Gelisiyorum.com | Blog

8 Temel Portre Fotoğrafçılığı Teknikleri ve İpuçları

25.03.2023
589
8 Temel Portre Fotoğrafçılığı Teknikleri ve İpuçları

Sade siyah beyaz görüntülerden bulanık arka plana sahip rüya gibi görüntülere kadar portre fotoğrafçılığı, fotoğrafçının kamerayı tutma şekline, konuyu algılamasına ve bu öğeleri benzersiz şekillerde bir araya getirme konusundaki yaratıcı yeteneğine bağlıdır.

Portre Fotoğrafçılığı Nedir?

Portre fotoğrafçılığı, insan konularını tasvir eden bir fotoğrafçılık tarzıdır . Portre fotoğrafçılığı, Louis Daguerre’nin 1839’da dagerreyotipi icat ettiğinden beri – Robert Cornelius’un kamerayı kendisine doğrulttuğu ve yaygın olarak ilk otoportre fotoğrafı (veya “selfie”) olduğuna inanılan şeyi çektiği yıl, fotoğrafın doğuşundan beri ortalıkta dolaşıyor. modern tabirle), portre fotoğrafçılığının kendi sanat formu olarak ortaya çıkması için zemin hazırladı.

alanda duran adam portresi

8 Portre Fotoğrafçılığı İpuçları

Bir DSLR veya aynasız dijital fotoğraf makinesi, fotoğraf kompozisyonlarınızın farklı yönlerini değiştirmenize olanak tanır. Kameranızı nasıl çalıştıracağınızı öğrendikten sonra, ışığı değiştirmek için ISO ve poz telafisini ayarlayabilir veya portrenizin hareketsiz veya hareketli olmasına bağlı olarak deklanşör hızını değiştirebilirsiniz. Modelinizin yüz hatlarındaki keskin odağı artırmak ve dikkat dağıtan bir arka planı bulanıklaştırmak için alan derinliğinizi ayarlayabilir veya daha çevreci bir portre için geniş açılı bir lensle daha derin bir derinlik kullanabilirsiniz.

Aşağıda, çekimlerinizi geliştirmek ve iyi portrelerinizi harika portrelere dönüştürmek için kullanabileceğiniz birkaç fotoğrafçılık tekniği bulunmaktadır:

  1. 1. Işık kaynağınızı dağıtın . Bir ortam seçerken, portre çekimi için dolaylı bir kaynaktan gelen yumuşak, dağınık bir doğal ışığın en iyisi olduğunu göz önünde bulundurun. Doğrudan, sert ışık veya tam güneş, istenmeyen koyu gölgeler oluşturabilir veya doğal olmayan ten renkleri oluşturabilir. Işığı yumuşatmak ve daha hoş bir etki yaratmak için yumuşak kutu veya beyaz bir çarşaf gibi bir difüzör kullanın.
  2. 2. Daha uzun bir lens kullanın . 50 mm’lik bir lens, orta menzilli bir telefoto lens olarak kabul edilir ve birçok portre fotoğrafçısının kullanmayı sevdiği standart uzunluktadır. Ancak bu uzunluk tanıdık ve sıradan bir sahne oluşturuyor. Pikselleri bozmadan daha iyi görüntü sıkıştırması elde etmek için 85 mm ila 200 mm aralığındaki gibi daha uzun bir lens kullanın. Daha uzun bir odak uzaklığı, bokeh’i (arka plan bulanıklığı) artırarak ve daha dinamik bir görüntü yaratarak arka planınızı öznenize yaklaştırabilir.
  3. 3. Farklı bir pozisyon bulun . Üçte bir kuralını çiğneyerek ve düzgün bir şekilde oluşturulmamış açılarda, hatta öznenizin göz hizasında çekim yaparak fotoğraflarınıza yeni bir bakış açısı getirebilirsiniz . Modelinizin çevresinde farklı açılardan ve mesafelerden çekim yapmayı deneyin. Havadan veya yandan çekim yapın, modelinizin pozlarını değiştirin ve hatta portreleri için en güzel açıyı bulmak için samimi bir çekim yapmayı deneyin.
  4. 4. Kendi aydınlatmanızı getirin . Kamera flaşı, fotoğraflarınıza ışık getiren önemli bir özelliktir ancak her zaman ihtiyacınız olan ışığı sağlamaz. Özellikle yakın vesikalık bir vesikalık çekimde kullanılırsa biraz flaş, öznenin yüzünün solgun ve orantısız görünmesine neden olabilir. Kamera dışı flaş, kontrastı artırmak ve portrelerinizdeki gölgeleri kontrol etmek için aydınlatma koşullarını değiştirmek, onları görsel olarak daha ilgi çekici ve dinamik kılmak için kullanışlıdır. Doğal ışık, dış mekan portre fotoğrafçılığı için harika olsa da, doğrudan güneş ışığı bazen bunaltıcı olabilir. Mevcut ışığı az pozlamak için harici flaşlı aydınlatmayı kullanabilir ve mükemmel aydınlatılmış çekimi oluşturmak için kendinizinkini kullanabilirsiniz.
  5. 5. Açıklığı değiştirin . Geniş bir diyafram sığ bir alan derinliği oluşturarak arka planı bulanıklaştırır ve öznenizi ana odak haline getirir. Ancak, birden fazla özneniz varsa (aile portresi gibi), daha küçük bir diyafram herkesin odakta kalmasını sağlar.
  6. 6. Malzemeleri deneyin . Kompozisyonunuza daha dinamik bir öğe eklemek için yeşillik veya mimari gibi ön planınızdaki nesnelerin arasından çekim yapın. Daha uzun bir lens öndeki nesneleri bulanıklaştırmaya yardımcı olabilir, odağı öznelerinize odaklayabilir ve çekiminize ilginç bir estetik bileşen katabilir. Saydam nesnelerin arasından çekim yapmak benzersiz desenler veya yansımalar üretebilirken, çit gibi bir şeyin içinden çekim yapmak konunuzun etrafında ilginç bir çerçeveleme sağlayabilir. Daha dinamik bir kompozisyon için nesnenizi mağaza vitrinlerinden veya şubeler arasından yakalayın.
  7. 7. Jel kullanın . Jeller, ruh halinizi değiştirmeye veya portrenizin renk sıcaklığını değiştirmeye yardımcı olabilir. Fotoğraf çekiminiz doğal olmayan cilt tonları veya garip renk tonları üretiyorsa, ışık sıcaklıklarınızı ayarlamanız gerekebilir. Bulutlu bir günde çekim yapıyorsanız, ortamı daha sıcak hale getirmek için renk sıcaklığı turuncu (CTO) olan bir jel isteyebilirsiniz. Tersine, resimleriniz çok sıcak görünüyorsa soğutmak için bir renk sıcaklığı mavisi (CTB) jel uygulamak isteyebilirsiniz. Yapacağınız çekim türü ihtiyacınız olan sıcaklığı belirleyecektir, bu nedenle ortamınızı buna göre planlayın.
  8. 8. Düzenleme ve son işleme ile bitirin . Fotoğraflarınızı düzenleme yazılımıyla rötuşlamak ve geliştirmek, sahnenize ihtiyaç duyduğu son görünümü verebilir. İstenmeyen bir kenarı kırpmanız, rahatsız edici bir gölgeyi hafifletmeniz veya çekiminizin arka planını değiştirmeniz gerekip gerekmediği, portre fotoğrafçılığınızı bir sonraki seviyeye taşımak için düzenleme programlarına ve işlevlerine aşina olun.

çiçekli çocuğun portre fotoğrafı

Reklam

Kaynak: Master Class

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!