
Gecikme “Delay” Nedir?
Dijital ses gecikmesini kullanmanın yeni yollarını keşfedin ve bir sonraki müzik veya video projeniz için mükemmel yankı efektini yaratın.
Gecikme, müzik prodüksiyonu ve ses tasarımı için mükemmel bir araç olarak kabul edilir. Ama nasıl çalışıyor? Birden fazla gecikme türü var mı? Gecikmeyi en etkin şekilde ne zaman ve nerede kullanırız? Gecikmeyi özel tercihimize göre değiştirebilir miyiz?
Bunlar, bu etkiyle ilk karşılaştığınızda sahip olduğunuz sorular olabilir. Bu makale size temel bilgiler verecek ve işlevlerini ve kullanımlarını açıklayacaktır.
Peki Gecikme nasıl çalışır?
Gecikme, bir ses parçasını alan ve yankı oluşturmak için gecikmeli kopyaları oynatan, zamana dayalı bir ses efektidir. Günümüz teknolojisinde, dijital gecikmenin oluşturulması, şaşırtıcı efektler yaratabilen çeşitli parametrelerle oynamamıza olanak tanır.
Hem müzikte hem de film yapımında uzayın kavranması önemlidir. Filminizin ses ortamına başka bir katman ekleyerek bir video projesini yeni bir şekilde hayata geçirebilir . Sahnenizde bir yankı oluşturmaya çalışıyorsanız, kesinlikle bir gecikme eklentisi kullanmanız gerekecektir. Gecikme ayrıca müzik bestelerinize daha fazla doku katabilir.
Gecikmenin Kökenleri
Müzik prodüksiyonu ve ses tasarımı teknolojik gelişmede çok yol kat etti. Her müzik yapımcısı dev bir mağarada solo gitar kaydedemez, bu yüzden stüdyoya gecikme getirmek için yenilikçi yollar düşünmek zorunda kaldılar.

Gecikmenin etkisi, 1940’larda bant döngülerinden geldi. Müzik veya ses kaydetmek için kullanılan manyetik bant uçtan uca kesilerek bir döngü oluşturulur, ardından teybe geri takılır ve bu da kesilen segmentin işitme döngülerine neden olur.
Beatles, gecikmenin öncülerinden biriydi ve bugüne kadar, birincil ses efektlerinden biri olarak her Dijital Ses İş İstasyonunda neredeyse bir tutuş bulabilirsiniz .
Gecikme Türleri ve İşlevleri
Gecikme, keşfedebileceğimiz çeşitli değişkenlere sahiptir. Bununla birlikte, müzik ve ses tasarımında üç temel gecikme türü kullanırsınız. Her biri, ilk yankıda ve gecikme yollarında duyabileceğiniz farklı bir karaktere sahiptir.
Bant Gecikmesi
Bu, manyetik bant kullanımından kaynaklanan gecikmenin kökenlerinden geldi. Efekt, bir teyp kayıt sesiyle çalıştı ve ardından kısa bir süre sonra oynatma kafasından beslenerek gecikmeli etki yaratacaktı. Ancak bunun için kullanılan birimler yönetimi zorlaştırıyordu. Efektin çok pahalı olması (dolayısıyla yaratıcılar için son derece erişilemez olması) ve mekanik hasara karşı hassas olması nedeniyle, her zaman en uygun seçenek değildi.
İyi haber şu ki, bugün çoğu DAW’de yerleşik bir teyp gecikme efekti ve ayrıca canlı müzik çalarken kullanabileceğiniz pedallar var. Yarattığı ses türü sıcak ve lo-fi kalitesinde olup daha fazla bozulacaktır. Ancak bu, perde ve gürültü ile ilgili hassasiyet sorunlarına neden olabilir. Bozulmuş bir eski ses gecikmesi istiyorsanız, teyp gecikmesi tam size göre!
Analog Gecikme
İhtiyaçtan doğan bu, teyp gecikmesinin daha taşınabilir versiyonudur, çünkü gitaristler aynı kalitede teyp gecikmesini istediler, ancak bunu her yerde taşıyabildiler. Analog gecikmenin arkasındaki mekanik, bir “Kova Tugayı” devresi kullandıkları için farklılık gösterir . Devre içinde kondansatörler vardır. Bunlar, orijinal sinyalin bir örneğini alır ve gerçek bir kepçe tugayının suyla yaptığına benzer şekilde, onu bir sonraki kapasitöre iletir.
