Gelisiyorum.com | Blog

Startupların Yaratıcı Pazarlama Modeli: Growth Hacking

12.05.2023
185
Startupların Yaratıcı Pazarlama Modeli: Growth Hacking

2010 yılında girişimcilik dünyasına Sean Ellis ile yeni bir kavram dahil oldu: Growth Hacking.  Peki nedir bu Growth Hacking? Basitçe anlatmak gerekirse: yeni bir Startup’sınız, markete girmekten tutunda sisteminizi oturtmak gibi sorumluluklarınız var. Elinizdeki birkaç tahta ve tekerlek ama bunlarla yapmak istediğiniz Lamborghini LM 002 off-roader. Kendinizde motivasyonu ve bilgiyi bulabilirsiniz fakat sistemi kurmak o kadar kolay da değil. Bu durumda size destek olmak için Growth Hackerlar işin içine giriyor. Nitekim Sean Ellis bu kavramı ortaya atmadan önce bir Growth Hackerdı. Sadece gelişmeye odaklı çalışan biri olarak düşünebiliriz.

Startupların Yaratıcı Pazarlama Modeli: Growth Hacking 1

Klasik Pazarlamacılardan tek farkı, sadece büyüme odaklı çalışması ve kurduğu sistemin büyümesi için elinden geleni yapması diyebiliriz. Growth Hackerları geleceği gören ve düşünen insanlar gibi mistikleştirmek de mümkün. Daha çok internet ürünü ( internet product) dediğimiz alana yönelen ve klasik ürünün ( traditional product) yapacağı şeyleri yapmayı mümkün kılan bir alandan bahsediyoruz. Hackerlarımız işte internet âleminde ne nasıl satabilir ve neye odaklanmalı bunun stratejisi üzerinden geleceğe dair büyüme planlamasını yapıyor. Ya da startupınızı büyütüyor desek daha doğru olur.

Peki, daha da açmak gerekirse? Programcı mı olmam lazım? İnternetin tozunu attıracak kadar güçlü bir yazılımcı mı? Growth Hacker dediğimizde aklımıza bir kişi gelmesin tabiki, bir takımdan söz ediyoruz. Front-end ve back-end developerlar takımın beyni olan hacker ile çalışarak ortaya çalışmalarını koyar.

Yani Growth Hack bir takım oyunudur.

Startupların Yaratıcı Pazarlama Modeli: Growth Hacking 2

Başka bir soru da hacker terimi kullanıldığı için growth hackerlığın illegal olup olmadığına dair. Çok ileri gidilmediği sürece ( örneğin kullanıcılarının özel telefon numaralarını veri için kullanmak gibi) Growth Hackerlik sistemdeki boşluklardan faydalanarak startupın orda yeni pazarlama deneyimi elde etmesini sağlar. E, buna da illegal denilemez.

Ayrıca Growth Hackerlar analitik zekâları ile öne çıkar. Onlar için atılacak her adım analitik olarak doğru olmalı ki bu onları etik diyemesek de, piyasa da dürüst yapar.

Gelişim konusuna odaklanmış, meraklı, analitik zekaları ile öne çıkan, yaratıcı ve startupları 0’dan çıkartıp ürünlerini markette büyüten Growth Hacker hakkında düşününce aslında tanımı ile ne kadar uyumlu olduğunu görebilir miyiz? Tanımın kendisini yeni bir ürün olarak düşünürsek belki bir Growth Hacker olarak Sean Ellis kendi ürününü bu yeni trendle piyasayı hackleyerek gerçekleştirmiş diyebilir miyiz?

Kaynak: gorselprojeler.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!