Gelisiyorum.com | Blog

VU Ölçer: Ne Kadar Yararlı?

VU Ölçer: Ne Kadar Yararlı?

Çoğumuzun VU ölçüm cihazının ne işe yaradığına dair kabaca bir fikri vardır. Ancak analog dıştan takmalı ekipmanlarla çok fazla zaman harcamadığımız sürece muhtemelen onlara pek aşina değiliz. Ve kabul edelim ki çoğumuz bugünlerde tamamen kalıpların içinde çalışıyoruz!

VU ölçer – “hacim birimi” için – 1939’da Bell Telephone tarafından CBS ve NBC ile birlikte geliştirildi. Ses sinyali seviyesini temsil edecek şekilde tasarlandı ve 80’lerde dijital çıkana kadar standart olarak kaldı. Ancak günümüzde hala ekipmanlarda kullanılıyorlar ve elbette bunları klasik konsollarda ve dıştan takmalı ekipmanlarda da bulacaksınız. VU ölçer aslında o kadar kullanışlı ki eklenti emülasyonlarımız da var!

DAW’lar çıktıktan sonra, ses düzeyi birimleri yerine dB Tam Ölçek cinsinden seviyeyi ölçmeye başladık. Dolayısıyla DAW’nızdaki ölçüm cihazları, aslında seviyeyi VU ölçüm cihazlarından farklı şekilde temsil eden tam ölçekli ölçüm cihazlarıdır. Temel fark, VU ölçerin bir enstrümanın ortalama ses seviyesini göstermesidir ; bu, DAW’ımızdaki bir enstrümanın an be an hacmini tam olarak gösteren tam ölçekli ölçüm cihazlarının tam tersidir.

VU Ölçer - Ne Kadar Kullanışlı?_2

VU ölçüm cihazlarının seviyedeki her bir zirveyi ve düşüşü göstermemeleri nedeniyle teknik olarak FS’den daha az doğru olduğunu iddia edebilirsiniz. Bununla birlikte, sinyali daha doğal bir şekilde temsil ederler ve miksaj sırasında başvurulacak güçlü araçlardır.

VU ölçüm cihazları kulaklarımız gibi “duyar”

Tam ölçekli ölçüm cihazları son derece hassas olmasına rağmen insan kulağı bu şekilde çalışmaz. Seviyedeki her değişikliği nokta atışı doğrulukla yakalayan süpersonik işitme sistemimiz yok. Bunun yerine ortalamaları VU ölçerin yaptığı gibi duyuyoruz.

Dolayısıyla VU, ses seviyesini temsil etmekten çok “ses yüksekliğini” temsil eder; bunu tam ölçeğe bırakabiliriz. Daha çok enerjinin ve dinleyicilerin hissettiklerinin bir temsilidir .

Reklam

Karışım veriyolunuzun sonunda bir VU ölçer bulundurun

VU, hacimden çok enerjiyi ölçtüğünden, karışım veriyolunuzun sonunda bir tane bulundurmak gerçekten kullanışlı olabilir. Şiirden kancaya geçerken sayacın nereye çarptığını kontrol etmek için harika bir numara. Kancalar bir dizeden daha fazla enerjiye ve daha fazla heyecana sahip olma eğilimindedir; eğer VU ölçeriniz hem kancada hem de dizede aynı noktaya çarpıyorsa korodaki enerjiyi nasıl artırabileceğinizi görmek isteyebilirsiniz.

Ölçüm cihazında çok büyük bir sıçrama görmenize gerek yok, ancak dinleyiciler sadece bir veya iki dB daha yüksek ses bile hissedebilir. VU ölçüm cihazları söz konusu olduğunda yine gerçek hacimden çok enerji ve “hissetme”den bahsediyoruz.

Karışım veri yolunuzda bir ölçüm aletiniz olduğunda, ortalama sinyaldeki büyük sıçramaları da izlemelisiniz. Örneğin, vuruş tamburuna her vurduğunda iğnenin 5 ila 10 dB atladığını görüyorsanız, vuruşta seviye probleminiz var demektir! Geri dönüp kapatabilirsiniz veya bu geçici durumları sıkıştırma ile kontrol edebilirsiniz; belki alt frekanslarda biraz EQ; yumuşatmak için biraz doygunluk vb.

0 dBVU olmak için iyi bir yer!

VU Ölçer - Ne Kadar Kullanışlı?_3

Dijitalin norm haline gelmesinden önce kayıtlar çok farklı şekilde yapılıyordu. Mühendisler çok sıcak baskı yapıyor ve VU metrelerinde seviyelerini 0 dB’e kadar ve ötesine itiyorlardı. Bunu yaptılar çünkü bandın gürültü tabanı çok yüksekti ve sinyallerini bunun üzerine yazdırmak zorundaydılar.

Eski konsollar ve dıştan takmalı motorlar biraz zorlandığında ellerinden gelenin en iyisini yapacak şekilde tasarlandı. Bugün, tüm bu muhteşem analog donanımın eklenti emülasyonlarını kullanıyoruz; bu, tatlı noktanın hâlâ mevcut olduğu ve tam 0 dBVU düzeyinde olduğu anlamına geliyor!

VU ölçerde 0’a çarpmaktan korkmayın. 0 dB Tam Ölçek’in üzerinde dijital olarak kırpmaya başladığımızı ve seviyedeki herhangi bir artışın karışımımızı yok edeceğini biliyoruz. Ancak dBVU kabaca -18 dBFS’ye eşdeğerdir; bu da tamamen güvenli bir yerdir. Ayrıca VU ölçüm cihazlarının 0’da durmadığını ve aslında birkaç dB pozitife çıktığını da fark edeceksiniz. Biraz kırmızıya itmekten korkmayın!

Kaynak: www.producelikeapro.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!