
Elektro Gitarda Legato
Elektro Gitarda Legato
Elektro gitarda legato tekniğini uygulayabilmek hızlı ve çok etkileyici duyulan sololar çalmamızı sağlayabilir. Bu tekniği öğrenebilmek, temiz ve hızlı çalabilmek için temelinde ne olduğunu konuşmak gerekir.
Legato “bağlı çalmak” anlamına gelmektedir. Yani sesi kesmeden, notaları birbirine bağlayarak çalmamız gerekir. Bunun için hammer-on, pull-off ve slide tekniklerini birleştirerek kullanabiliriz.
Bu şekilde notaları bağlı çaldığımız zaman, penalamayla çıkmakta zorlanacağımız, çok daha fazla çalışma isteyen hızlara, çok daha kısa sürede çıkmamız mümkün olacaktır.
Ancak Legato’nun tek farkı hızlanabilmek değildir. Bağlı çaldığınız zaman notalar daha yumuşak, daha duygusal duyulur. Tek tek belli ederek, pena ile çaldığınız zaman daha agresif, daha kesin duyulurlar. Bu yüzden legato teknkiği bambaşka bir artikülasyon ve başka bir duygu katmak için de kullanılır.
Nasıl Çalışmak Gerekir?
Her teknikte olduğu gibi en önemli adım : Hızlı çalabilmek için yavaş çalmalıyız!
- Tertemiz, hatasız, geçişlerde aksamadan çalabileceğimiz kadar yavaş bir metronom seçip, bu tempo üzerine çalışabiliriz.
- Hareketi 2-3 defa hatasız yapabildikten sonra metronomu 1bpm arttırabiliriz.
- Çalımımızın dağılmaya, hata oranımızın artmaya başladığı hızlara kadar 1er bpm arttırarak devam edebiliriz.
- Dağılmaya başladığımız durumda metronomu 20-30bpm düşürüp tekrar 1er bpm arttırarak, üst sınırımızı biraz daha yükseltmeye çalışabiliriz.
- Bir kaç gün benzer bir çalışma yaptıktan sonra üst sınırımızın, dağılmaya, hatalar yapmaya başladığımız hızın daha yüksek bir tempoda geldiğini gözlemleyeceğiz.
Elektro Gitarda Legato Tekniğini Nasıl Öğrenebiliriz?
Daha önce söylediğimiz gibi, bu tekniğin temeli diğer 3 tekniğe dayanmaktadır. Hammer-on, pull-off ve slide. Bu yüzden, öncelikle bu teknikleri öğrenmeli, parmaklarımızı bu tekniklere alıştırmalı ve kas hafızamıza almalıyız.
Her teknikte olduğu gibi, Legato çalarken de, çaldığımız solonun veya melodinin belirli bir müzikal değeri olması gerekir. Bu yüzden uygulayacağımız tekniği belirli kalıplar içinde uygulamamız gerekir ki bu kalıplara da gamlar diyoruz. Bu yüzden gamları da iyice öğrenmeli ve kas hafızamıza yazmalıyız. Sonunda tüm bu bilgileri birleştirdiğimizde efektif bir şekilde Legato tekniğini uygulayabilir bir seviyeye geleceğiz.
Kaynak: www.muzikuniversitesi.com