Gelisiyorum.com | Blog

Domain “Alan Adı” Uzantısı Nedir?

25.03.2023
440
Domain “Alan Adı” Uzantısı Nedir?

Türkçede alan adı olarak karşılık bulan domain kavramı, web sitesi kurmak isteyenlerin karşısına çıkıyor. Blog oluşturmak isteyen bir birey de olsanız satışlarını artırmak için dijitalin gücünden yararlanmak isteyen bir şirket de olsanız dijital kimliğinizi oluşturmak için domain hakkında bilgi edinmelisiniz. İnternet dünyasının kilit noktası domain ve domain uzantısı hakkında detaylı bilgi için blog yazımızın devamını okuyabilirsiniz

Web sitesi oluşturmanın ilk adımı olan domaini, internet üzerindeki kimlik olarak ifade edebiliriz. Kimliğinizin oluşması için domain uzantısı sahibi olmalısınız. Doğru seçilmiş bir domain, bilinirliğin ve itibarın artması ve marka değerinin oluşması anlamına geleceğinden işin mutfağına girmeli ve teknik açıdan da domain ve domain uzantısı hakkında fikir sahibi olmalısınız.

Domain “Alan Adı” Nedir?

Gelişiyorum.com alan adı yerine 178.18.193.9 DNS adresini akılda tutmak elbette kolay olmayacaktır. İşte tam da bu noktada domain devreye giriyor. Domain, IP adresleri yerine kullanılan ismi ifade ediyor. Bu bağlamda internet otoriteleri tarafından geliştirilen bir isimlendirme yöntemi olan domaini web sitesini barındıran sunucuya giden kısa yol olarak düşünebilirsiniz

Domain yani alan adı, bir web sitesinin internet dünyasında sahip olduğu adı ve adresi ifade ediyor. Bu bağlamda her alan adının özel olması gerekiyor. Bu nedenle alan adı tescil ettirilmişse kullanabilmek için bir bedel ödemek ve tekrar tescil ettirmek gerekiyor. Değiştirilmesi mümkün olmayan alan adı, web sitesini önemli ölçüde etkiliyor.

Alan adı; uluslararası alan adı ve coğrafi veya yerli alan adı olmak üzere iki ana gruba ayrılıyor. Alan adı çeşitlerini şöyle ifade edebiliriz:

Reklam
  • Uluslararası alan adları: ABD’de bulunan ve IP adreslerinin ve alan adlarının yönetimini denetleyen ICANN konsorsiyumuna kayıtlı firmalardan alınan uluslararası alan adı, belge gerektirmiyor.
  • Coğrafi alan adları: Uluslararası domain’ler ile aynı yapıdaki coğrafi alan adları, tescil edildikleri ülkenin internet takısını alıyor. Örneğin, Türkiye’nin alınan alan adının sonuna ‘tr’ ekleniyor. Türkiye’de coğrafi alan adlarının tescil işlemleri ODTÜ tarafından yürütülüyor.

Şirketiniz için com.tr domain uzantısı almak için şu belgeler ile başvuruda bulunmalısınız: Faaliyet Belgesi, Ticari Sicil Belgesi, Türkiye Ticari Sicil Gazetesi’nde yayınlanmış olan ticari unvanın belgeleri, Oda Sicil Kayıt Belgesi, Marka Başvuru Belgesi, Marka Tescil Belgesi, Esnaf veya Sanatkarlar Odasından Sicil Tasdiknamesi

Alan adı almak zor bir işlem olmasa da alan adını seçmek zorlayıcı olabiliyor. Alan adının değiştirilememesi ve arama sonuçlarındaki sıralamayı etkileyebilmesi kullanışlı ve etkili bir domain seçmek için bazı noktalarda özenli olmayı gerektiriyor. Alan adı seçiminde dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralayabiliriz:

  • Sitenizin içeriği ile ya da yaptığınız işle ilgili anahtar kelimeleri kullanmalısınız.
  • Alan adınızın kısa (maksimum 15 karakter) ve akılda kalan kelimelerden oluşmasını sağlamalısınız.
  • Söylenişi zor kelimelerden uzak durmalısınız.
  • Kolay yazılmayan kelimelerden uzak durmalısınız.
  • Alan adınız ş,ğ,ı,ç,ö,ü gibi Türkçe karakterler içermemeli.

‘net’, ‘org’, ‘info’ gibi sık kullanılan alan adı uzantıları alarak da trafiğinizi artırabilirsiniz. Bunun yanı sıra alan adının önüne nokta koyarak tekrar alan adını yazıp kaydettirebilirsiniz. Örneğin, site adı vargonen.com ise siz vargonen.vargonen.com şeklinde subdomain (alt domain) alabilirsiniz. Domain kayıt yaptırmadan önce sorgulama yapmalısınız. Alan adını en az 1 yıl en fazla 10 yıllığına satın alabilirsiniz.

Alan adını aldıktan sonra web sitesinin internet kullanıcıları için ulaşılabilir olması ve içeriklerin görünebilmesi için paketler şeklinde satışa sunulan hosting hizmetinden yararlanmalısınız.

Domain Uzantısı Nedir?

