İstanbul’un her mevsim dinamik olan kültür-sanat hayatı, bu baharda da rengarenk ve dopdolu. Birçok müze ve galeri, Nisan ve Mayıs ayları boyunca sanatseverleri heyecanlandıracak sergileri ağırlamaya hazırlanıyor. Kentin ünlü müzelerinden bağımsız galerilerine kadar her köşesi keşfedilmeyi bekliyor. İşte takviminize kaydetmeniz gereken bahar ayının en güncel sergi rehberi…
Aşırı Olumlu Manzaralar, Piramid Sanat / 5 Nisan’a kadarPiramid Sanat’ın ev sahipliği yaptığı sergi; Nic Courdy, Cüneyt Özalp, Pamir Yıldıran ve Aslı Işıksal olmak üzere dört farklı sanatçının perspektifini bir araya getiriyor. Her sanatçının kendi bireysel varoluşundan esinlenerek ürettiği eserler, ziyaretçileri, farklılıklar arasındaki bağlantıları keşfetmeye ve büyük resmi görmeye davet ediyor.
(Görsel: gazeteoksijen.com)
Gelecek Zamanın Süregelen Hikayesi,
Arter/ 6 Nisan’a kadarİtalyan asıllı Avustralyalı sanatçı Angelica Mesiti, Arter’deki bu sergisinde performans sanatını enstelasyon, video ve sesle birleştirerek çok disiplinli bir kurgu sunuyor. Yağmurlu bir fırtına sesinin eşlik ettiği performans videosu ve fosilleşmiş yağmur damlalarının fotoğrafları, sergi salonunu doğayı taklit eden bir arayüze dönüştürerek zamansal farklılıkları çağrıştırıyor.
(Görsel: artfulliving.com)
Serbestlik Dereceleri,
Yunt / 11 Nisan’a kadarKerem Ozan Bayraktar küratörlüğünde sanatseverlerle buluşan sergi; Tayfun Erdoğmuş, Sümeyra Bakır, Ulya Soley ve Beste Saraç gibi farklı sanatçıları bir araya getiriyor. Her sanatçının mekan algısına ve yorumuna göre farklılaşan eserler, çok disiplinli bir kurguyla bir araya geliyor. Dönüşüme elverişli yapısıyla öne çıkan sergi, mekan ve sanat arası ilişkiyi yeniden yorumlayarak tekrar tartışmaya açıyor.
(Görsel: yunt.art.com)
Hayalet Uzuvlar,
Zilberman / 12 Nisan’a kadarÇok disiplinli sanatçı Selçuk Artut’un eserlerinden oluşan bu kişisel sergi, beden ve algı arası sınırları yıkarak varlık ve yokluk ilişkisini ele alıyor. Adını psikolojik, fizyolojik ve nörolojik bir fenomenden alan sergi, bedenin algı ve eylem de dahil olmak üzere bir dizi farklı parçadan oluştuğu fikrinden yola çıkarak vücut uzantısının diğer rollerini irdeliyor.
(Görsel: timeout.com)
Günübirlik İnşa,
Dirimart Dolapdere / 13 Nisan’a kadarSeçkin Pirim’in Dirimart’taki ikinci kişisel sergisi, akrilik ve 3 boyutlu modelleme ile oluşturulan heykellerini izleyicilerle buluşturuyor. Sanatçının antik kentlere yaptığı gezilerden ilham alan eserler, geçmiş ve günümüz arası bağlantıları yeniden yorumluyor. Tıpkı antik bir agora gibi tanımlanan sergi girişi, izleyiciye ticaret ve düşünce merkezi olarak işlevlendirilmiş sütunlarla çevrili bir keşif yolu çiziyor.
(Görsel: artdogistanbul.com)
Ay, Güneş ve Ay,
Müze Gazhane / 13 Nisan’a kadarCem Güventürk’ün kişisel sergisi, Begüm Güney küratörlüğünde ve İBB Kültür ve İBB Miras ev sahipliğinde sanatseverlerle buluşuyor. “Sanat nedir” ve “Ben kimim” sorularını odağa alan sergi, sanatçının varoluşsal sancılarını ve anlam arayışını aktarıyor. Albert Camus’nun Sisifos Söylemi’nden ilham alarak, ziyaretçiyi derin bir anlam yolculuğuna davet ediyor.
(Görsel: ataturkkitapligi.ibb.gov.tr)
CI Bloom 4. Edisyon
Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı / 16-20 NisanÇağdaş sanatın gelişimini desteklemeyi hedefleyen CI Bloom, toplam 26 galeri ve 3 sanat inisiyatifinin katılımıyla gerçekleşerek Türkiye’nin sanatsal çeşitliliğine dikkat çekiyor. BMW Türkiye partnerliğinde düzenlenen etkinlik, genç ve yükselen sanatçıları uluslararası üne sahip profesyonellerle bir araya getirerek sanat sahnesini zenginleştirmeyi amaçlıyor.
