Gelisiyorum.com | Blog

Ters Yüz Öğrenme Nedir? Ters Yüz Öğrenmenin Avantajları

01.09.2024
12
Ters Yüz Öğrenme Nedir? Ters Yüz Öğrenmenin Avantajları

Amerikalı bir yazar ve eğitim konuşmacısı olan Marc Prensky, 1980 sonrası doğanları dijital yerliler olarak adlandırır. Dijital yerli nesil, günlük hayatın ayrılmaz bir parçası olan teknolojiyi etkili bir biçimde kullanır. Böyle bir neslin de geleneksel öğretim yöntemleriyle ilgisini çekmenin çok zor olacağını öngörebiliriz. Bu nedenle yeni bir öğrenme modeline ihtiyaç duyulur. Ters yüz öğrenme modeli de bu ihtiyaca cevap vermek için ortaya çıkan ve giderek yaygınlaşan bir modeldir. Peki, eğitimi teknolojiyle harmanlayan ve geleneksel yöntemleri baş aşağı eden ters yüz öğrenme ne demek?

Ters Yüz Öğrenme Nedir?

Ters yüz öğrenme(flipped clasroom), katılımcıların istedikleri yer ve zamanda etkileşimli eğitim videoları izledikleri ve pratik yaptıkları bir öğrenme yaklaşımıdır. Burada temel amaç; katılımcılar için daha verimli bir eğitim sağlayabilmek, öğretmen ile öğrenci arasında yüz yüze geçirilecek zamanı daha kaliteli hâle getirebilmektir. Ters yüz öğrenme, grup öğrenmesinden ziyade bireysel öğrenmeyi merkeze alan bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir. 

Ters yüz öğrenme metodunun öncüleri, Maureen J. Lage ve birlikte çalıştığı araştırma grubudur. Onlar bu metoda “inverted classroom” adını verir. Daha sonraları “ters yüz edilmiş sınıflar” olarak adlandırılan teoremin yaygınlaşmasını sağlayanlar ise Woodland Lisesi öğretmenleri Jonathan Bergmann ve Aaron Sams’dir.

Bergmann ve Sams, kimya dersini daha etkili hâle getirmek için öğrencilere videolar hazırlar. Yöntem, ev ödevleri ve öğrenme zamanının yer değiştirilmesi ilkesinden hareket eder. Buna göre; geleneksel öğretimdeki ders dinlemeyi öğrenciler evde yapacak ve buna karşılık, ev ödevlerini okulda yapacaklardır. Bu ters yüz etmenin asıl amacı kısıtlı okul zamanının daha fazla aktivite ile geçmesidir.

Ters yüz öğrenmede pek çok yöntem, değişken kullanılabilir. Yöntemi pratik hâle getiren bazı uygulamalar şunlardır:

  • Katılımcı merkezli öğrenme yaklaşımları,
  • Farklılaştırılmış öğretim,
  • Probleme dayalı öğrenme,
  • Proje temelli öğrenme,
  • Sorgulayıcı öğrenme.

Ters Yüz Öğrenme Modelinin Bileşenleri Nelerdir?

Ters yüz öğrenmenin dört ayağı bulunur. Bunlar ters yüz etme anlamındaki F-L-I-P kelimesinin harflerinden esinle:

Reklam
  • Esnek Öğrenme Ortamı(Flexible Environment): Geleneksel modelin aksine ders videoları, istenilen yer ve zamanda izlenebilir. Kişilerin öğrenme stil ve yeteneklerinin birbirinden farklı olabileceği düşüncesiyle bireyselleştirilmiş bir eğitim sunar.
  • Öğrenme Kültürü(Learning Culture): Eğitmen merkezli öğrenme kültürünün katılımcı merkezli olarak değiştirilmesi önemsenir. Böylece öğrenme sürecinde katılımcılar daha aktif rol alır.
  • Yapılandırılmış İçerik(Intentional Content): Ters yüz öğrenmenin etkili olabilmesi için eğitmen; ders videolarına hangi içeriğin gireceğini, hangi konunun öğretileceğini dikkatle seçer. Bunun yanında öğretim teknikleri sürekli geliştirilerek ve çeşitlendirilerek etkili bir içerik sunulabilir.
  • Profesyonel Eğitimci(Professional Educator): Profesyonel eğitmenler, geleneksel modele kıyasla çok daha önemlidir. Ters yüz eğitim uygulayıcılarının ana hedefi, katılımcının öğrenmeye devam etmesi için yöntem ve teknikler kullanmak ve yapıcı geri dönüşler sağlamaktır.

