Gelisiyorum.com | Blog

Zor Zamanlarda Ekibinizi Motive Edebilmeniz İçin 14 Öneri

01.09.2024
16
Zor Zamanlarda Ekibinizi Motive Edebilmeniz İçin 14 Öneri

Çalışma arkadaşlarınızla ofis ortamında ya da uzaktan çalışma modeliyle bir arada olabilirsiniz. Onların işe olan tutkuları; çalışma ortamından, yöneticileri ve işverenleriyle olan ilişkilerinden etkilendiği gibi çalışma koşullarından da etkilenir. Onların motive olarak işlerine sarılmaları, işletmeler için son derece önemlidir. Çünkü bu durum, performans ve gelir artışı gibi hem şirket hem çalışan için birçok olumlu etki yaratır.

Motivasyonu Yüksek Çalışma Arkadaşlarına Sahip Olmanın Faydaları Nelerdir?

Yüksek motivasyonla çalışan kişiler işlerini her zaman eksiksiz yapmaya çalışır. Bu da verimliliğin artmasını sağlar. Ayrıca iş yerinde geçirdikleri süreden keyif alırlar ve bu durum diğer çalışanları da olumlu etkiler. Motivasyonu yüksek çalışma arkadaşlarına sahip olmanın diğer faydaları ise şunlardır:

  • İşine motive olmuş personel, kaynaklardan maksimum fayda elde etmek için çalışır.
  • Şirketine ve ekibine bağlı bir çalışan daha fazla sorumluluk duygusu taşır ve işleri, olabilecek en iyi noktaya taşımak için yüksek efor gösterir.
  • Motivasyonu yüksek bir çalışan, müşterilerle olan iletişiminizi de olumlu etkiler. Hizmet verdiğiniz kişilerle kuracağınız olumlu ilişkiler, işin kalitesini artırmaya destek olurken devamlılığını sağlamaya da yardımcı olur. 
  • Motive edilmiş bir ekip, şirketinizin itibarını artırır. İyi bir işveren olmak şirkete saygınlık kazandırır ve potansiyel işe alımlarda en verimli ve donanımlı adayların sizi tercih etmesine olanak tanır.

Ekibin Motivasyonu Nasıl Artırılır?

Zorlu ve teslim tarihlerinin sıkıştırdığı projelerde çalışıyor ve ekibinizin motivasyonunu artırmak istiyorsanız bu yöntemleri deneyebilirsiniz:

Şirketle Bağlarının Artması İçin Olan Bitenler Hakkında Ekibinizi Bilgilendirin

Şirketin genel durumu hakkında bilgiler paylaşmak ve çalışma arkadaşlarınızı şirket planlarına dâhil etmek, onların motivasyonlarına büyük artılar sağlar. Bilerek ya da bilmeden bilgileri sakladığınızda ekibiniz, çevreden aldığı çeşitli duyumları birbirine bağlayarak bir çıkarım yapar. Şirketin mali durumu, uzun ve kısa süreli hedefleri hakkında paylaşabileceğiniz bilgileri onlarla paylaşın ve bu bilgilerin öneminden bahsedin. Sürece dâhil olmak, ekibinizin motivasyonunu artırmaya yardımcı olacaktır.

Beklentileri Açıklarken Net ve Detaycı Olun

Ekibiniz çalıştığı projeyle ilgili yeterli bilgiye sahip değilse yapacağı iş için heyecanlanması zor olur. İşi benimseyerek yapabilmeleri için ekibinize projenin detaylarını ayrıntılarıyla açıklayın ve projenin şirketin genel hedeflerine nasıl etki edeceği konusunda bilgi verin. Bu aşamada çalışma arkadaşlarınızı soru sormaya teşvik etmeniz, onların projeye olan motivasyonunu artırmak için etkili bir yol olabilir.

