Gelisiyorum.com | Blog

Yönetici-Çalışan İlişkisini Geliştirebilecek Teknikler ve İpuçları

01.09.2024
38
Yönetici-Çalışan İlişkisini Geliştirebilecek Teknikler ve İpuçları

1. Çalışanlara İlham Olabilecek, Örnek Bir Liderlik Sergileyin 

Çalışanların iş yerinde mutlu, sağlıklı ve verimli olmalarının yolu; onlara karşı örnek bir liderlik sergilemenizden geçer. Esnek ve dürüst liderlik, iş yerindeki güveni ve çalışma azmini artırır. Şirket personelinin özel hayatına ve ihtiyaçlarına önem verdiğinizi hissettirdiğiniz anda iş hayatına olumlu bir şekilde katkı sağlamış olursunuz. Bu duruma insan kaynakları ve diğer departmandaki yöneticiler örnek teşkil ederse daha verimli olur. Yönetici ve çalışan ilişkisini geliştirmek için şunları yapabilirsiniz: 

  • Oturumu iş bitiş saatinde kapatabilirsiniz.
  • Gerekli durumlarda izin kullanmalarını sağlayabilirsiniz.
  • Hafta sonları sebep ne olursa olsun, çalışanlarınıza e-posta göndermeyerek iş dışındaki yaşamlarına saygı duyduğunuzu gösterebilirsiniz.
  • Gün içerisinde boş zamanları olduğunda onlara farklı işler vermek yerine mola yapmalarını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca iş yerinde aylık hedefler doğrultusunda çalışanlara ödüller ve teşvikler de sunabilirsiniz. Bu ödül ve teşvikler çalışanların daha üretken olmasını sağlar. Çalışanların aylık hedeflerini tutturması durumunda şu yolları izleyebilirsiniz:

  • Haftanın belirli günü ya da günlerini serbest giyinme günü yapabilirsiniz. 
  • Çalışanlarınızı hediye kartları ile ödüllendirebilirsiniz.
  • Yöneticiler ve çalışanlar için yemek organizasyonları düzenleyebilirsiniz. 
  • Çalışanların hobisine göre spor salonu üyelikleri ya da kültür sanat etkinlik biletleri hediye edebilirsiniz. 
  • Kurumsal markalı tişört ve şapka gibi aksesuarları hediye olarak verebilirsiniz. 

2. Çalışanların İhtiyaçlarını Fark Edin

Bir lider olarak çalışanlarınızın iş yerindeki ihtiyaçlarını fark etmeniz onların size olan güvenini artırır ve sizinle daha açık bir şekilde iletişim kurmalarını sağlar. Bu nedenle çalışanlarınızı iyi izleyin ve eksiklerini, geliştirilmesi gereken yönlerini tespit etmeye çalışın. Gerekirse bu durumu çalışanlarınızla konuşabilir, yardıma ihtiyaç duyduğu noktaları birlikte belirleyebilirsiniz. Ardından çalışanlarınıza ihtiyaç duyduğu eğitimleri sunabilir, kendilerini geliştirmelerini sağlayabilirsiniz. Eğitimleri LMS üzerinden düzenleyerek hem kişiye özgü bir eğitim oluşturabilir hem eğitimin takibini yapabilirsiniz.

3. Çalışanların Önceliklerine Özen Göstererek Onları İş Birliğine Teşvik Edin

Çalışanların iş dışındaki kişisel hayatlarına özen göstermeniz onların iş motivasyonunu yükseltir. İş yerinde ise sorun anında çalışanları dinlemeli ve onların önceliklerine önem vermelisiniz. Yönetici ve çalışanlar arasında rekabet yaratmak yerine iş birliği ortamı oluşturmalısınız. Ortak bir amaca ulaşmak için yapılan iş birliği, işlerin daha hızlı ve kaliteli olmasını sağlar. Bu nedenle yöneticilerin birinci amacı, çalışanları iş birliği içerisinde çalışmaya yönlendirmek olmalı. İyi bir iş birliğinin birinci şartı ise etkili iletişiminden geçer. Böyle bir iletişimi kurmak için şirket ya da şirket dışında bazı etkinlikler düzenleyebilirsiniz. Bu etkinlikler;

  • Seminerler, 
  • Şirket kahvaltıları, 
  • Açık hava etkinlikleri, 
  • Kültür sanat etkinlikleri, 
  • Eğitim programları, 
  • Hobi atölyeleri

gibi daha birçok faaliyet olabilir. İş saatleri dışında organize edeceğiniz bu tür etkinlikler hem çalışanların kendi arasında hem yöneticilerle daha etkili bir iletişim geliştirmesine yardım eder. Ayrıca kişiler birbirini daha yakından tanırlar. Bu da iş birliğini artırarak sağlıklı ve mutlu bir çalışma ortamı yaratır.

4. Rasyonel Davranın ve Geri Bildirim İsteyin 

Her şirkette olumsuz durumlar yaşanabilir. Olumsuzlukları zamanında tespit edip ele almak ise büyümeden çözmenin ilk adımıdır. Bu nedenle konuyla ilgili söylenenleri anlayışlı, açık fikirli bir şekilde karşılamalı; her çalışana aynı şekilde davranmalı ve onlara adaletli bir lider olduğunuzu göstermelisiniz. Böylece çalışanlar zor durumda kaldıklarında sizi danışılacak biri olarak görebilirler.

Reklam

Yönetici ve çalışan ilişkisini geliştirmenin etkili bir yolu da yazılı ya da sözlü geri bildirim almaktan geçer. Geri bildirim bir departmanın güçlü ve zayıf yönlerini belirlemenin en etkili tekniklerinden biridir. Alınan geri bildirimler olaylara çalışanların gözünden bakmanıza yardımcı olur. Böylece onların fikirlerine değer verdiğinizi göstererek çalışanların verimini artırabilirsiniz. Ayrıca işle ilgili yeni bir bakış açısı kazanmanızı sağlar. Geri bildirim için anketler oluşturabilir, bire bir toplantı yapabilir ya da LMS’den yararlanabilirsiniz. 

Geri bildirim aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Öncelikle çalışanlarınıza çalıştıkları iş ya da proje hakkındaki düşüncelerini sorun. 
  • Daha sonra aldığınız geri bildirim doğrultusunda yardımcı olabileceğiniz bir konu olup olmadığını belirleyin. 
  • Toplantı ve anketlerden çıkan sonuçları detaylı olarak inceleyin. 
  • Tüm bu veriler doğrultusunda önemli iş kararlarının alınması aşamasına çalışanların katılımlarına da izin verebilirsiniz. Bu durum çalışanların işi daha çok sahiplenmesini sağlar. 

Çalışanlardan geri bildirim alarak daha etkili bir iş ilişkisi kurmak, onların şirkete karşı güçlü bir aidiyet hissetmelerini sağlar. Bu nedenle personelinizden geri bildirim istemekten çekinmeyin.

Siz de etkili bir çalışan-yönetici ilişkisi kurmak isterseniz yapay zekâ destekli LMS’mizi inceleyebilirsiniz. LMS’miz sayesinde yönetici ve çalışan ilişkisini geliştirecek çeşitli eğitimler hazırlayabilirsiniz. Ayrıca sistem üzerinden çevrim içi konferanslar düzenleyebilir, çalışanlara geri bildirim almanızı sağlayacak anketler sunabilirsiniz. Böylece çalışanlarınızın memnuniyetini ve geri bildirimlerini kolayca takip edebilirsiniz. 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!