Gelisiyorum.com | Blog

Yakın Alan Monitörleri vs Uzak Alan: Fark Nedir?

07.03.2024
167
Yakın Alan Monitörleri vs Uzak Alan: Fark Nedir?

Bir miks veya master üzerindeki ayrıntılı çalışmaların çoğu, yakın alan monitörlerinde gerçekleşir. Uzak alan monitörleri ek bir referanstır ve aynı zamanda müşterileri etkilemek ve dolu bir odayı meşgul etmek için de mükemmeldir. Çoğumuz için yakın alanlarda çalışacağız, uzak alanlar ise genellikle yalnızca en büyük odalar ve profesyonel stüdyolar için ayrılıyor.

Konuşmacı “Alanı” Nedir ve Bu Yerleşimi Nasıl Etkiler?

Konuşmacı alanı “etkili nokta” ile el ele gider; bu, hoparlör yerleşimi ve kurulumundan bahsederken her zaman duyacağınız yaygın bir ifadedir. En tatlı nokta, konuşmacılarımızın ses çıkaracağı ve ellerinden gelenin en iyisini yapacakları yerdir. Eleştirel dinleme için onlardan güzel, düz bir yanıt almak istiyoruz ve stereo görüntünün çok geniş veya çok dar olmadığından emin olmak istiyoruz.

Eşkenar üçgenin üç köşesini hayal edin. Şimdi her konuşmacıyı bir nokta olarak hayal edin ve başınızı üçgenin ucu veya son noktası olarak masanızda oturduğunuzu hayal edin. En tatlı nokta burası. Özellikle ev stüdyosunda mükemmel bir şekilde ölçülmesi gerekmez, ancak en azından hoparlör yerleşiminizi göz önünde bulundurmaya çalışın. Ve tabii ki arkanıza yaslanın, dinleyin ve her şey size ideal gelene kadar farklı yerleşimler deneyin.

Sahip olduğunuz stüdyo mobilyalarına göre standları kullanarak hoparlör yerleşimini kolaylaştırabilirsiniz.

Yakın Alan Monitörleri Nedir?

Yakın alan monitörleri genellikle 5″ ile 8″ arasında daha küçük sürücülere sahip olma eğilimindedir. Genellikle dinleyiciden birkaç metreden fazla uzağa yerleştirilmezler, böylece odanın içinde seken yansıyan sese kıyasla hoparlörlerden çıkan doğrudan sesin daha fazlasını elde edersiniz. Bu, onları kritik miksaj ve mastering amaçlarının yanı sıra küçük sorunları yakalamak için düzenleme yapmak için ideal kılan şeydir.

Daha küçük sürücüleri nedeniyle, yakın alanların alt bas uzantısı yoktur; frekans tepkisi biraz daha sıkı. Hala bol miktarda düşük frekans elde ediyorsunuz, ancak genel ses nispeten düz olacak ve sonuçta tüketicinin miksajı nasıl dinleyeceğinin daha iyi bir temsili olacak.

Reklam

Yakın Alan Monitörleri Nerede En İyi Ses Verir?

Yakın alan monitörleri, dinleme konumundan 2 ila 4 feet uzakta herhangi bir yerde en iyi sesi verir. Bunları bir monitör standına veya doğrudan masanıza yerleştirebilirsiniz. Sert, yansıtıcı bir yüzeyin üstüne yerleştirilecekse monitör izolasyon pedlerini kullanarak bunları ayırmak iyi bir fikirdir. İdeal yerleştirme için hoparlörün tweeter’ını mümkün olduğunca kulak seviyesine yakın tutmaya çalışın.

Uzak Alan Monitörleri Nedir?

Yakın Alan Monitörleri ve Uzak Alan Monitörleri Arasındaki Fark Nedir?_2
Uzak alanlar duvara monte edilir, yakın alanlar ise konsol üzerine yerleştirilir. CC

Uzak alan monitörleri, büyük stüdyolarda gördüğünüz devasa parçalardır. Bazen birden fazla olmak üzere büyük sürücüleri vardır ve genellikle odanın köşelerine yakın bir yere, duvara veya doğrudan duvara monte edilirler. Boyutları nedeniyle genellikle dinleme konumundan 10 feet veya daha fazla uzağa yerleştirilirler.

Daha büyük sürücüler daha düşük frekanslar üretir ve hoparlörler dinleme konumundan daha uzakta olduğundan daha uzun dalga boylarının gelişmesi için daha fazla zaman vardır. Hoparlörden olan mesafeye bağlı olarak daha fazla yansıyan ses alacağınız için, oda akustiği, alanların sesin ne kadar uzakta olduğu konusunda çok daha büyük bir rol oynayacaktır.

Uzak alanlar, bir miksajın bir bütün olarak nasıl ses çıkardığını kontrol etmek için harikadır ve elbette birçok müşteri, eğlence için uzak alanlara çarpmayı sever.

Uzak Alan Monitörleriyle “En İyi Noktayı” Bulmak Biraz Alan Gerektirir

Bu yüzden ortalama ev stüdyosunda uzak alan monitörleri olmayacak. Maliyetlerinden ve kurulumundan bahsetmeye bile gerek yok, uzak alanlar tonlarca odadan ve akustik olarak işlenmiş bir alandan faydalanıyor.

Yakın Alan Monitörleri ve Uzak Alan Monitörleri: Stüdyom için En İyisi Hangisi?

Neredeyse kesinlikle yakın alan monitörleri stüdyonuz için en iyisi olacaktır. Ticari bir tesis inşa etmediğiniz sürece, yakın alanlar işin yapılması için fazlasıyla yeterlidir ve gerçekçi olarak bunlar pratik, lojistik ve finansal açıdan en anlamlı olanlardır. Ev stüdyonuzda çok fazla iş yapıyorsanız, referans seçeneklerine sahip olmak için birkaç çift yakın alan monitörüne yatırım yapmayı düşünün.

Kaynak: www.producelikeapro.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!