
Yunanistan’a Gidecekler Dikkat: Pasaport Kontrolünde Yeni Dönem Başlıyor
Yunanistan’a gidecekler dikkat… Yunanistan hükümeti, Avrupa Birliği’nin dış sınırlarının güçlendirilmesini amaçlayan yeni biyometrik sınır kontrol sistemine geçiyor. Yeni sistem, Avrupa Birliği vatandaşı olmayan kişileri kapsayacak ve bu sistem “Giriş/Çıkış Sistemi (Entry/Exit System – EES)” olarak biliniyor. Söz konusu sisteme göre; klasik pasaport damgalama yönteminin yerini alacak ve dijital veri temelini kapsayan bir süreç başlayacak. İşte detaylar.
KAPIDA VİZE İLE GİDEBİLECEĞİNİZ 12 YUNAN ADASI TAM LİSTESİ İÇİN – TIKLAYINIZ
İDO YUNAN ADALARI 2025 FERİBOT BİLET ÜCRETLERİ VE SEFER BİLGİLERİ İÇİN – TIKLAYINIZ
YUNAN ADALARI VİZE – ÜCRET – EVRAK VE TÜM DETAYLAR İÇİN – TIKLAYINIZ
Sistem Ne Zaman Devreye Girecek?
Yunanistan basınında yer alan bilgilere göre, uzun bir süredir ve sık, sık ertelenen EES uygulamasının Schengen Bölgesinde 2025 yılı içerisinde Ekim ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Ancak söz konusu sistemin kesin başlangıç tarihi, Avrupa Birliği yetkililerince daha sonra detaylı ve resmi şekilde açıklanacak.
Parmak İzi Sistemi Ve Yüz Taraması Devreye Alınıyor
Yeni sisteme göre; Avrupa Birliği vatandaşı olmayan yolculara ait pasaportların artık fiziki şekilde damgalanmayacağı ifade edildi.
Bunun yerine ise; yüz taraması ve parmak izi gibi biyometrik verilerin giriş ve çıkış noktalarında dijital olarak toplanabileceği ve saklanacağı belirtildi.
Brexit sonrasında “üçüncü ülke vatandaşı” statüsüne alınan İngiliz vatandaşlarının da dahil edildiği, Avrupa Birliği dışından gelen tüm yolcular içi bu sistem geçerli olacak.
Kayıtlar 3 Yıl Boyunca Geçerli Olacak
Sistem kapsamına göre; toplanan biyometrik verilerin 3 yıl boyunca geçerliliğini koruyacağı belirtildi.
Bu sayede aynı yolcu tekrar Avrupa’ya girerken sistemin kolaylığından faydalanabilecek ve bekleme süresi ortadan kalkmış olacak.
Sistem sayesinde, hem güvenlik artacak hem de yasa dışı kalış kapsamı ile mücadele edilmiş olacak.
Avrupa Birliği yetkilileri ise; EES siteminin sadece güvenlik için değil, aynı şekilde sınır geçişlerinin daha modern ve daha verimli olacağını vurguluyor.