gerektiğini içeren etkili bir plan hazırlamalısınız.

Yetenek Hatları Oluşturun

Yetenek hattı, şirketinizde gelecekte oluşabilecek pozisyonları doldurabilecek pasif adaylardan oluşan bir grup olarak tanımlanabilir. Yani istediğiniz anda erişim sağlayabileceğiniz bir yetenek havuzudur. Bir çalışana ihtiyaç duyduğunuzda işe alım süreni kısaltarak zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Bunun için yetenekli insanlarla ilişki kurabileceğiniz etkinlikler düzenleyebilir, sosyal medyada paylaşımlar yapabilir ya da blog oluşturabilirsiniz.

Güçlü Bir İşveren Markası Oluşturun

Kurumsal markalaşma başarılı bir işe alımın ve yetenek kazanımının anahtarıdır. İyi bir markaya sahip olduğunuzda en yetenekli ve kalifiye bireyler sizinle çalışmak isterler. Tam tersi durumda yani marka imajınız düşükse vasıflı profesyonellerin sizi tercih etme olasılığı düşebilir.

Yetenek İlişkilerini Yönetin

Yetenek ilişkileri yönetimi, yetenekli profesyonelleri işe almanın ve onlarla ağ kurmanın yanı sıra ilişki yaratma ve güçlendirme sürecini ifade eder. Bu sürecin başarılı şekilde yönetilmesi; işe alım sürecini hızlandırabilir, mevcut çalışanların bağlılığını ve becerilerini artırabilir, çalışanlarla yöneticiler arasında sağlıklı bir iletişim ortamının kurulmasını sağlayabilir. 

İşe Alım Yapın

Yetenek kazanımının son aşaması işe alımdır. İyi yönetilen bir işe alım süreci, yeni çalışanın şirketle iyi ilişkiler kurmasına ve oryantasyon sürecini kolayca geçirmesine yardımcı olabilir. Bu da çalışanın performansını ve bağlılığını etkiler. Dolayısıyla işe alım sürecini ve sonrasını mümkün olduğunca kolaylaştırmaya özen göstermelisiniz.

Etkili Yetenek Kazanımı Yöntemleri

Etkili yetenek kazanımı için bazı yöntemleri uygulayabilirsiniz:

  • Doğrudan İşe Alım: Hâlihazırda rakip şirketlerde çalışan yetenekli kişileri takip edebilir, ihtiyaç hâlinde bu kişileri şirketinize dâhil etmeye çalışabilirsiniz.
  • Serbest Çalışanları Bulun: Şirketinizdeki her bir görev için kalıcı bir kadro oluşturmak zorunda değilsiniz. Piyasadaki etkili ve yetenekli freelancer’larla iletişim hâlinde kalarak gerekli durumlarda onların yetenek ve deneyimlerinden yararlanabilirsiniz.
  • Staj Programı Oluşturun: Akademik ve profesyonel eğitim kurumlarıyla daimî bir ilişki geliştirerek kurumunuzda stajyer akışı oluşturabilirsiniz. Onları gelecekteki pozisyonlar için yetiştirebilir, stajlarını tamamladıktan sonra başarılı olanları işe alabilirsiniz.
  • Eski Çalışanlarınıza Şans Verin: Hiçbir şirket çalışan bağlılığını %100 sağlayamaz, dolayısıyla her kurum yetenekli çalışanlarının bir kısmını kaybeder. Ancak işten ayrılan her çalışan bu kararından memnun olmayabilir ve eski işine geri dönmek isteyebilir. Dolayısıyla başarılı eski çalışanlarınıza ulaşarak onları da yetenek hattınıza dâhil etmeyi düşünebilirsiniz.
  • Şirket İçi Yetenekleri Keşfedin: Şirketinizde daha alt pozisyonlarda görev alan mevcut çalışanları üst düzey sorumluluklar almaları için teşvik edebilir ve görevlendirebilirsiniz. Böylelikle onların yetenek gelişimini destekleyebilir, onlara gelecekte terfi fırsatı tanıyabilirsiniz.

Siz de insan kaynakları ekibinizi yetenek kazanımı konusunda eğiterek yetenek kazanımı stratejilerinizi başarılı şekilde geliştirebilir, en iyi profesyonellerle çalışma fırsatını yakalayabilirsiniz. Oluşturacağınız eğitimleri etkili ve verimli bir şekilde ekibinize sunmak için yapay zekâ desteğiyle zenginleştirilen, kolay arayüzüyle fark yaratan ve performans takibi yapmanıza olanak tanıyan LMS’mizi inceleyebilirsiniz. Eğitim sonrasında yetenek kazanımı sürecinizi çok daha verimli hâle getirebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!