Sonuçlar bant gecikmesine benzer, ancak çok daha koyu bir sesle. Gecikmeler daha kısaydı, bu da onları “slapback” gecikmeleri için daha uygun hale getiriyordu . Bunun nedeni, ses kalitesini korumak için düşük geçişli bir filtreden geçen sinyaldir. Devre, orijinal sesin doğru bir temsili olmayan voltajı örnekler; bu nedenle kalite biraz daha filtrelenir. Bu, dijital örneklemeye benzer, ancak bitleri örneklemek yerine voltaj kullanır.
Dijital Gecikme
Günümüzde daha yaygın olarak kullanılan dijital gecikme, 1970’lerden 1980’lere kadar ortaya çıktı ve en temiz gecikme olarak kabul edildi. Dijital gecikme, dıştan takma bir ünite olarak başladı, ardından gitaristlerin kullandığı pedallara gitti. Her ikisi de gecikmede hassasiyet sorunlarına neden olabilen manyetik bant ve voltaj kullanan teyp ve analogdan farklı olarak dijital sinyal işleme elektroniği kullanır.
Günümüzün dijital gecikmesi yalnızca daha geniş çapta erişilebilir olmakla kalmıyor, aynı zamanda yapımcıların daha fazla ses ve efekt keşfetmek için ayarlayabileceği daha fazla parametreye sahip.
Parametreler ve Diğer Gecikme Teknikleri
Gecikme içindeki parametreler ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde ayarlanabilir. Daha uzun süreli bir gecikme, çok ince ve hızlı bir gecikme ya da daha koyu sesli bir gecikme istiyorsanız, bu parametreler istediğiniz sesi elde etmenizi sağlayacaktır.
Gecikme Süresi , yankının her tekrarı arasında verilen süredir. Çoğu Dijital Ses İş İstasyonunda, gecikmeyi senkronize etme/senkronize etmeme seçeneğini bulacaksınız . Senkronizasyon , nota değeriyle ölçülür (örneğin, 8. veya 16. ) , dolayısıyla gecikme, parçanın temposu ile ritmik olarak zaman içindedir. Senkronizasyon değil milisaniye cinsinden ölçülür ve daha fazla esneklik sağlar. Bu aynı zamanda yankılarınızın biraz daha belirsiz ses çıkarmasını sağlar, bu da ses manzaraları için ses tasarımında kullanım için harikadır.

Geribildirim, orijinal sesten sonra kaç tekrar çalınacağını kontrol eder. Geri bildirimi %100’e ayarlamak, tekrarların orijinali kadar gürültülü olmasını ve kaybolmamasını sağlayacaktır. %100’ün altındaki herhangi bir değer, gecikmelerin sessizliğe kadar daha sessiz olacağı anlamına gelir. Yüzde ne kadar düşük olursa, her yankı ile sessizliğe o kadar hızlı düşer.
Kuru/Islak, orijinal sinyalin ve efekt sinyalinin dengesini kontrol eder. Bu genellikle her biri için %50’dir, dolayısıyla eşit bir denge vardır. Islak sinyali daha yüksek bir yüzdeye ayarlamak, yankının daha belirgin olmasını sağlar.
Johnny’nin her zamankinden daha iyi açıkladığı bu videoyu izleyin. Elektro gitarlarda kullanılan gecikme efektlerini test ediyor ve bazı parametreleri ve seslerinin neye benzediğini açıklıyor. Parametreleri biraz değiştirmenin karakteri gerçekten değiştirebilmesi oldukça şaşırtıcı!
Keşfedilmeye değer diğer geciktirme teknikleri şunları içerir:
- Ping pong (veya Yankı sıçraması), stereo alan boyunca hareket eden ikili bir gecikme efektidir. Geniş bir stereo ritmik efektin yanı sıra daha sürükleyici bir dinleme deneyimi yaratır.
