Gelisiyorum.com | Blog

Zoom Nasıl Kuruldu?

05.10.2024
129
Zoom Nasıl Kuruldu?

Zoom, 2011 yılında ana şirketi Zoom Video Communications’tan doğan bir video konferans platformudur. Merkezi Silikon Vadisi’nde bulunan asıl platform, Zoom’un kurulmasından iki yıl sonra, 2013’e kadar piyasaya sürülmedi. 2013’ten önce Zoom’un kurucusu ve eski bir Cisco mühendisi olan Eric Yuan, Zoom Cloud Meetings’i dünyanın en popüler video konferans platformu olarak konumlandırmak için çalışıyordu.

Eric Yuan rakiplerinden farklı olarak, Zoom’u yüksek tanımlı bir konferans ve görüntülü sohbet platformu olarak inşa etti ve bu platform herhangi bir işletme veya yüksek öğrenim kurumu için çalışabilir hale getirdi. Zoom ise iki plan seçeneği sunar. İlki, arkadaşlarıyla, aile üyeleriyle ve hatta sanal bir randevuyla yeniden bağlantı kurmak ve onları yakalamak isteyen kişiler için ücretsiz bir plan. Diğer planları ücretli bir seçenektir ve bu plan herhangi bir zamanda 1.000’e kadar konferans katılımcısına izin verebildiği için kuruluşlar için özel olarak tasarlanmıştır.

YAZI: Adobe Nasıl Kuruldu?

Zoom Fikrinin Doğuşu

Peki Eric Yuan bu fikri nereden buldu? Her şey 1990’ların başında kız arkadaşını görmek için trenle 10 saat yolculuk yapmasıyla başladı. Uzaktayken kız arkadaşıyla bağlantıda kalmanın daha iyi ve daha az zaman alan bir yolu olması gerektiğini biliyordu. Amerika Birleşik Devletleri’ne göç ettikten ve WebEx’te çalıştıktan sonra, yakın ve uzaktaki insanlarla bağlantıda kalmanın daha kolay bir yolu olduğunu öğrendi. Eric, Başkan Yardımcısı olacak kadar WebEx’te kaldı, ancak şirketin bir duvara çarptığını ve daha fazla büyüyemediğini hissettiğinde, Eric bir çıkış yolu aramaya başladı. Böylece Eric fikirlerini kendi eline aldı ve Zoom’u başlatmak için WebEx’ten ayrıldı.

Eric Yuan’ın ABD’ye Gidişi

Eric, Çin’de yaşarken internet devleri Yahoo ve Netscape’in Amerika Birleşik Devletleri’nde yükselişe geçtiğini gördü. Bunu fark etti ve bu çevrimiçi heyecanın bir parçası olmak istedi. Çin’in henüz Amerika Birleşik Devletleri ile aynı teknoloji ölçeğinde olmadığını fark etti ancak teknolojinin geleceği olduğunu ve bu sektöre girerse başarılı olabileceğini biliyordu. Böylece Eric, bu teknoloji dünyasında bir kariyere başlamak için Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmek üzere Çin’den ayrıldı.  Bu fikre sahip olduktan sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne yolculuğunun kolay olduğunu söylemek güzel olurdu ama öyle değildi.

Konsolosluk vize başvurusunu bir değil iki değil tam 8 kez reddetmişti. Dokuzuncu denemesine kadar Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etmesi için vize verilmedi.

Reklam

Gelir gelmez Silikon Vadisi’ne yerleşti ve kendisini start-up dünyasına kaptırmaya başladı. Orada, ilk WebEx telekonferans yazılımını oluşturmaya yardımcı olması için işe alındığı WebEx Communications’da bir pozisyon buldu. WebEx’te Başkan Yardımcısı olarak çalışırken, şirket 2007 yılında Cisco tarafından 3.20 milyar dolara satın alındı. Bu, Cisco için çok büyük bir kazanımdı ve WebEx kısa sürede Cisco’nun iş operasyonlarının en büyük parçalarından biri haline geldi. Cisco’nun liderliği altında WebEx, halihazırda mevcut olan 2 milyon müşterisinin ötesine geçti. Eric terfi etmeye devam etti ve ayrılmadan önce Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak çalıştı.

