Gelisiyorum.com | Blog

Ses Sıkıştırma “Compression / Compressor” Nedir?

26.05.2023
371
Ses Sıkıştırma “Compression / Compressor” Nedir?

İster müzik besteleyin, ister video için ses düzenleyin, sıkıştırma, projenizi daha parlak hale getirmek için peri tozunun son serpilmesidir. Ama neden buna ihtiyacımız var? Sıkıştırma nasıl çalışır? Hadi dalalım.

Sesle çalıştığınız herhangi bir projede ses sıkıştırma, tüm karışım arasında denge sağlayan bir süreçtir. Ses karışımının en belirgin kısmı olmayabilir; ancak, ses sürecinde temel bir görevdir. Burada sıkıştırma işlevini ve buna neden ve nerede ihtiyacınız olduğunu açıklayacağız.


Sıkıştırma Nedir?

Sesi sıkıştırmak, miksajdaki en gürültülü ve en yumuşak kısımlar arasındaki dinamik aralığı eşitler. Seviyeleri daraltır ve bunu yaparak sesin son miksajda aşırı zirveler olmadan daha rahat oturmasını sağlar.

Karışımın gürültülü ve sessiz kısımlarını dengelemek, her ikisinin de daha net duyulmasını sağlar. Sesi ayarlamak ancak bu kadarını yapabilir. Bu nedenle, sıkıştırma bu genel dengeye izin verir.

Ses Sıkıştırma Nedir?  - Dalga Formu ile Monitör

Sıkıştırmanın ne işe yaradığını ölçmeye yardımcı olacak bir örnek olarak, bir bateri seti kaydettiğinizi hayal edin. Davullar yüksek seslidir ve çubuk davulun dış yüzeyiyle buluştuğunda ilk vuruş sesine sahiptir, ardından ses kaybolur. Duyduğumuz bu “vuruş”, bir ses dalgasının dijital temsilinde geçici olarak belirir .

Geçişler, sinyalin en gürültülü kısmı olma eğilimindedir. Sıkıştırma uygulamak, geçici olayları bağlam içinde eşit şekilde duymamızı sağlar. Bunu, zirve seviyelerini düşürerek, tonun sürekliliğinin daha fazla mevcut olmasına izin vererek yapar (yine de güçlü kalırken).


Ses Sıkıştırma Diyaloğu

Sıkıştırma aynı zamanda film yapımında önemli bir adımdır. Bir kalabalığa konuşan tekil bir kişi ve birden fazla alkış dahil olmak üzere çeşitli ses seviyelerinde bir ses bölümünüz olabilir. Ya da insanlarla dolu gürültülü bir odada gerçekleşen diyaloglarınız olabilir.

Reklam

Ses ortamının yüksekliği, miksaj için çok yüksek olabilecek belirgin tepe noktaları üretecektir. Ancak, genel kazancı düşürürken daha sessiz anları kaybedebilirsiniz. Bu durumda solo hoparlör kaybolabilir.

Bu sesi sıkıştırmak bu sorunu çözecektir. Aynı çekimde bir fısıltı ve bir haykırış kulak tarafından kavranabilir. Kelimenin tam anlamıyla “sıkıştırarak” dinamik aralık, o solo hoparlörün miksajda kaybolmasını önleyecek ve sesini olabildiğince doğal tutacaktır.

Nihayetinde amaç, hikayenin tüm deneyimini elde etmek için diyaloğun kolayca duyulmasını sağlamaktır. Karakterin söylediklerini dinlemek için çabalamak iyi bir bakış değil.


Sıkıştırma Parametreleri

Öyleyse soru şu ki, onu nasıl kullanıyoruz? Sıkıştırma, sinyalin sesini azaltmak için sesin nasıl davranacağını kontrol etmeye yardımcı olan birkaç parametreye sahiptir.

Eşik

İlk önce eşiğe bakacağız. Bu, sıkıştırma işleminin başlangıç ​​noktasıdır. Desibel (dB) cinsinden ölçülen eşiğin ayarlanması, sıkıştırmanın etkinleştirildiği seviyeyi ayarlar. Sinyal eşiğin üzerine çıktığında, ancak o zaman sinyal sıkıştırılacaktır.

Eşik ne kadar düşük olursa, sinyal o kadar fazla sıkıştırılır. İyi bir başlangıç ​​noktası, tepe noktalarının dB metrede hangi seviyede olduğunu görmektir. Bu, eşiğin neye ayarlanacağı konusunda iyi bir gösterge sağlar.

Oran

Sıradaki oran. Bu, eşiği geçtikten sonra hacmin ne kadar azaltılacağını belirler.

Nasıl çalıştığını anlamak için, oranı 2:1 olarak ayarladığımızı varsayalım. Sinyal eşiği 2dB aşarsa, eşiğin 1dB üzerine kadar zayıflatılacaktır. Veya, sinyal 6dB’yi aşarsa, eşiğin 3dB üzerine düşürülür. Eşik -10dB olarak ayarlanırsa (böylece -10dB’yi aşan her şey sıkıştırılır) ve sinyal -10dB’nin üzerine çıktığında oran 2:1 ise, eşiğin 10dB yerine yalnızca 5dB üzerine düşürülür.