- Slapback , ortaya çıkan ilk gecikmelerden biri olan kısa, tek tekrarlanan bir yankıdır. Bu, 1950’lerde Rock n Roll’da gitar efekti olarak kullanıldı. Slapback, sese dikkat çekmenin harika bir yolu olduğu için karışımınıza biraz enerji katabilir. Daha hızlı şarkılarda daha yaygındır ve o klasik klasik ses için teyp veya analog gecikme kullanır. Ses tasarımı dünyasında, bu tür bir gecikme, belirli ses efektlerinin hızlı zaman senaryosunda kullanılabilir.
- Double Tracking gecikmesi daha çok dokusal bir gecikmedir. Kesin yankılar veya tek gecikme yerine, sesi daha kalın hale getirmek için iki kat efekt ekler. Bu, 30-50m/s arasında çok daha kısa bir gecikme süresi gerektirir.
- Modüle edilmiş gecikme, koro, flanş veya fazer dahil olmak üzere diğer modülasyon türlerinin birleştirilmesini içerir . Bir koro efekti eklemek ilginç bir renk katabilirken, flanş ve fazer tüm karışıma daha fazla hareket katabilir.
Gecikmeli beslemeye gecikme ekleyerek geciktirmek için ritmik tarafı ilerletebilirsiniz. Ek besleme için gecikme sürelerini değiştirmek, çok havalı poliritmik gecikmeler yaratabilir. Bu tür modülasyon, müzik üretimi için daha uygundur; Çekiminize bazı dünya dışı efektler eklemek istemediğiniz sürece, diyalog sahnelerinde o kadar etkili olmayabilir.
Müzik Prodüksiyonunda ve Ses Tasarımında Gecikme
Gecikme, günümüz müziğinin çoğunda duyulur. Yankılar, bir enerji patlaması için süper belirgin olabilir veya biraz ambiyans eklemek için gerçekten ince olabilir. Gecikme, daha fazla karakter sağlamak için elektro gitarlarda ve vokallerde yoğun olarak kullanılır.
Ses tasarımında gecikme belirli bir alanı çoğaltabilir. Yankı yaratma olasılığı olan geniş bir alanda çekilmiş bir sahneniz olabilir. Post prodüksiyonda, görsel olarak gösterdiğiniz alana gerçekçilik katmak için diyaloga gecikme veya belirli ses efektleri ekleyebilirsiniz. Gecikme ayrıca gerginlik veya korku yaratabilir.
Bir gecikme efekti eklemek için harika bir yer, dinleyicinin gök gürültüsü duyduğu anlardır. Gecikme çok ince olabilir; ancak bu, sese ekstra karanlık katar. Ya da karanlık bir endüstriyel manzaranız varsa, biraz ambiyans için bazı mekanik ses efektleri isteyebilirsiniz.
Vokallerde kullanmak, örneğin nefes almak çok etkili olabilir. Nefes alma sesinin yükseltildiği bir karakteriniz varsa, başka bir katman eklediği için nefes almasına biraz gecikme eklemeye çalışın. Bu, nefes almaya titreyen bir etki ekleyerek o korkunç anları daha rahatsız edici hale getirir. Çift izleme gecikmesi, bu senaryolar için en uygun olanı olacaktır.
İşte Hildur Guðnadóttir tarafından Çernobil için bestelenen bir film müziği örneği . Başlangıçta duyulan vurmalı sesler biraz gecikmeli olarak bize sahnede boşluk hissi veriyor. Bu, alçak, şişen drone ile tamamlanmaktadır.
Artık bu çok havalı ve çok yönlü ses efekti hakkında biraz daha bilgi sahibisiniz. Bir dahaki sefere müzik dinlerken veya film izlerken, herhangi bir gecikme anını işaret edip edemeyeceğinize bakın. Ve gelecek vadeden bir müzik yapımcısı, film yapımcısı veya ses tasarımcısıysanız, bazı sesler kaydedin ve gecikme parametreleriyle biraz oynayın. Ulaşabileceğiniz farklı ses dünyalarına hayran kalacaksınız ama en önemlisi onunla eğlenin!
Kaynak: premiumbeat.com