Alan adlarında noktadan sonra gelen bölüm domain uzantısı olarak ifade ediliyor. Domain uzantısı için dijital dünyaya açılan kapı diyebiliriz. Domain uzantısı için ‘com’ örnek olarak gösterilebilir. Alan adı kayıt yaptıranlar çoğunlukla İngilizcede ticari anlamına gelen commercial kelimesi ile şirket anlamına gelen company kelimesinin kısaltılmışı olan ‘com’ uzantısını tercih ediyor.

Popüler Domain Uzantıları Nelerdir?

Domain piyasası her geçen gün biraz daha değer kazanıyor. Buna bağlı olarak domain uzantıları da çeşitleniyor. Yüzlerce domain uzantısı bulunduğu halde domain uzantısı söz konusu olduğunda akla ilk gelen uzantılar ‘com’ ve ‘net’ gibi gTLD alan adı uzantıları oluyor. Öyle ki ‘com’ uzantısının dolu olması durumunda ‘net’ uzantısı sorgulanıyor ve her iki uzantının dolu olması durumunda isimden ve domain kayıt işleminden vazgeçiliyor.

Domain uzantısı alternatifleri arasında ‘com’ uzantısının adeta kutsal kabul edilmesi ve diğer uzantıların tercih edilmemesi, uzantıların farklı avantaj ve dezavantajlara sahip olmasıyla açıklanabilir. İnternet kullanıcıları genellikle bir web sitesine ulaşmak için bir alışkanlık olarak adresin sonuna ‘com’ uzantısı yazıyor.

Şirket için web sitesi kurmak isteyenler ise çok daha güvenli ve kurumsal bir imaj yaratmak için veya globaldeki potansiyel müşteriler tarafından ulaşılabilir olmak için ‘com.tr” uzantısını tercih ediyor. İlk gelen alır kuralı ile satılan popüler domain uzantılarının tümüne sahip olmak trafik artırmak için uygulanan taktiklerin başında geliyor.

Hemen her hizmet türü ve meslek grubuna uygun alan domain uzantısı bulunabiliyor. Genel olarak en çok kullanılan domain uzantılarını şöyle sıralayabiliriz:

  • com: Ticari kuruluşlar ve şahıslar kullanıyor.
  • org: Kar amacı gütmeyen kuruluşlar kullanıyor.
  • ac: Akademik internet adresleri için kullanılıyor.
  • k12: T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’nca onaylanmış okul öncesi eğitim veren kreş, anaokulu, ilköğretim, lise ve dengi öğretim kurumları kullanıyor.
  • com.tr: Ticari Sicil Gazetesi’ne kayıt yaptıran resmi kuruluşlar kullanıyor.
  • net: Servis sağlayıcılar ve servis sunucuları tarafından kullanılıyor.
  • gov: Hükümet kurumları tarafından kullanılıyor.
  • edu: Education kelimesinin baş harflerinden oluşturulmuş olan bu uzantı, eğitim kuruluşları tarafından kullanılıyor.
  • biz: Kayıt koşulu bulunmadığı için sık tercih edilen uzantı, firma ve uluslararası organizasyonlar tarafından kullanılıyor.
  • info: Bilgi içerikli web sitesi kurmak isteyen birey ve kurumlar tarafından tercih ediliyor.
  • name: Gerçek kişi isimleri için kullanılıyor.
  • travel: Seyahat acenteleri ve seyahat hizmetleri için kullanılıyor.
  • xyz: Genellikle +18 içerikli yetişkin siteleri için kullanılıyor.
  • shop: Alışveriş anlamına gelen uzantı, e-ticaret siteleri tarafından kullanılıyor.

Popüler domain uzantılarının açıklamalarından da anlaşılabildiği üzere uzantılar temel olarak faaliyet alanı doğrultusunda belirleniyor; fakat denetlemenin zor olmasından dolayı her uzantı herkes tarafından alınabiliyor. Uzantılar ülkelere göre de değişiyor. Örneğin, Türkiye ‘tr’, İngiltere ‘uk’, Amerika ‘us’ kullanıyor.

Alan adı almak isteyen internet kullanıcıları piyasadaki hizmet sağlayıcıların çeşitliliği nedeniyle kararsız kalıp domain ücreti doğrultusunda tercihini yapıyor. Yıllık olarak talep edilen domain fiyatları değişkenlik gösterebiliyor. ‘com’, ‘net’, ‘org’, ‘info’ gibi global domainler 10 yıl; ‘com.tr’, ‘gen.tr’, ‘edu.tr’ vb. yerel domainler ise 5 yıllık kiralanabiliyor.

Tescili gerçekleştirilen bir alanı başka kimse kayıt ettiremiyor. Türkiye Cumhuriyeti kanunları tarafından yasaklanan yetişkin, kumar, bahis gibi alan adları kaydedilse de iptal edilebiliyor. Kişi, kurum ve kuruluşlara hakaret içeren alan adları için iptal işlemi yapılabiliyor.

Domaini kişisel veya kurumsal bilgilerinizle sizin üzerinize tescil ettirin ve alan adı tescil öncesinde firmanın satış politikalarını sorgulayın. İyi bir domain alarak iyi bir başlangıç yapabilir ve dijital kariyerinizi güçlendirebilirsiniz.

Kaynak Vargonen

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Gelisiyorum.com | Görsel Eğitim Akademisi!