Başkan Yardımcısı rolünde Eric, geliştirme ekibini 800’den fazla geliştiriciye çıkardı ve o oradayken WebEx’in yıllık geliri 800 milyon doları aştı. Bir lider olarak Eric, WebEx’in büyümeye devam ettiğini görmek istedi, ancak sahip oldukları platform, mevcut ürünlerinde herhangi bir iyileştirme yapılmasına izin vermedi. Fikirleri hiçbir zaman takip edilmeyince, bu fikirlerin bazılarını hayata geçirmek için istifa etmeye ve kendi şirketini kurmaya karar verdi. WebEx gibi işletmelerin ne kadar karlı ve başarılı olabileceğini ilk elden gördü ve ilk yazılımı oluşturduktan ve mühendislik ekibine liderlik ettikten sonra, bu alanda telekonferans platformlarının nasıl oluşturulacağı konusunda çok bilgili oldu.

Fotoğraf: Unsplash

Zoom’un Kuruluş Ekibi

Eric, 40 mühendisten oluşan bir ekip kurdu ve bugün bildiğimiz ve sevdiğimiz Zoom’u geliştirmek için onlarla birlikte çalıştı.  Orijinal adı Saasbee, Inc. Bir çok kişi görüntülü telefon pazarının zaten doymuş olduğunu düşündüğü için şirket yatırımcı bulmakta güçlük çekiyordu.  Haziran 2011’de şirket, WebEx’in kurucusu Subrah Iyar , eski Cisco Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Baş Hukuk Müşaviri Dan Scheinman ve risk sermayedarları Matt Ocko, TSVC ve Bill Tai’den 3 milyon dolarlık başlangıç ​​parası topladı.  Mayıs 2012’de şirket, Thacher Hurd’un çocuk kitabı Zoom City’den etkilenerek adını Zoom olarak değiştirdi. Odaklandıkları şey, yüksek sayıda kullanıcıya izin verebilecek bir sistem oluşturmaktı. 2013 yılında sadece 15 kullanıcıyı barındırabilen bir sistem olarak başlayan sistem, 2015 yılında 10 milyon kullanıcıyı barındırabilir hale geldi.

Zoom, ilk olarak iOS platformunda bir web uygulaması olarak piyasaya sürüldü ve en zayıf internet bağlantılarında iyi çalışacak şekilde tasarlandı. Bir Zoom toplantısına katılmak için kullanıcıların herhangi bir program veya uygulama indirmesi gerekmez. Zoom her zaman inanılmaz derecede kullanıcı dostu olmuştur, yalnızca Zoom bağlantısına ihtiyaç duyan toplantı katılımcıları ve bir Zoom hesabına ihtiyaç duyanların yalnızca toplantı sahipleri olması.

Zoom’u rakiplerinden ayıran şey, mobil cihazlardaki verimliliği ve video ve ses netliği standardıydı. Rakipler masaüstü konferansta güçlüydü, ancak bu diğer alanlarda eksikleri vardı, bu yüzden buna odaklanarak Zoom rekabet avantajı kazandı ve go-to telekonferans platformu haline geldi. Ek olarak Zoom, rakiplerin vermediği bir şekilde mevcut endüstri ihtiyaçlarına yanıt verir. Eğitim sektörünün daha iyi telekonferans çözümleri için bir talebi olduğunda Zoom, rakiplerinin aksine bu fırsata yanıt verdi ve bu fırsattan yararlanmak için çalıştı. 2017’de Zoom, bir unicorn şirketi olarak kabul edildi, yani değeri 1 milyar doları aşan özel bir şirket oldu. 2019’da Zoom, halka arzının sonunda 16 milyon dolarlık bir değerleme ile halka açıldı. 8 yıl içinde Zoom, kullanıcıları diğer platformlardan değiştirmeye çalışan bir girişimden, her gün milyonlarca insan tarafından kullanılan yerleşik bir platforma dönüştü.

Fotoğraf: Unsplash

Zoom Logosunun Anlamı ve Zoom Logo Geçmişi

Hangi logoya bakarsanız bakın Zoom’un logosunun 2011’den bu yana pek değişmediğini göreceksiniz. Logonun birkaç farklı varyasyonu olsa da her zaman şirket adının küçük harflerle yazıldığı sade bir tasarım, kamera simgesi. Zoom yazısı kameranın yanında veya altında olabilir, ancak bu iki çok yönlü özelliğin yanı sıra ek öğeler yoktur ve logonun kitleler için bu kadar akılda kalıcı ve tanınır olmasını sağlayan basit tasarımdır.