Önemsediğinizi Gösterin

Bir ekip yöneticisi olarak çalışma arkadaşlarınızı tanıyın. Hobileri, ilgi alanları, eğitimleri gibi konularda çok detaya girmeseniz de zaman zaman onlarla sohbetler ederek aranızdaki bağı güçlendirin. Ekibinizi ne kadar iyi tanırsanız her bir bireyi neyin motive ettiğini daha iyi bilirsiniz. Sevgi, en iyi motivasyon kaynaklarından biridir. 

Reklam

Yaratıcılığı Ödüllendirin

Ekibiniz çok rutin bir iş yapabilir ya da sürekli değişiklik gösteren projeler üzerinde çalışıyor olabilir. Her iki durumda da yeniliklerden uzak durmadığınızı hatta yenilikleri teşvik ettiğinizi göstermeniz gerekir. Ekip arkadaşlarınız onların fikirlerine önem verdiğinizi ve konuştuklarında onları samimiyetle dinleyeceğinizi bilmelidir. Önerilerin hepsi işe yarar ya da faydalı olmayacaktır. Böyle durumlarda kişiyi eleştirmeyin veya konuyu kestirip atmayın. Bunun yerine bu konuşmayı bir öğrenme deneyimi olarak ele alın. Böylece ekip arkadaşınız bir sonraki fikrini ön elemeden geçirerek size getirecektir. 

Eğitimler Organize Edin veya Gelişebilecekleri Noktalarla İlgili Eğitim Almaları İçin Onları Teşvik Edin

Ekip arkadaşlarınız da aynı yöneticileri ve liderleri gibi mesleğinde gelişmek, ilerlemek ister. Bu noktada onların eksik olduğu alanları tespit etmelerine destek olun. İlerleyebilmek için öğrenmeye ve becerilerini geliştirmeye açık bir ekip oluşturmak adına onları bu konuda destekleyerek motive edin.

Önemli Pozisyonlara Dışarıdan İşe Alım Yerine İçeriden Terfiyi Düşünün

Şirketler geliştikçe birçok orta ve üst düzey kadro açılabilir. Bu kadrolara ekibin dinamiklerine hâkim olmayan, farklı iş profesyonelleri getirmek yerine şirket içinde emek veren kişiler arasından değerlendirme yapın. Çalışma arkadaşlarınız şirket içinde ilerleyemeyeceklerine inanırlarsa motivasyonlarını hızla kaybederler. Ekip içerisinden değerlendirme yapacağınız bilinirse düzenli şekilde yüksek performans sergileyebilirler. Bu öneri elbette işe dışarıdan birini almayın demek değil. Ancak ekip arkadaşlarınızı terfi ettirmek, moral ve motivasyona büyük katkı sağlar. 

Yüksek Performans Gösterdikleri Durumlar İçin Ödül Sistemi Geliştirin 

Ekibinizi üstün performans gösterdikleri dönemlerde fark etmezseniz takdir edilmediklerini düşünürler ve demoralize olurlar. Enerjilerini yükseltmek ve aslında hak ettiklerini onlara vermek için ödüllendirme konusunda cömert olmalısınız. Örneğin satış işi yapıyorsanız o ay en yüksek satışı yapan arkadaşınızı ekip toplantısında onore edebilir, küçük bir prim ile ödüllendirebilirsiniz. Bu minik jestin hem o çalışma arkadaşınızın hem ekibin genel olarak enerjisine büyük bir katkı sağladığını göreceksiniz. 

Övgü Konusunda Açık ve Dengeli Olun

Basit gelse de sıcacık bir teşekkür, büyük ödüllerden daha fazla etki yapabilir. Yüz yüze yapacağınız birkaç cümlelik teşekkür konuşması, ekip arkadaşınız için büyük bir motivasyon kaynağı olabilir. Örneğin bir kupa, fotoğraf ya da küçük bir takdir belgesi kullanabilirsiniz. Bunu, tüm ekip üyeleri için yapabiliyor olmanız önemli. Yalnızca, aranızın daha iyi olduğu ya da sık iletişim kurduğunuz birini överken daha az ikili diyaloğa girdiğiniz çalışanı es geçmemeye özen gösterin. 