1:1 oranına sahip olmak, zayıflama olmadığı anlamına gelir, ancak 20:1 oranı aşırıdır. Bu noktada, güçlü bir orana sahip olmak, Sınırlayıcı olarak kabul edilecektir. Bu, herhangi bir sinyalin eşiği geçmesine izin vermez.

Saldırı ve Serbest Bırakma

Artık sinyalin tepe noktalarını hallettiğimize göre, sinyal sıkıştırıldıktan sonraki ses seviyesini dikkate almamız gerekiyor. Saldırı ve Serbest Bırakma zamanının devreye girdiği yer burasıdır. Bu parametreler milisaniye cinsinden sunulur ve karışıma şekil katabilir ve tümü hangi sesle çalıştığınıza bağlıdır.

Saldırı süresi, eşiği geçtikten sonra sinyalin sıkıştırılmasının ne kadar süreceğini belirler. Daha hızlı bir saldırı süresi, daha kavgacı geçişlere uygundur (seçilmiş bir bas gitar gibi). Bu arada, daha yavaş bir saldırı süresi, sesin sürekliliğini sıkıştıracaktır.

Serbest bırakma tam tersidir: sıkıştırılmış sinyalin orijinal durumuna dönmesi ne kadar sürer. Eşiğin altına düştüğünde, serbest bırakma süresi, sinyalin normal ses seviyesine dönmesinin ne kadar süreceğini belirleyecektir. Hızlı bir serbest bırakma süresine sahip olmak kulağa doğal gelmeyebilir. Daha yavaş bir serbest bırakma süresi, sıkıştırmanın devam etmesini sağlar ve aşırıya kaçabilir.

Ses üzerinde saldırı ve serbest bırakma kullanırken dikkate alınması gereken genel bir ipucu: saldırı ve serbest bırakma ne kadar kısa olursa o kadar iyidir! Konuşma vokallerinde, sıkıştırmanın hemen devreye girmesi ve ses konuşmayı bıraktıktan sonra sıkıştırmayı takılı tutmamak en iyisidir. Herhangi birine sahip olmanız ve bunu 0 m/s olarak ayarlamanız gerekmeyebilir.

Ses Sıkıştırma Nedir?  - Ses arayüzü

Makyaj Kazanımı

Bazen bu parametrelerin ayarlanması genel ses seviyesini azaltabilir ve bu kayıp hacmin bir kısmını “telafi etmek” isteyebilirsiniz.

Makeup parametresi, sese daha fazla kazanç eklemenizi sağlar. Birçok eklentide otomatik kazanç düğmesi bulunur. Ancak, çok gürültülü olabileceği ve hoşunuza gitmeyeceği için bundan kaçınmak en iyisidir.

Makeup kazancını manuel olarak eklemek size daha fazla kontrol sağlar. Sıkıştırmadan sonra ses 5dB azalırsa, makyajı 5dB olarak ayarlayabilirsiniz. Sinyalin yalnızca en yüksek tepe noktalarını azalttığımız için, yine de genel sesi artırabiliriz.

Diz

Eklenecek bir bonus parametre Diz’dir. Bu kontrol, kompresörün eşik civarındaki sinyale nasıl tepki vereceğini belirler.

Sert bir dizin daha belirgin bir tetikleyicisi vardır, bu nedenle sinyal eşiği geçene kadar sıkıştırma olmaz. Yumuşak bir diz daha kademelidir. Eşiğe yaklaşırken ve geçerken sıkıştırmayı daha düzgün uygular.

Sıkıştırma, eşikten hemen önce gerçekleşir ve bu da sesi daha yumuşak yapar. Bu, ekstra yumuşaklık için saldırı ve bırakma süresi ayarlanarak daha da geliştirilebilir.

Tüm yazılımların diz kontrolü yoktur, ancak karşınıza çıkarsa artık nasıl çalıştığını biliyorsunuzdur!

Bu video, konuşma sesinde sıkıştırma kullanımına mükemmel bir örnektir ve bu parametrelerin kullanımına ilişkin bazı yararlı ipuçları içerir.

Kendin Git!

Sıkıştırma ile paketten çıkarılacak çok şey olsa da, onunla oynamak, ona saldırmanın en iyi yoludur. Artık sıkıştırma bileşenlerini bildiğinize göre, bunları projelerinize uygulayabilirsiniz.

İster diyalog, ister müzik veya ses efektleri olsun, herhangi bir durumda dinamikleri dengelerken sıkıştırma bir cankurtaran olabilir. Sıkıştırma, çok daha yüksek anların çok fazla yükselmesi nedeniyle genel sesi kısmak istemiyorsanız, günü kurtarmak için var.

Kaynak: premiumbeat.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!