Zoom Pazarlama ve Marka Stratejisi

Zoom, COVID-19 salgını sırasında bir trend olarak ortaya çıktı ve son iki yılda en çok kullanılan video konferans platformu haline geldi. Zoom pazarlama stratejisi, çevrimiçi eğitimin, ofis toplantılarının ve hatta aile üyeleriyle iletişimde kalmak için kullanışlı bir yöntemin bel kemiği haline gelecek şekildeydi.

Zoom iş modeli, dünya çapında indirmelerde büyük bir artışa tanık oldu. Biliyor musun? Zoom, popüler bir seçenek olarak Google Play Store’da TikTok, WhatsApp ve Instagram gibi birçok eğlence uygulamasının yerini bile aldı. Görüntülü konferansa olan talebin yüksek olduğu batı dünyasında, sanal çalışma alanının kralı nedeniyle Zoom. O kadar popülerdi ki, “Zoom” Google’da bir şey aramak gibi görüntülü aramayla eşanlamlıydı.

2011’de ve 2013’te kullanıma sunulan Zoom, 2020’de halkın bilincine girdi. Dünyanın her yerinden kullanıcıların karantina sırasında iletişim halinde kalmasının nedeni Zoom oldu. Evet, Zoom’un bilinen bir isim olmasının birincil nedeni salgındı, ancak bu bir şans değildi. 2016’da  Zoom’un pazarlama stratejisi ,  onu en hızlı büyüyen video konferans uygulaması haline getirdi.

O zamandan beri, daha da hızlı büyüdü. 2018’de Zoom, kullanıcı sayısında %876’lık bir büyüme kaydetti. Mart 2020’den itibaren, Zoom iş modeli ilk kurulumun %728 oranında patladığını gördü. İşte o zaman Zoom popüler oldu. Aslında, 23 Mart 2020’de uygulama tek bir günde 2,13 milyon kez indirildi ve yüklendi. Mart 2020’den önce Zoom’u duymamış birçok kişi böyle hissedebilse de, bu tür bir başarı bir gecede gerçekleşmez.

Zoom Pazarlama Stratejisinin Önemli Yönleri

  • Müşteri Odaklı Tasarım
  • Freemium Modeli
  • Radikal Şeffaflık

Yukarıdaki yöntemlerin ortak çalışmasıyla Zoom pazar araştırması, büyüme fırsatından yararlandı

1. Müşteri Odaklı Tasarım
Bu klasik bir şirket mantrasıdır. Her start-up, “müşteri her şeydir” derdi ama çok az şirket buna dayanabilir. 2011’de Zoom’u kurmadan önce Eric Yuan, hızla genişleyen ve halka açılan WebEx iletişimine katıldı. Cisco bunu 2007’de satın aldı.

Eric, Cisco’da Mühendislikten Sorumlu Kurumsal Başkan Yardımcısı olarak işbirliği yazılımı geliştirmeden sorumluydu. Yuan, WebEx müşterileriyle yapılan toplantılarda ve konuşmalarda bir hoşnutsuzluk modeli gözlemlemeye başladı. O zamanlar işbirliği çözümlerinden memnun değillerdi.
Eric’e iyi bakılmasına ve cömertçe ödenmesine rağmen, müşterilerin üründen memnun olmadığını görmesi onun gözünde önemli değildi. Cisco’daki yönetim yanıt vermeyince Eric, Zoom toplantısı pazarlama stratejilerini ayarlamak için ayrıldı.
Tek fark, şirketi Eric’in izleyicileri için umutsuzca istediği temel değerler ve Zoom pazarlama stratejisi üzerine kurabilmesiydi  . Sadece işe yaramayan, aynı zamanda kullanımı basit ve günlük yaşamınıza kolayca sığabilecek video konferans yazılımı yarattı.

“En iyi ürünü en iyi kullanıcı deneyimiyle yapmaya odaklanıyoruz. Bu sonuçta her müşterinin istediği şeydir. Bu amaçla, zamanımızın çoğunu müşterilerimizi dinleyerek ve yazılımımızı onların ihtiyaçlarına uyacak şekilde ince ayar yaparak geçiriyoruz.”  – Eric Yuan, CEO, Zoom Uygulaması.