Reddetmeniz Gereken Durumlarda Kibarca “Hayır.” Demekten Çekinmeyin

Ekibinizin motivasyonunu her zaman onların isteklerini yaparak sağlayamazsınız. Bir öneri ya da isteği reddetmek durumunda kaldığınızda konuşma tarzınızla kişiyi yabancılaştırmadığınıza emin olun. Nazik ve samimi bir ret, bir evet kadar değerli ve kıymetli olabilir. Anlık olarak moral bozukluğu yaşansa da kibar bir hayır, ekip arkadaşınızın kendini tekrar ve hızla motive etmesini sağlayabilir.

Maaşlar ve Yan Haklar Konusunda Adil Olun

Elbette işle ilgili motivasyonun tek kaynağı maaşlar değildir ancak maaşın çok önemli bir faktör olduğu açık. Sektör standartlarında veya üzerinde bir maaş önerisi, çalışma arkadaşınızın kendini değerli hissetmesi için önemli bir adım olacaktır. Bunun yanında yemek kartı, özel sağlık sigortası, özel gün izinleri gibi yan haklar da ekipleri motive edecektir. Beklentinin ya da sektörün altında bir bütçe önerisi, ekip arkadaşınızın kendini değersiz hissetmesine neden olabilir. Buna dikkat etmek gerekir. 

Keyifli ve İletişime Açık Bir Çalışma Ortamı Hazırlayın

Ofiste, sahada ya da evde çalışıyor olabilirsiniz. Ekipman konusunda ekibinizin eksiklerini bilin ve onları gidermeleri için çalışma arkadaşlarınıza destek olun. Ofiste çalışıyorsanız gürültüsüz ve temiz bir ortam hazırlayın. Uzaktan çalışma modelini benimsediyseniz ekip arkadaşlarınızın sosyalleşebilmesi için çeşitli uygulamaları kullanarak diğer çalışanlarla bir arada gibi hissetmelerini sağlayabilirsiniz. 

Çalışanlarınızın Doğum Günlerini Hatırlayın ve Kutlayın

Kimseye söylemediğiniz hâlde biri doğum gününüzü hatırlayıp kutladığında ne hissediyorsunuz? Küçük gibi görünse de hatırlanmak, ekip arkadaşınızın daha değerli hissetmesini sağlar ve harika bir motivasyon kaynağı olabilir. Doğum günü dışında çalışanlarınızın özel günlerini kutlarken yüksek sesli olun ve kutlamayı herkesin duymasını sağlayın. Düğün, nişan, bebek sahibi olmak gibi keyifli anlarda güzel sözlerinizle onlara eşlik edin. 

Müşteri Yorumlarını ve Teşekkürleri Ekiple Paylaşın

Geri bildirimde bulunmak, insanların yaptığı işi daha değerli görmelerini sağlar ve motivasyonlarını artırır. Başkalarının dediği ve incelediği şeylere daha fazla önem verme eğiliminde olduğumuzdan hizmet verdiğiniz kişi ve kurumlardan gelen geri bildirimleri ekibinizle paylaşarak ortamın enerjisini yükseltebilirsiniz. Ekibinizin olumlu dönüşler aldığınız marka ve müşterilere karşı daha sempatik yaklaştığını ve onların işlerini keyifle ürettiklerini gözlemleyeceksiniz. 

İşten Ayrılan Kişilerle Kişi Gitmeden Önce Çıkış Mülakatı Yapın

İşten ayrılacak bir ekip arkadaşınız varsa bu, aslında düşündüğünüz kadar kötü olmayabilir. İşten ayrılan biri, çalışmaya devam eden kişiye göre daha açık sözlü olacaktır. Ondan alacağınız geri bildirimler, ekibinizin motivasyonunu nasıl artıracağınıza dair ipuçları verebilir. Sizin gözlemlemediğiniz ancak ekibinizin içinde konuşulan bazı motivasyon kırıcı durumları tespit etmeniz için çıkış mülakatlarını kullanabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!