(Görsel: arttv.com)
Zamanla Dokunanlar,
Anna Laudel / 27 Nisan’a kadarÇağdaş tekstil sanatçısı Belkıs Balpınar’ın 40 yıllık sanat deneyimini ortaya koyan retrospektif sergi, geleneksel kilim dokuma tekniğini yeniden yorumluyor. Geçmişin yöntemlerini çağdaş sanatla birleştiren sanatçı, iki boyutlu yüzeyleri üçüncü ve dördüncü boyutlarla zenginleştirerek yeni bir form yaratıyor. Zaman ve uzay kavramlarından hareketle kozmosun hareketlerini kilimler üzerine taşıyor.
(Görsel: kitaptansanattan.com)
Touched by Image,
Pi Artworks / 3 Mayıs’a kadarSanatçı Aslı Torcu’nun eserlerinden oluşan bu sergi, görsel algının sınırlarını zorlayarak yok oluş ve yeniden doğuş kavramlarını inceliyor. Gerçek ve soyut arası bir kurguyla bir araya gelen eserler, imgelerin dönüşüm sürecine dair çok boyutlu bir hikaye anlatıyor.
(Görsel: piartworks.com)
Toprak Parçasının Koptuğu An,
SANATORIUM / 3 Mayıs’a kadarSanatçı Didem Erbaş, bu sergisinde, Türkiye’nin sosyo-politik meselelerini merkeze alıyor ve barınma, mekan dönüşümü, coğrafya, iz sürme, yerinden edilme gibi farklı konuları işliyor. Canlı türlerinin varoluş ve yok oluş süreçleri de dahil olmak üzere çok katmanlı mekansal kurgulara odaklanan sergi, ziyaretçiyi doğa ve teknoloji arasında bir araştırmaya çağırıyor.
(Görsel: bi-ozet.com)
Pablo Picasso: Resimden Seramiğe Bir Serüven,
AKM / 4 Mayıs’a kadarUzun süreli sergilerden olan bu sergi, ünlü sanatçı Pablo Picasso’nun çok bilinmeyen 170 orijinal eserini gün yüzüne çıkarıyor. Bugüne kadar kullandığı farklı malzemeler ve tekniklerle tanınan sanatçının, her bir eserde geliştirdiği özgün evrimi yansıtarak Kübizm yolculuğunun nasıl başladığını açıklıyor. Onun tutkulu yaşamından izler taşıyan her bir eser, yepyeni keşiflerini ve gelecekte ulaşacağı ustalığın ilk aşamalarını betimliyor.
(Görsel: peramuzesi.org.tr)
Warhol’un Dünyası: Pop Art’ın İkonu,
AKM / 4 Mayıs’a kadarPop Art akımının öncüsü Andy Warhol’un çalışmalarını ve özel koleksiyonunu içeren sergi, ziyaretçilerine modern sanatın sınırlarını keşfetme şansı sunuyor. Marilyn Monroe portreleri, Campbell’s Soup kutuları ve Flower serisi gibi ikonik eserlere yer vererek, Warhol’un yaratıcı dünyasını kronolojik bir sırayla izleme imkanı tanıyor.
(Görsel: sanatokur.com)
Şeylerin Ailesinde,
Zilberman / 15 Mayıs’a kadarDisiplinlerarası sanatçı Itamar Gov’un kişisel eserlerinden oluşan sergi, ilhamını Mary Oliver’ın Wild Geese adlı şiirinden alarak kültürel gelenekleri ve jestleri inceliyor. Ziyaretçiyi mevcut olanı sorgulamaya teşvik ederek bireysel ve kolektif kimlik yorumlarını yeniden yapıyor. Doğal düzen içindeki insanın kırılganlığına dikkat çekerek dünyadaki yerimizi yeniden tanımlamamıza yardımcı oluyor.
(Görsel: patronlardunyasi.com)
Renklerin Yolculuğu,
İstanbul Modern / 25 Mayıs’a kadarTürk fotoğrafçılık tarihine katkılarıyla bilinen İzzet Keribar’ın 125 fotoğrafını ziyaretçilerle buluşturan sergi, eskiden nasıl olduğumuzu ve nasıl bir dünyada yaşadığımızı hatırlatmayı amaçlıyor. Evrensel bir anlatı oluşturarak, insanın dünyayı anlama şeklini pekiştiriyor. 1,5 milyona yakın oldukça zengin bir seçki arasından seçilen her fotoğraf, izleyicileri farklı zamanlara ve mekanlara ışınlıyor.
(Görsel: artam.com)