Zoom’dakiler yalnızca müşteri geri bildirimlerine odaklandılar, yalnızca onları dinlemekle kalmayıp, aynı zamanda onları sindirip müşterileri rahatsız eden mükemmel çözüme ulaşılana kadar buna göre hareket ettiler.

2. Freemium Modeli

Herkesin ücretsiz olarak bir şeyler aldığını hissetmekten hoşlandığı inkar edilemez. Bu evrensel bir gerçektir. Freemium, bazı sınırlamalarla kaliteli bir ürün sunar. Zoom’un  2022’deki pazarlama stratejisi, temel özelliklerin herkes için ücretsiz olduğu, ancak 1 ila 100 kişiyle tanışmak istiyorsanız yalnızca 40 dakikalık ücretsiz bir model içeriyor. Bu, bir büyüklük tadı sunar, ancak aynı zamanda daha fazlasını istemenize neden olur.

İnsanlar, ister iş ister sosyal ortam olsun, pandemi sırasında grup toplantılarına katılmak istedi. Ayrıca aramaların 40 dakikadan uzun sürmesini istediler. Akıllıca bir hareketle Zoom toplantı pazarlama ekibi, bir konferans görüşmesi için en iyi zamanı analiz etti ve bunun 45 dakika olduğunu gözlemledi. Bu 5 dakikayı kısaltmak, toparlanan insanlar için yeterince rahatsız ediciydi. Bu, onları Zoom uygulaması için geçerli bir abonelik seçmeye teşvik etti.

Eric’e göre, “Bizim durumumuzda müşterilerin ürünümüzü test etmesini istiyoruz. Bu pazar son derece kalabalıktır. Müşterilere Zoom’u denemelerini söylemek zor.” Bu, Zoom’un temel misyon ifadesine çok iyi uyuyor – görüntülü iletişimi sorunsuz hale getirmek. Zoom bunu yaptı, ancak gerçekten sınırsız özellikler istiyorsanız, ödeme yapmalısınız. Bu akıllıca bir hareket. Sürtünmesizlik kavramı sadece kullanıcı deneyimi için geçerli değildir, aynı zamanda Zoom için çalışan ekiple ilgilidir.

3. Radikal Şeffaflık

Tam şeffaflık sunan şirketler bulmak kolay değildir. Rakamlardan bazılarının CEO’nun ofis kapılarını veya hesaplarını gizlemesini beklemelisiniz. Sonuçta, her şeyi masada bırakırsanız, kendinizi açık bırakmış olursunuz. Buna bakmanın bir yolu bu, ancak Zoom’un rekabet avantajı farklı. Güven sunmak ve herkesi bilgilendirmek için tam şeffaflık sunarlar.

Web sitesini ziyaret ederseniz, çekirdek ekiple birçok röportaj, düzenli brifingler ve şirket yönetimi hakkında blog yazıları bulacaksınız. Ayrıca, bir paydaşsanız, tüm sosyal kanallarında paylaşılan düzenli bir iletişim bekleyebilirsiniz. Ayrıca  Zoom’un pazarlama stratejisi,  yıllık bir kullanıcı konferansı olan Zoomtopia’ya ev sahipliği yapmayı da içeriyor.

2013 yılında, yıl boyunca 3 milyon kişi bir Zoom toplantısına katıldı. 2015’in sonunda, yıl boyunca 100 milyon kişi zoom yaptı. 2020’de Zoom üzerinden her gün 200 milyondan fazla kişi video konferans yaptı. Nisan 2023’te Zoom.us’a erişim sağlayan, bir önceki ay 943 milyon olan ziyaretçi sayısı 810,2 milyona yakın tekil küresel ziyaretçi oldu.

Kaynakça
https://shyamfuture.com/blog/zoom-marketing-strategy
https://www.hatchwise.com/resources/the-history-of-the-zoom-logo
https://en.wikipedia.org/wiki/Zoom_Video_Communications
https://www.statista.com/statistics/1259905/zoom-website-traffic/#:~:text=In%20April%202023%2C%20close%20to,during%20the%20COVID%2D19%20pandemic.
https://en.wikipedia.org/wiki/Zoom_Video_Communications#:~:text=Zoom%20was%20founded%20by%20Eric,videotelephony%20market%20was%20already%20saturated.

Kaynak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!