Gelisiyorum.com | Blog

Topluluk Önünde Konuşma Korkusu Mu Yaşıyorsunuz?

25.11.2023
182
Topluluk Önünde Konuşma Korkusu Mu Yaşıyorsunuz?

Topluluk Önünde Konuşmanın Yolları

İşiniz gereği sürekli toplantı düzenliyor ve açılış konuşmalarını yürütmek durumunda kalıyor olabilirsiniz. Kürsüye her çıktığınızda kalbiniz sıkışıyor, elleriniz terliyor ve sesiniz titriyorsa siz de pek çok insan gibi topluluk önünde konuşma korkusu yaşıyor olabilirsiniz. Endişelenmeyin, bu çok sık rastlanan ve kolaylıkla çözümlenebilen bir durum.

Çalışma ortamında bu tarz gerginliklerin yaşanması, zaman zaman işinizi aksatabilir. İş yemekleri, seminerler, sempozyumlar ve toplantılar, size bir kabus gibi görünebilir. Ancak topluluk önünde konuşmanın yolları var. Üstelik hiç sıkılmadan ve bunalmadan. Dilerseniz topluluk önünde konuşma yaparken nelere dikkat etmeliyiz, topluluk önünde konuşma kaygısını yönetmek mümkün müdür, birlikte bakalım…

Topluluk Önünde Konuşmanın Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Herhangi bir organizasyonda konuşmacı olarak yer alacağınız söylendiği andan itibaren uykularınız kaçıyor, kalbiniz hiç durmadan çarpıyor ve geriliminiz her geçen gün biraz daha artıyorsa topluluk önünde konuşma yapmanın tüm stresini yaşadığınızı söyleyebiliriz. Topluluk önünde konuşma korkusu, glossofobi olarak da adlandırılır. Ve dünya üzerinde milyonlarca insan, bu problemle uğraşmaktadır. Ancak endişelenmenize hiç gerek yok çünkü bu topluluk önünde konuşma kaygısını bir kez yendiğinizde bir daha asla kendinizi kötü hissetmeyeceksiniz… İşte, topluluk önünde konuşma teknikleri:

Topluluk Önünde Konuşma Yapmanın Yolları – Hazırlık Aşaması: Konuşmanıza ya da toplantınıza gergin bir şekilde girerseniz heyecanınızı dinleyicilere yansıtmanızın olasılığı çok büyüktür. Bu yüzden topluluk önünde konuşma tekniklerinden ilki, sahnede sakin ve soğukkanlı görünmeye çalışmaktır. Bunu sağlamak için de zihninizi, kendinizi ve bedeninizi sakinleştirmeniz gereklidir. Gerilen kaslarınız, terleyen elleriniz, hızla çarpan kalbiniz ve heyecandan kararan gözleriniz size sinyal vermeden önce çeşitli rahatlama hareketleri yapmaya başlayabilirsiniz. 

  • Boynunuzu, omuzunuzu ve başınızı rahatlamak için yuvarlak figürler yapın.
  • Kollarınızı karşıya uzatın ve ellerinizi sıkıp açın.
  • Ellerinizi belinize koyarak bel ve karın bölgesini serbest bırakıp daire çizin.
  • Topluluk önünde konuşurken ses titremesi yaşamamak için ses alıştırmaları yapın.

Topluluk Önünde Konuşma Yapmanın Yolları – Hedefinize Odaklanın: “Acaba nerede hata yapacağım, birazdan yanlış bir şey mi söyleyeceğim, bana gülenler mi var…” Konuşma yaparken sık sık bu tarz şeyler düşünüyorsanız sizi başarısızlığa sürükleyecek en temel şeyin, olumsuzluğa odaklanmak olduğunu söyleyebiliriz. Topluluk önünde konuşma yapmanın en temel sırrı, insanların sunumunuzdan fayda sağlayacağını, bu işi başaracağınızı ve her şeyin yolunda gideceğini düşünmektir. Bu aynı zamanda sunumunuz sırasında güven oluşturmanın da anahtarıdır.

Topluluk Önünde Konuşma Yapmanın Yolları – Prova Yapın: Konuşma anını düşünmek bile sizi heyecanlandırdığı için sunumunuzun ya da konuşmanızın provasını yapmaktan geri duruyor olabilirsiniz. Ancak bu size, olası bir aksilik durumunda çok daha fazla gerginlik ve heyecan katacağından konuşmanızın gidişatını etkileyebilir. Bu yüzden konuşma metni, slayt, kıyafet, konuşma ve mekan olarak prova yapmak, size kendinizi çok daha iyi hissettirecek topluluk önünde konuşma yapma tekniklerinden biridir.

Reklam

Topluluk Önünde Konuşma Yapmanın Yolları – Eğitim Alın: Topluluk önünde konuşma yapma tekniklerine ek olarak sizlere tıpkı bir profesyonel gibi konuşma yaptırabilecek, topluluk önünde konuşma kaygısını ortadan kaldıracak, kendinizi ifade etmenizi kolaylaştıracak ve özgüveninizi tazeleyecek eğitimlere başvurmanızda fayda vardır. Özellikle Topluluk Önünde Konuşma Eğitimi, ilham veren konuşmalar yapmanızda önemli bir etkiye sahiptir. Topluluk önünde konuşma eğitimleri ile konuşmaya nasıl başlayıp bitireceğinizi, ilgi çekici olmanın püf noktalarını, sahne performansını iyileştirmenin ipuçlarını ve etkili konuşma tekniklerini öğrenebilirsiniz.

Topluluk Önünde Konuşma Korkusunu Geride Bırakın…

Toplantılarda ve sunumlarda performansınızla ilgi odağı olmak istemez misiniz? Öyleyse topluluk önünde konuşma tekniklerini uygulayın ve topluluk önünde konuşma kaygısını unutun. Konuşmanızı sakin, aktif, açıklayıcı ve dikkat çekici bir şekilde gerçekleştirin. 

Topluluk önünde konuşurken ses titremesi, kalp çarpıntısı, tansiyon düşmesi ve gerginlik yaşamadan, özgüvenli bir şekilde konuşmanızı yapın. Etkileyici konuşma stratejileri, beden dilinin kullanımı ve kusursuz sahne performansının başarınıza olan yansımasını, kendi gözlerinizle görün…

Kaynak: sanatakademi.com.tr

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!