Gelisiyorum.com | Blog

Youtube Gelirlerinin Vergilendirilmesi

16.05.2023
171
Youtube Gelirlerinin Vergilendirilmesi

Salgın süreciyle birlikte değişen alışkanlıklarla beraber Youtube gibi sosyal medya platformlarında geçirilen zaman da artıyor. Bu da influencer ve Youtuberlar için daha fazla içerik üretimi ve gelir anlamına geliyor. Dolayısıyla Youtuberların otoritelerin dikkatini çekmeleri ve incelemeye alınmaları kaçınılmaz oldu. Yeni karara göre Youtube gelirleri de artık vergilendirilicek. Peki, Youtuberlar şirket kurmak zorunda mı? Youtube vergisi ne kadar ve nasıl ödenecek?

Youtuberlar Şirket Kurmalı mı?

Önceki yıllarda internet üzerindeki içeriklerden herhangi bir kazanç sağlandığı takdirde bu kazanç için bir şirket kurarak vergi vermek gerekiyordu. Ancak yeni yasaya göre 2023 yılı için 1 milyon 900 bin liraya kadar geliri olan Youtuberların şirket kurma zorunluluğu bulunmuyor.

Yeni gelen yasadaki bu istisnadan faydalanmak için; Youtube gelirlerinin 1 milyon 900 bin TL’yi aşmaması, Türkiye’deki bankalarda bir hesabın olması ve elde edilen kazançların açılan bu banka hesabına yönlendirilmesi gerekiyor. Bu şartlar sağlandığı takdirde şirket kurmadan da ödemeler alınabiliyor.

Şirket Kurarsam Hangi Vergileri Ödeyeceğim? 

Şahıs şirketleri için ödenecek başlıca vergiler; KDV, gelir vergisi, geçici vergi ve bunların damga vergileridir. Hiç gelir elde etmeseniz dahi şahıs şirketinin Bağ-Kur gibi sabit maliyetleri vardır. Ülkemiz 29 yaş altında ve ilk defa şirket kuracak olan genç girişimcilere teşvik veriyor. Bu teşvik kapsamında 3 yıl boyunca gelir vergisinden muaf oluyorsunuz. Ayrıca, 1 yıl boyunca da Bağ-Kur primleriniz devlet tarafından ödeniyor.

youtube-gelirleri-vergilendirilmesi-3

Bunun yanı sıra 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girmiş olan yeni ekonomi paketinde Youtube ve diğer sosyal medya platformlarında içerik üreten genç girişimcilere yönelik yeni düzenlemeler ve muafiyetler bulunuyor. Buna göre fenomenler ve Youtuberlar gibi sosyal içerik üreticilerinin elde ettikleri gelirler ile telefon ve tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden muaf edilecek. Bu düzenlemeler hakkında daha detaylı bilgi almak için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Youtube Vergisi Ne Kadar?

2023 yılı ile birlikte Youtube içerik üreticilerinin ödemesi gereken vergi oranları belli oldu. Yeni çıkan vergi kanununa göre 2023 yılı için geliri 1.900.000 TL’nin altında olan Youtuberlar sadece %15 oranında stopaj vergisi ödemekle yükümlüdür. Ayrıca bu kanundan yararlanmak isteyen Youtuberların Türkiye’de kurulu bir banka hesabının olması gerekir. Bunun yanı sıra Youtuberların ikamet ettikleri yerde bulunan vergi dairesine giderek istisna kapsamındaki faaliyetlerine ilişkin olarak istisna belgesi alması gerekir.

Reklam
youtube-gelirleri-vergilendirilmesi-2

Youtube Sponsorluk Faaliyetleri Nasıl Faturalandırılır?

Video paylaşım platformu olan Youtube’daki kanalınızda yapmış olduğunuz tanıtım ve reklamlar için bir fatura düzenlemelisiniz. Düzenleyeceğiniz bu faturalarda stopaj tevkifatı uygulanması gerekir. Örnek vermek gerekirse; 10.000 TL reklam tutarı için anlaştığınızı ve 2023 yılı için gelirinizin 1.900.000 TL’nin altında olduğunu varsayalım. Bunun;

  • Reklam Bedeli: 10.000 TL, 
  • Stopaj (%15): 1.500 TL,
  • KDV: 1.800 TL’dir.

Düzenleyeceğiniz fatura yukarıdaki örnekteki gibi olmalıdır. Ayrıca hizmeti verdiğiniz kişinin size ödemediği stopaj tutarını sizin adınıza beyan etmesi gerekir. %15 oranındaki stopaj vergisi paranın yatırıldığı banka tarafından kesilecektir.

Kaynak: mukellef.co

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!