Ses Miksajı ve Mastering Neden Önemlidir?
Herkes iyi müziği takdir edebilir ve tekrar tekrar dinleyebilir. Ancak bir şarkı ya da albüm yapmanın ardında yatan zahmetli emeğin herkes farkında değil.
Dağıtıma hazır bir şarkı yaratma süreci, bir grup vokal ve enstrümanı birlikte kaydedip satışa sunmaktan daha fazlasını içerir.
Radyoda dinlediğiniz veya Spotify gibi uygulamalarda dinlediğiniz şarkılar, uzun ve karmaşık bir süreçten sonra cilalanmış ve mükemmelleştirilmiştir. Bu sürecin en önemli yönlerinden ikisi mix ve mastering’dir.
Gerçek şu ki, bir şarkı mix ve mastering işleminden geçmeden üretilirse, sesin kalitesinden büyük ölçüde ödün verilir.
Toplu olarak şarkının ‘post prodüksiyonu’ olarak adlandırılan miksaj ve mastering, ses mühendislerinin yüksek kaliteli bir şarkıya sahip olmak için istenen efektleri ayarlamasına, manevra yapmasına, ortadan kaldırmasına ve uygulamasına yardımcı olur.
Tüm bunları yapabilmek için yazılımlar kullanıyorlar. Bunun neden önemli olduğunu anlamakta zorlanıyorsanız canlı albüm örneğini düşünün.
Canlı albümlerde bulacağınız parçalar, üretilmiş albümlerdeki aynı parçalardan tamamen farklı bir ses olma eğilimindedir.
Tüm çeşitli unsurların birlikte kaydedilmesi, çamurlu bir ses kalitesine yol açar. Bir ses mühendisi, miksaj ve mastering yardımıyla dinleyicilere yönelik ses deneyimini mükemmelleştirir.
Bu yazıda mix ve mastering’in tam olarak ne olduğunu, ikisinin de nelerden oluştuğunu ve neden önemli olduklarını inceleyeceğiz:
Ses Miksajı Nedir?
Basitçe ifade etmek gerekirse, karıştırma temelde bir şarkıda çalan tüm çeşitli parçaları birleştirme ve karıştırma işlemidir. Bu, enstrümanları ve vokalleri ayrı ayrı almak ve ardından şarkıyı oluşturmak için bunları birleştirmek anlamına gelir.
Miksleme, mühendisin şarkının sesini olabildiğince zengin kılmak ve belirli koroları tutarlı bir şekilde öne çıkarmak için otomasyon ve efektleri bir araya getirmesine yardımcı olur.
Karıştırma, diğer pek çok şeyin yanı sıra, vokal parçalarının ve bireysel enstrümanların ses seviyelerinin ayarlanmasını içerir. Bitmiş ürünü üretmeye yardımcı olan birkaç karıştırma alt yöntemi vardır.
Karıştırma mühendisi, parçanın her bir yönünün kombinasyonundan memnun kaldığında, parçanın mastering işlemine geçebilir.
Ses Karıştırma
Karıştırma, daha temiz ve daha iyi bir ses kalitesi elde etmek için her enstrümanın frekansını değiştirmeye yardımcı olur. EQ, yerleştirme ve enstrüman sesi, amaçlanan ses deneyimine yol açmak için şarkı boyunca farklı seviyelere ayarlanır.
EQ
Karıştırma, ses mühendislerinin şarkının EQ’sunu (belirli frekansların ses yüksekliği) ayarlamasına olanak tanır. Bu, enstrümanların birlikte kayıt yapmasından kaynaklanabilecek herhangi bir bulanıklığın düzeltilmesine yardımcı olabilir.
Kalite
Karıştırma, optimum kaliteye sahip olmak için her bir öğenin ayrı ayrı işlenmesini sağlar. Sürecin bu kısmında, bir yoldaki hacim eşitsizliği veya kusurları çözülmelidir.
Daha sonra parça, şarkının amaçlanan efektiyle sonuçlanacak şekilde diğer enstrümantal parçalarla birleştirilir.
Denetleme Hacmi
Şarkının her bir öğesinin Ses Seviyesinin Denetlenmesi, miksajın birincil rolüdür. Bu, istenen vokallerin veya enstrümanların öne çıkmasını veya güzel bir şekilde bir araya gelmesini sağlar.
Ses Mastering Nedir?
Mastering, miksajdan sonra gelen ve parçanın miks versiyonunun sesiyle ilgili olan süreçtir. Mastering, ses mühendisinin daha profesyonel bir ses elde etmek için şarkıyı bir bütün olarak ele almasına yardımcı olur.
Mastering sürecinin ana hedefleri, albümdeki tüm parçalarda tutarlılık, bir parçanın veya albümün genel ses kalitesi ve dağıtıma hazırlıktır.
Mastering, daha fazla derinliğe ve daha fazla karmaşıklığa sahip bir parça üretmek için çeşitli araçların yardımıyla yapılabilir ve sonunda, kitlelere teslim edilecek cilalı nihai ürün.
Audio Mastering Neden Önemlidir?
Mastering, ses kalitesini cilalama sürecini tamamlar ve müzikte daha fazla karmaşıklığın yanı sıra kayıtta çok daha yüksek kalite ile sonuçlanır.
Ana süreçten sonraki ses, temel olarak tamamen hazırlanmış ve dinleyicilere benzersiz bir ses deneyimi sunmaya hazır.
Sanatçının Vizyonunu Sunmak
Sanatçının şarkıları için sahip olduğu vizyon veya beklentinin, bir araya getirilmiş bir grup enstrüman ve vokal ile daha çok ilgisi var.
Karıştırma sürecinden sonra (sıkıştırmanın yapıldığı yer) mastering süreci, sanatçının şarkıları için sahip olduğu vizyonu edinmesine yardımcı olan şeydir.
Frekans ve Ton
Mastering, ses mühendisinin veya mastering mühendisinin, parçanın frekansını ve tonunu bütünüyle ayarlamasına yardımcı olan efektleri ve araçları kullanmasına olanak tanır.
Mühendis ayrıca, tamamen parlatılmış bir son ürün elde etmek için rayın dengelenmesiyle ilgili sorunları da düzeltecek.
Geçişler
Geçişler, herhangi bir şarkının ayrılmaz bir parçasıdır: köprüden koroya ve aradaki her şeye, şarkının önemli bir bölümünü oluşturan geçişlerdir ve ustalık, şarkı içinde yumuşak geçişler elde etmeye yardımcı olan şeydir.
Ses mühendisi, şarkının her bir öğesinin kendi özel konumunda nasıl ses çıkardığını hesaplar ve ardından yumuşak geçişler sağlamak için ayarlamalar yapar.
Albüm Tutarlılığı
Albümün bir bütün olarak tutarlılığı ve uyumu da müziğin önemli bir yönüdür.
Mastering, bir albümdeki her şarkının, aynı anda tüm albümü dinleyen dinleyici için görsel olarak tutarlı, uygun bir konuma yerleştirilmesini sağlamaya yardımcı olur.
Hem mastering hem de miksaj bittiğinde, albüm veya şarkı kitlelere dağıtılmaya veya akış hizmetlerine yüklenmeye mükemmel bir şekilde hazırdır.
Kaynak: stopthebreaks.com