Ters Yüz Öğrenmenin Avantajları ve Faydaları Nelerdir?

Geleneksel öğrenmeye kıyasla ters yüz öğrenmenin kurumlar ve şirketler için sağladığı faydaları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Bireyselleştirilmiş Öğrenme: Kuramın yaratıcıları Sams ve Bergmann’a göre ters yüz öğrenme, konu hakkında derinleşmeye imkân verir. Ayrıca zamandan tasarruf edildiğinden eğitimcinin katılımcılar ile bireysel olarak ilgilenmesine olanak sağlar. Geleneksel yöntemde pek fazla zaman ayrılamayan yanlış bilginin tespiti gibi konuların üzerinde daha fazla durulur ve yanlış bilgi hemen tespit edilerek düzeltilir.
  • Esneklik: Öğrenme ortamının esnekliği sayesinde katılımcıların bireysel olarak da öğrenmeye ilgi duymaları sağlanır. Takip edilen çevrim içi videolar istenilen hızda oynatılabilir, anlaşılmayan yerler tekrar tekrar dinlenebilir.
  • Aktif Öğrenme: Geleneksel modeldeki pasif dinleyici rolünün ters yüz edilmesiyle Bloom taksonomisinin üst aşamalarına geçiş sağlanır ve sorgulayıcı bir öğrenme ortamı oluşturulur. İyi hazırlanmış bir etkinlik sayesinde birincil kaynaklarla doğrudan etkileşime girilebilir. Öğrenilen bilgiler uygulama ortamında ve öğrenme faaliyetleri sayesinde pekiştirilir. Somut öğrenme gerçekleşir.
  • Katılım ve Motivasyon: Katılımcıların eğitim videolarını izleyerek gelmesi eğitime olan ilgilerini ve tartışmalara katılma konusundaki öz güvenini artıracaktır. Bu modelde katılımcı, geleneksel yöntemdeki pasif dinleyici konumuna kıyasla daha fazla aktif olma imkânına sahiptir.
  • Maliyet: Kurumların/şirketlerin uygulamalarında yüz yüze verilen eğitimler genellikle çok daha maliyetlidir. Eğitmen kiralama, seyahat masrafları, haricî bir yer kiralama gibi masraf kalemleri bulunur. Ters yüz öğrenmede ise katılımcılar tüm süreci kendi başlarına yürütebilirler. Bu da maliyetleri önemli ölçüde azaltır.

Ters Yüz Öğrenme Nasıl Uygulanır?

Ters yüz öğrenmenin ne demek olduğunu ve faydalarını öğrendikten sonra bu yöntemin şirketler tarafından nasıl uygulanabileceğine geçebiliriz:

  • Öğrenme Materyallerinin Düzenlenmesi: Eğitim katılımcıları için videolar, PDF’ler, word dokümanları, çevrim içi testler ve sunumlar hazırlanabilir. Teknoloji sayesinde çeşitli materyaller geliştirilebilir. Bunların geliştirilmesinde mümkün olduğunca kolay anlaşılır, başlangıç seviyesinden zora ilerleyen bir kurgu tercih edilmelidir.
  • Dijital Araçların Seçimi: Kullanılacak eğitim araçları iki ya da üç boyutlu animasyonlarla desteklenebilir veya sadece eğitmenin sesi ve görüntüsüyle kaydedilebilir. LMS programları sayesinde videolara çoktan seçmeli ve/veya boşluk doldurmalı sorular yerleştirilebilir. 
  • Süreç Takibi: Ters yüz öğrenmede öğrenme sürecinin takibi, katılımcıya gerekli geri dönütlerin sağlanması ve eksiklerin giderilmesi açısından oldukça önemlidir. LMS ile sürecin takibi oldukça kolaylaşabilir.

Gittikçe yaygınlaşan ters yüz öğrenme, anaokulundan üniversiteye kadar pek çok farklı kademede kullanılabilir. Bunun yanı sıra metot, şirket personellerinin eğitimi için de son derece verimli olur. Siz de ters yüz öğrenmeyi kurumunuzda veya şirketinizde kullanmak istiyorsanız yapay zekâ desteği sunan LMS’mizi inceleyebilirsiniz. Bu sayesinde yaratıcı ve interaktif öğretim materyalleri oluşturabilir, onları kolayca paylaşabilir ya da zaman belirterek görevlendirme yapabilirsiniz. Aynı zamanda katılımcıların eğitim sürecini ve kazanımlarını LMS üzerinden kolayca takip edebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!